Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Rozhádaní lídri Minulý týždeň to vyzeralo na také vážne ochladenie vo vzťahoch medzi Washingtonom a Moskvou, aké si niektorí pamätajú z čias studenej vojny. Príčinou bol ročný azyl, ktorý Edwardovi Snowdenovi udelili v Rusku. Vladimír Putin sa rozhodol podporiť Snowdena napriek tomu, že ho Barack Obama opakovane vyzýval, aby to nerobil. Alebo ho podporil možno práve preto – aby zdôraznil, že mienka Bieleho domu ho nezaujíma.

V septembri sa Obama a Putin mali stretnúť na summite v Moskve, ktorý bol naplánovaný hneď po stretnutí G20 v Petrohrade. Do Petrohradu Obama zrejme pocestuje, ale hovorca Bieleho domu uviedol, že ešte zvažuje, či by bol summit s Putinom „užitočný“. Ako napísali aj New York Times, Snowden nie je jediným sporom, ktorý sa medzi Washingtonom a Moskvou vyskytuje. Nezhody sa týkajú Sýrie, počtu jadrových zbraní, protiraketového štítu, ale aj zdanlivých maličkostí, ako je zákon o adopciách – Rusko zakázalo adopcie svojich občanov občanmi USA. Snowdenov azyl tieto sporné oblasti ešte zdôraznil.
.mg

Silviovi Berlusconimu potvrdil najvyšší súd trest za daňové podvody. 76-ročný expremiér Talianska do väzenia zrejme nepôjde. V odkaze médiám sa vyjadril, že je obeťou lží.
Odtajnené historické dokumenty priniesli prekvapenia Britom aj svetu. Britská centrálna banka počas druhej svetovej vojny pomohla nacistom predať ukradnuté československé zlato. Kráľovná Alžbeta mala počas studenej vojny pripravený prejav pre prípad vypuknutia tretej svetovej vojny. A Margaret Thatcher s Helmutom Kohlom v tom istom období preberala možnosť odsunu časti tureckých imigrantov.
Pozorovatelia volieb v Zimbabwe ich zhodnotili ako „slobodné, čestné a dôveryhodné“. Voľby vyhral podľa vlastného tvrdenia opäť Robert Mugabe. Premiér Morgan Tsvangirai označil hlasovanie za frašku.
Američan Barry Manning, ktorý v roku 2010 poskytol informácie Wikileaks, bol vojenským súdom oslobodený od hlavného obvinenia – pomáhania nepriateľovi. Súd ho uznal za vinného zo špionáže a 19 ďalších obvinení, za ktoré môže byť spolu udelený trest až 136 rokov odňatia slobody

Osobnosť: John Kerry/
Americký minister zahraničných vecí v rozhovore pre pakistanskú televíziu Geo podporil konanie egyptskej armády pri zvrhnutí prezidenta Mursího, keď uviedol, že obnovovala demokraciu. Kerry zároveň odsúdil streľbu do Mursího protestujúcich prívržencov.

Antiosobnosť: Luis Barcenas/
Bývalý pokladník španielskej Ľudovej strany, obvinený z  finančných machinácií, sa stal zosobnením korupčnej mašinérie, v ktorej si štát a veľké stavebné firmy vymieňali úplatky a výhodné zákazky. Barcenas vypovedal pred súdom o tomto škandále, ktorý môže zhodiť vládu Mariana Rajoya.

Citát/
John Kerry: „Armádu žiadali o zásah milióny ľudí, ktorí sa obávali, že Egypt upadne do chaosu a násilia... šlo o obnovu demokracie.“
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite