Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kope Markíza za mafiu?

.marek Vagovič .časopis .týždeň doma

Najskôr to bola reportáž z narodeninovej oslavy Mikuláša Černáka, potom medailónik o mafiánovi Gaálovi ako vzornom otcovi rodiny. Teraz žehlia imidž Salmanovcom, obvineným z viacerých závažných trestných činov. Zdá sa, že televízia Markíza sa v tomto nezmenila.

Začalo sa to v roku 1997, keď naša najsledovanejšia televízia uverejnila šot o oslave 31. narodenín Mikuláša Černáka, človeka, ktorý bol už vtedy považovaný za jednu z kľúčových postáv organizovaného zločinu. V inej reportáži ho Markíza predstavila ako slušného podnikateľa, ktorý chová tigre. V roku 2002 urobila televízia s mafiánom Černákom, ktorý bol v tom čase právoplatne odsúdený za vydieranie, „exkluzívny“ rozhovor.
Mnohí síce nad jej prístupom krútili hlavami, no verejne Markízu málokto kritizoval. Televízia, ktorú založil Pavol Rusko, stála totiž politicky na „správnej strane“. V roku 2002 navyše umožnila Ruskova ANO vznik druhej, reformnej vlády Mikuláša Dzurindu. Mlčanie politikov o čudných praktikách televízie prerušil až bývalý minister vnútra za KDH Vladimír Palko. V septembri 2003 označil Markízu – a to priamo v jej vysielaní – za skorumpovanú televíziu, ktorá „kope“ za mafiu.
Markíza totiž vtedy systematicky – a často účelovo – spochybňovala rezort vnútra, ktorému sa darilo paralyzovať viaceré skupiny podsvetia. Primárne síce chránila svojho zakladateľa Ruska, ktorý bol s Palkom v ostrom politickom spore. V konečnom dôsledku však televízia kryla chrbát aj ľuďom, ktorí sa cítili prácou polície ohrození. Takmer tri roky bolo ticho, potom však prišiel ďalší škandál.

.vzorný otec
V auguste 2006 odvysielala Markíza štvorminútovú (!) reportáž o Mariánovi Gaálovi, ktorý patril k zločineckej skupine takáčovcov. Navyše to urobila spôsobom, pri ktorom sa javí aj šot z oslavy Černákových narodenín ako neškodná zábava. Mafiána Gaála – v tom čase obvineného z dvoch vrážd – totiž televízia vykreslila ako vzorného otca rodiny. Reportáž napadol Vladimír Palko, ktorý chcel presadiť, aby nemohli ľudia tohto typu vystupovať v médiách. Parlament jeho návrh neschválil: Markíza, ktorú vtedy riadil Václav Mika, však dostala od licenčnej rady za šot o Gaálovi pokutu 1,2 milióna korún.
V ére Václava Miku poskytla televízia nadštandardný priestor vtedajšiemu ministrovi spravodlivosti a predsedovi Najvyššieho súdu Štefanovi Harabinovi, ktorý v minulosti priateľsky telefonoval s bosom albánskej drogovej mafie Bakim Sadikim. Markíza promovala Harabina v lifestylovej relácii Smotánka: raz ako zabávača, inokedy ako tanečníka kazačku. Smotánka pozitívne referuje aj o ľuďoch ako Július Rezeš, ktorého familiárne oslovuje ako Ďuso, alebo Alexander Rozin – a to aj v čase, keď majú problémy so zákonom. Naposledy sa televízia pokúsila vylepšiť imidž kontroverznému podnikateľovi Alexandrovi Salmanovovi.
Alexandra a jeho otca Sergeja pritom v polovici apríla zatkla polícia. Oboch obvinila z podplácania aj z podvodu, podozriví sú aj z obchodovania s čiernym alkoholom. Alexander Salmanov údajne v minulosti strieľal aj na podnikateľa Ľubomíra Somorovského, s ktorým sa Salmanovci sporia o podiel v AB Kozmetike. Proti Salmanovcom svedčila aj Somorovského právnička Ľubica Kolesárová, ktorú neskôr niekto zavraždil. Kolesárová na polícii vypovedala, že Salmanovci sa snažili ovplyvniť vyšetrovanie vo svojich kauzách aj cez advokátku Danušu Tichú, manželku vplyvného prokurátora Ladislava Tichého.

.kamarát Ďurovčík
Dňa 27. apríla 2013 odvysielala Markíza ďalšiu časť relácie Smotánka. Redaktor sa snažil navnadiť divákov už v upútavke: „Vypočujte si, čo nám prezradila LeRa Salmanová, ktorá sa objavila v spoločnosti deň po uväznení svojho manžela.“ Lenka (LeRa) Salmanová je speváčka a manželka Alexandra Salmanova. V jednom z jej klipov si zahrala aj moderátorka Smotánky Erika Judínyová.
Kamera Markízy najskôr „zablúdi“ na párty hotela Sheraton – na prezentáciu kubánskej kultúry. Na akcii sa objavil aj známy choreograf Ján Ďurovčík, čo neušlo pozornosti Smotánky. „Nela Pocisková a Ján Ďurovčík nechýbali v roku 2009 na prominentnej svadbe speváčky LeRy a jej manžela, podnikateľa Alexa Salmanova, ktorý je od stredy opäť vo väzbe. Jano Ďurovčík nám prezradí viac,“ vysvetlí na úvod Judínyová a vzápätí sa Ďurovčíka odľahčene spýta: „Ako vnímaš Lenku? Hrá v tvojich muzikáloch.“
Ďurovčík sa kamarátov, prirodzene, zastane. „Ja na ňu nemôžem povedať krivé slovo, je to úžasný človek. Aj Alex je kamarát, ja sa za to nebudem hanbiť. Ja tým ľuďom verím, absolútne.“ O niečo neskôr nás moderátorka Erika sprevádza krstom nového CD speváka Martina Chodúra. Štáb Smotánky sa zastaví aj pri jeho manažérke Anne Ölveckej.
„Anku sme vymákli v debatke s momentálne mimoriadne ostro sledovanou speváčkou LeRou, manželkou pred pár dňami zadržaného podnikateľa Alexa Salmanova. Manžela bráni zubami-nechtami,“ komentuje Judínyová. „Fungujem, píšem, riešim s právnikmi. Som v jednom kolotoči, nespala som už týždeň, nejedla som už týždeň. To je jediné pozitívum na celej tej veci,“ hovorí s úsmevom uvoľnene pôsobiaca LeRa Salmanová. Vzápätí si rukou prejde po nohe, čím naznačí, že po vypuknutí kauzy jej manžela schudla.
„A vyzerá to, že sa zaňho budeš biť až do konca,“ pokračuje Judínyová. „Absolútne verím v nevinu môjho manžela,“ dodá bez váhania Salmanová. Skvostný dialóg uzavrie moderátorka Smotánky naoko neutrálnym konštatovaním: „A my zase veríme, že všetko dopadne, ako má.“ Pachuť z reportáže, v ktorej chýbali základné informácie o pozadí trestného stíhania podnikateľa Salmanova, však zostala. Smotánka sa ku kauze Salmanov vrátila aj o dva týždne. Opäť ju však spracovala svojím typickým spôsobom.
V relácii z 11. mája 2013 odvysielala reportáž z fotenia Moniky Haklovej, ktorá účinkovala v šou Farma. „Počas fotenia sme ju na pľaci stretli aj so speváčkou LeRou Salmanovou, ktorá maká ostošesť, aj napriek tomu, že jej manžel a svokor sedia vo väzbe. LeRa, ktorú sme pristihli ešte nenamaľovanú, sa síce do spodnej bielizne nevyzliekla, ale prišla si dať spraviť promofotky. Na akcii, kde Haklová predstaví spodnú bielizeň, bude totiž Salmanová spievať,“ vysvetlila divákom Smotánka.

.malá žiačka Karin
Smotánka nedávno poskytla široký priestor aj herečke Karin Hajdu, ktorá je obvinená v kauze poisťovacieho podvodu. Jej dnes už bývalý partner Martin Rác, ktorý je považovaný za člena zločineckej skupiny jakšíkovcov, mal totiž zveličiť nehodu, ktorú mala herečka so svojím mercedesom. Rác auto podľa jedného zo svedkov poškodil železnou tyčou: spolu so svojimi komplicmi mal podobnými podvodmi spôsobiť škodu za viac ako 93-tisíc eur. Rác je stíhaný aj pre obmedzovanie osobnej slobody, ublíženie na zdraví či násilnú trestnú činnosť.
Keď polícia obvinila Hajdu, herečka bola skúpa na slovo. „Nie som si vedomá spáchania žiadneho trestného činu a až do ukončenia vyšetrovania sa k predmetnej veci nebudem vyjadrovať,“ povedala pre spravodajstvo Markízy. Keď ju však oslovil štáb Smotánky, urobila výnimku. „Karin Hajdu iba pre divákov Smotánky prehovorí o kauze tzv. poisťovacieho podvodu,“ avizuje v upútavke z 11. mája 2013 moderátorka Judínyová. Následne zavíta na párty k seriálu Búrlivé víno.
Hajdu najskôr sníma kamera, ako sa pozdraví s hercom Vladom Černým, potom sa vyobjíma s Marošom Kramárom. Následne ide pozdraviť svojich pedagógov z vysokej školy – Ivana Letka a Emila Horvátha. Pusa od Hajdu sa ujde aj Ľubovi Romanovi. „No moja milá,“ privíta herečku Letko. „Naša malá žiačka je tu,“ pridá sa Horváth. „Servus, malá žiačka,“ dodá Alfréd Swan. Vzápätí Hajdu so všetkými zapózuje pred kamerou.

.opora Nela
Potom do deja vstúpi moderátorka Erika. „Inak, malá žiačka Karin Hajdu dostala veľkú školu života. To, keď sa okolo nej spustilo šialenstvo s údajným poisťovacím podvodom. Karin sa k celej kauze pre Smotánku aj vyjadrila. Karinka, ako si to prežila?“ spýta sa herečky Judínyová. „No vidíš, som tu, prežila som. Tak zatiaľ,“ reaguje Hajdu a začne sa smiať. O chvíľu však zvážnie, pričom tvrdí, že cíti „krivdu a totálnu bezmocnosť“.
„Zo sekundy na sekundu úplne znegujú to, čo si buduješ 36 rokov. Prosto žiješ slušný život, vychovávaš dieťa a mediálne ťa totálne zabijú,“ sťažuje sa Hajdu. Počas jej monológu kolegyňa Nela Pocisková chápavo kýve hlavou. „Ako sa k tomu postavili tvoji blízki?“ pýta sa ďalej Judínyová. Herečka sa obráti k Pociskovej, ktorá kolegyňu, samozrejme, podrží. Hajdu sa potom do kamery poďakuje aj iným kolegom z brandže.
„Vedia, že nekradnem ani príbor z recepcií. Ani chlapa som v živote nepodviedla, tak určite ani žiadnu inštitúciu ako je poisťovňa, napríklad.“ Hajdu sa srdečne pozdraví aj sMarekom Majeským či Filipom Tůmom. Nasleduje ďalšia pusa, tentoraz s hviezdou Búrlivého vína Jurajom Lojom. „To, že kolegovia pri Karin stoja, je viac než jasné,“ dodá Judínyová. V ďalšej relácii herečka zapózuje aj pre módnu políciu. „Karin Hajdu napriek problémom žiari,“ skonštatuje Smotánka.

.markíza mlčí
Podľa Vladimíra Palka je podobný typ prezentácie neprijateľný. „Ak dávajú médiá pries - tor ľuďom, ktorí majú pochybnú povesť, tak idú proti verejnému záujmu. Týmto spôsobom ich totiž pomáhajú legitimizovať.“ Nehovoriac o tom, že to, ako ich promuje Smotánka, je niekedy v rozpore so spravodajstvom Markízy. Napríklad v kauze Salmanovci jeho redaktori odvážne zverejnili video, na ktorom ponúkajú títo podnikatelia istej úradníčke úplatok. O niekoľko dní sa LeRa v Smotánke posťažovala, aké ťažké chvíle prežíva… Judínyová ani Markíza na otázky .týždňa, prečo robia PR ľuďom, podozrivým z trestnej činnosti a či si nemyslia, že takýto prístup poškodzuje imidž televízie, neodpovedali.
Keď americký magazín Rolling Stone uverejnil nedávno na titulke fotku bostonského atentátnika Carnajeva, na ktorej vyzerá ako rocková hviezda, vyvolalo to obrovské pobúrenie. Médiá často provokujú, aby pritiahli pozornosť: problém je, ak sa stane z láskavého prístupu k ľuďom s pochybnou povesťou tradícia. Zdá sa, že v tomto smere je jedno, či riadi televíziu Markíza Pavol Rusko, Václav Mika alebo Zuzana Ťapáková.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite