Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

František Brazílsky Pápež František navštívil Brazíliu, bola to jeho prvá zahraničná cesta. Nikde na svete nežije toľko katolíkov, ako práve v tejto latinskoamerickej krajine. František sa zúčastnil na Svetových dňoch mládeže, ktoré do tejto krajiny zvolal jeho predchodca Benedikt XVI.

František sa okrem cirkevného programu vyjadroval najmä k sociálnym otázkam a chudobe. Navštívil extrémne chudobný slum Varghina, kde hovoril o kultúre solidarity, ktorá má podľa neho nahradiť kultúru sebectva a individualizmu. Pápež vyzval bohatých, aby robili viac pre odstraňovanie chudoby a Brazílčanov podporil, aby nestrácali dôveru v politiku a pozitívnu zmenu zhora. Reagoval tým na dlhodobé protesty a demonštrácie, ktoré sa domáhajú najmä väčších dotácií pre sociálne služby v krajine. Brazília, ktorá sa okrem svetových dní mládeže, na ktoré zavítalo asi milión pútnikov, pripravuje na budúcoročné majstrovstvá sveta vo futbale a letné olympijské hry v roku 2016, je v mnohých ohľadoch zle fungujúcou krajinou.
.jd

Egyptský generál Abdal Fatah al-Sisi vyzval ľudí, aby demonštrovali a dali mu tak mandát riadiť krajinu. Armáda podľa neho zvrhla Mursího, aby splnila vôľu národa a je pripravená postaviť sa teroristom.
Donald Tusk vládne v Poľsku sedem rokov, ale má problém. Vláda stráca popularitu, rastie nezamestnanosť aj korupcia, Kaczynski je na vzostupe. Tuska chce vo vedení strany nahradiť konzervatívny Jaroslaw Gowin.
Tlak na opozičnú ČSSD v Česku sa stupňuje. Buď my, alebo pravica, tvrdí ministerka Benešová. Vládu nahlas podporuje Michal Hašek, na opačnej strane stojí Jiří Dienstbier alebo Vladimír Špidla.
Bulharské protesty proti korupcii zažili mediálny vrchol, podarilo sa im zablokovať parlament, kde boli celé hodiny zavretí politici a novinári. Polícia protest rozohnala, demonštrantov však podporila komisárka EÚ.
V Španielsku zahynulo viac ako 80 ľudí pri vlakovom nešťastí. Došlo k nemu neďaleko mesta Santiago de Compostela. Príčinou bola takmer dvojnásobná rýchlosť vlaku oproti norme, vlakvedúci je už vo väzbe.

Osobnosť: Benjamin Netanjahu
Izraelský premiér sa právom rozčuľuje na Európsku úniu: „Nebudeme akceptovať žiadny vonkajší diktát, týkajúci sa našich hraníc,“ povedal v reakcii na politiku EÚ, ktorá plánuje sankcionovať Izrael za jeho súčasné hranice, ktoré majú porušovať medzinárodné právo.

Antiosobnosť: Recep Tayyip Erdogan/
Turecký premiér sa mstí. Aktivisti a demonštranti, ktorí protestovali proti jeho vláde, sú perzekvovaní. Novinárov vyhadzujú z práce, štátnym úradníkom presúvajú pracovné miesta do odľahlých miest, iní sú zatrašovaní a zatýkaní.

Citát/
Petr Nečas: „Boli sme si s Janou Nagyovou vedomí, že nerobíme správnu vec.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite