Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Sezóna letných blockbusterov je približne v polovici, tento rok sa začala mimoriadne skoro, už niekedy koncom apríla a potrvá tak asi do októbra. Je toho veľa, strašne veľa, človeka to dosť oberá o čas, no ale, čo ak by vynechal čosi zásadné a potom by mu to bolo ľúto?

Zatiaľ nič, vyslovene presvedčil iba Gatsby, to ostatné (Star Trek, Superman, Iron Man, Podfukári, Svetová vojna Z) sa dalo vidieť, ale že by to vyslovene nadchlo, o tom sa hovoriť nedá. A potom sú tu kusy, ktoré jednoznačne nenaplnili očakávania. Taký Osamelý jazdec napríklad, režisér Gore Verbinsky, herec Johny Depp a producent Jerry Brucheimer sa snažia, čo im sily stačia, aby dali svetu podobne silnú značku, akou sú Piráti z Karibiku, ale nevychádza im to. Chvíľu celkom vážny western, chvíľu hlavný záporák naostro pojedá ľudské srdcia a chvíľu sa žartuje na adresu Angry Birds, aby sa aj deťúrence pobavili. Kŕč, silené, neradostné, fiasko.
Od letných blockbusterov sa nič nečaká, len majú pobaviť, a keďže sme čoraz otupenejší a otupenejší, tento rok to skúšajú ťažkým, frontálnym útokom na prvú signálnu sústavu. Zahltiť oči a uši, celkom obsadiť zmysly, aby nikomu v kine ani len nenapadlo premýšľať nad tým, na akú scenáristickú zhovädilosť sa to vlastne díva. Korunu tomu celému teraz naposledy nasadil Ohnivý kruh, v ktorom režisér Guillermo De Toro inscenuje veľkolepé gigantické súboje medzi prerastenými vesmírnymi potvorami, ktoré na Zem prichádzajú z inej dimenzie skrz podmorský portál a rovnako obrovskými robotmi, ktoré ovládajú hneď dvaja ľudia. Hlúpe je to tak akurát, ešte že sa tam mastia tie monštrá. A zážitok? Skoro žiadny, len úzkosť prameniaca z toho, že sa ukazuje priveľa a prihlasno.
Pomerne často sa mi o filmoch sníva, vlastne nie, snívajú sa mi filmy, v spánku akoby som ich pozeral znova. Túto sezónu sa mi zatiaľ sníval iba jeden-jediný film, zato niekoľkokrát. Vybuchujú v ňom veci, nivočia sa mestá a s každým ďalším snívaním doň čosi pribudne. Hrozný chaos, normálne sa bojím chodiť spať.  
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite