Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nepostím sa, pijem

.ivan Vrubeľ .časopis .týždeň vo svete

Prešiel rok a máme tu zase ramadán. Teda necelý rok, lebo začiatok je vždy trochu posunutý, čo sa každý dozvie prakticky na poslednú chvíľu. Moslimské mesiace majú obyčajne 28 dní, ale všetko to závisí od pozorovania mesiaca. Pred skončením mesiaca Šaban zasadne tu v Islamabáde na streche najvyššej budovy akási komisia, pozostávajúca z niekoľkých najváženejších imámov a bdie nad správnym uplatňovaním moslimských zvykov a zákonitostí. Tí pozorujú Mesiac v noci a hlavný imám ráno oznámi, či bolo vidieť, že sa Mesiac zmenil, alebo nie, a teda či nasledujúci deň je prvým dňom nasledujúceho mesiaca (v tomto prípade ramadánu) alebo treba ešte čakať.

Nebudem komentovať exaktnosť takéhoto rozhodovania, keďže v tomto roku sa im vlastne stalo, že mesiac pred ramadánom mal akosi priveľa dní...
Zvyklosti ramadánu ako pôstneho mesiaca sa dodržiavajú najťažšie, pretože dni sú dlhé a je veľmi teplo až horúco. A teda vydržať nejesť 14 hodín nie je až taký problém, ako vydržať nepiť.
Priznám sa, že ja piť cez ramadán (v Pakistane ho volajú Ramzan) jednoducho musím, a tak mám vodu vždy na stole, ako zvyčajne. Ale dávam si pozor, aby som neprovokoval. Tu sa vyžaduje dodržiavať zvyky od nemoslimov, cez deň sú teda zavreté všetky reštaurácie, pracovný čas sa skracuje na šesť hodín denne, v piatok iba na päť. Samozrejme, plat ostáva rovnaký. Už i tak pomerne vlažné pracovné tempo sa ešte viac zvoľní, a tak sa tento mesiac považuje skoro za neproduktívny, temer nikde nič nevybavíte a môžete sa aj roztrhať.
Mesiac sa končí druhým najväčším moslimským sviatkom Eid-ul-Fitr (3 dni voľna), keď sa ľudia navštevujú a gratulujú si, o koľko schudli počas pôstu. A život sa opäť vracia do starých koľají, každý rok len dúfam, aby sa nestalo opäť niečo zlé? Ale môže sa moje dúfanie v tejto krajine raz naplniť?

Autor žije v pakistanskom Islamabáde, kde pracuje ako zástupca medzinárodnej firmy Geofizyka Krakov.Občas má v tejto krajine strach, keďže Taliban pred rokmi zavraždil jeho kolegu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite