Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Branisko na súde Korupcia pri stavbe tunela Branisko za prvej vlády Mikuláša Dzurindu smeruje pred súd. Podľa Hospodárskych novín navrhol vyšetrovateľ špeciálnemu prokurátorovi obžalovať šesť ľudí z trestného činu založenia zločineckej skupiny. Tá mala pripraviť štát o vyše štvrť miliardy slovenských korún (8,6 milióna eur).

V údajnej zločineckej skupine figurujú aj traja vtedajší vysokopostavení predstavitelia Slovenskej správy ciest, ktorí boli nominovaní SDKÚ. Bývalý premiér Mikuláš Dzurinda už vyhlásil, že mu vždy bude ľúto, ak sa preukáže zlyhanie funkcionárov, ktorých nominovala SDKÚ. Na druhej strane, nič sa nepodarilo dokázať bývalému pokladníkovi strany, Gabrielovi Palackovi, ktorého meno bolo s kauzou spájané zo strany politikov Smeru. Spis o kauze tunelovania Braniska má aj s prílohami 40-tisíc strán. Pôvodne sa hovorilo až o trinástich obvineniach, no u siedmich ľudí vyšetrovateľ navrhol zastaviť stíhanie. Úrad špeciálnej prokuratúry, na ktorej sa spis momentálne nachádza, pred našou uzávierkou o návrhoch vyšetrovateľa nerozhodol.  
.lk

Ústavný súd skonštatoval, že štyria piťovci sú väznení nezákonne, a preto ich prepustili z väzenia. Dvoch z nich však policajti zadržali hneď po tom, čo opustili bránu väznice. Piťovci sú obvinení zo založenia zločineckej skupiny aj z ďalších závažných zločinov.
Do Chorvátska sa aj tohto roku vydalo až 31 percent dovolenkujúcich Slovákov, 20 percent opýtaných Slovákov vo výskume NMS Market Research trávi leto na Slovensku.
Policajný zásah v Moldave nad Bodvou bol podľa policajnej inšpekcie v poriadku. Vynucovacie prostriedky boli vyhodnotené ako oprávnené. Inšpekcia však nehovorila s postihnutými. Vlastné zistenia v tejto kauze vyhodnotí aj úrad ombudsmanky. Rómsky splnomocnenec Peter Pollák zobral výsledok inšpekcie na vedomie.
Advokátska komora protestovala proti karikatúre Shootyho a žiada ospravedlnenie za „netaktné zovšobecňovanie“. V karikatúre prasa v talári hovorí pri odovzdávaní diplomu mladíkovi: „Stali ste sa doktorom práv. Na drancovanie tejto krajiny niet lepšej kvalifikácie.“

Osobnosť: Dominika Cibulková/
Slovenská tenistka získala svoj tretí titul na okruhu WTA, keď vyhrala turnaj v americkom Stanforde. Vo finále porazila v troch setoch Poľku Agnieszku Radwansku. Minulý rok Cibulková vyhrala turnaj WTA v Carlsbade a v roku 2011 turnaj v Moskve.

Antiosobnosť: Robert Kaliňák/
Minister chce zakázať predvolebné kampane, ktoré by nerobili politické strany a kandidáti. Argumentuje transparentnosťou, keďže do takýchto kampaní by sa vraj mohli nalievať čierne peniaze. Podľa viacerých právnikov ide o zásah do slobody prejavu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite