Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba...

.časopis .lifestyle

NETREBA BYŤ SNOB: Francúzske víno s kolou
Piť víno s kolou považujú milovníci vína za najväčšie barbarstvo, ale proti gustu a neviditeľnej ruke trhu žiaden dišputát. Dá sa neustále vychovávať nových konzumentov a poúčať ich, že je to kazenie vína, ale dá sa na to aj rezignovať, prispôsobiť sa vkusu mladého konzumenta a zarobiť na ňom. Keď chce víno s kolou, dáme mu ho, a to rovno nafľaškované. A nie hocaké, ale rovno francúzske. Francúzi čelia neustále klesajúcej spotrebe vín a konkurencii piva a liehovín najmä u mladých. A tak značka Hausmann Famille,  francúzskeho vinárstva Châteaux en Bordeaux, začala predávať Rouge Sucette čiže Červenú lízanku, ktorá sa skladá zo 75 percent vína, zvyšok tvorí cukor, voda a kola. Víno je menej alkoholické (okolo 9 percent) a určené na predaj do veľkých obchodných sietí za priateľskú cenu okolo troch eur.

TREBA ŠETRIŤ: Pisoár a umývadlo v jednom
Elegantný dizajn nie je jediný benefit nových pisoárov značky Stand od lotyšskej dizajnérky Kaspar Jursons. Chce riešiť súčasne dva problémy v jednom, a to šetrenie vodou a súčasne nedbalosť mužov, ktorí si po použití pisoára zabúdajú umyť ruky. Pisoár má špeciálny kohútik na fotobunku, ktorá pustí vodu na umytie rúk v hornej umývadlovej časti, pričom použitá voda stečie do pisoára a spláchne obsah. Minie sa tak oveľa menej vody, ako zvykne pretiecť pisoármi pri automaticky nastavenom objeme vody. Tento dizajnérsko-ekologicko-výchovný kúsok nie je žiaden lacný špás, kus sa predáva za 590 dolárov. Zatiaľ ide o malosériovú výrobu, ale odberateľov už majú v Nórsku, Nemecku, Rusku, Poľsku i doma v Lotyšsku. Vyrába sa nielen v sterilnej bielej farbe, ale aj v rôznych pastelových odtieňoch.   

TREBA PRENÁŠAŤ: Robotický ľudový majster
Robotický prístroj na spracovanie dreva a iných materiálov nie je žiadna novinka. V čom je však prístroj Handibot inovatívny a perspektívny, je jeho prenosnosť, a teda možnosť vyrezávať a opracovávať materiály kdekoľvek. Doteraz bolo potrebné materiál, ktorý ste chceli spracovať, priniesť do dielne, teraz prinesiete Handibot tam, kam treba, nareže, navŕta, opracuje hrubé dosky, vyreže reliéfny portrét aj vygravíruje ornamenty na stenu, na plafón či na dlážku. Objavil sa na Kikstarteri a rýchlo si získal dvaapolnásobne väčšiu finančnú podporu, ako požadoval. V auguste by sa teda mohol začať vyrábať. Spúšťa sa zo smartfónu alebo z tabletu a namiesto jedného drahého multifunkčného softvéru, ktorý to celé ovláda, sa budú dať kúpiť rôzne malé špecializované aplikácie, ktoré ten ktorý užívateľ potrebuje a v ktorých si vytvorí svoje vlastné vzory.

TREBA POČÚVAŤ: Opera pod holým nebom
Preč sú časy, keď divadelníci v lete so školákmi prázdninovali. Dnes pekne zarezávajú celoročne a najčastejšie ich nájdeme pod holým nebom na rôznych festivaloch. Operní speváci nie sú výnimkou. V Európe sa koná hneď niekoľko operných letných festivalov. Napríklad v rodisku Pucciniho v Toskánsku, na Torre del Lago si v piatok môžete skočiť na Toscu a v sobotu na Rigoletta, vo Verone zase hrajú od stredy do nedele Verdiho Trubadúra, Nabucca, Traviatu a Aidu. V nemeckom Bayreuthe sa začína od piatka Wagnerovský operný festival Bludným Holanďanom. V Rakúskom Salzburgu už od minulej soboty fičí festival, ktorý v opernej časti najviac uprednostňuje svojho Mozarta. Najbližšie k Slovensku je operný festival v Rímskom kameňolome St. Margarethen, kúsok od Neziderského jazera, kde tento rok naštudovali Pucciniho Bohému.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Akcia, nadhľad, exotika, romantika, Sean Connery
Hoci si Rudyarda Kilplinga spájame predovšetkým s Knihou džunglí, jeho ostatná beletristická tvorba je minimálne rovnako zaujímavá. Najmä poviedky. Podľa jednej z nich napísal a v britsko-americkej koprodukcii nakrútil v roku 1975 film Muž, ktorý chcel byť kráľom (The Man Who Would Be King 1975) skutočný gigant kinematografie – režisér, scenárista, producent a herec John Huston. Ten do priamočiareho príbehu o dvoch dobrodruhoch, ktorým sa obchodovanie so zbraňami v koloniálnej Indii máli a chceli by viac, obsadil Seana Conneryho a Michaela Cainea (ktorým výborne sekunduje Christopher Plummer) a postaral sa tak o vznik filmu, ktorý patrí k žánrovo najčistejším klasickým dobrodružným filmom vôbec. Je tam všetko, čo tam má byť, akcia, nadhľad, exotika, romantika, s rokmi navyše film získal nostalgickú patinu. Výborné.  Piatok, 26. júla, ČT 2, 21.55.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite