Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Veľa detí a jedna svadba

.mirka Gúčiková .časopis .lifestyle

Deti na svadbe? Ako povedať nie? Čo prežívajú počas tejto udalosti najmenší hostia? Ako skrotiť ich emócie a nadšenie a zabaviť ich? Tipy pre rodičov aj budúcich novomanželov.

Nedávno sme boli s naším 15-mesačným synom na svadbe. Hoci sme sa vrátili s nezabudnuteľnými zážitkami, poviem vám, bola to riadna fuška. Len tak-tak sa nám podarilo začiatok svadby zladiť s poobedňajším spánkom, aby sme potom krásny a osobný obrad trávili na striedačku vonku. Pobehujúc za ním vo vyšších podpätkoch strach, že by si mohol vybiť zuby na strmom asfaltovom chodníku, úplne zatienili obavy o moje vlastné zdravie. Pri gratuláciách bol nervózny, pri príhovoroch sme ho urečneného vykázali zo sály. Jedli sme separátne. So zanietením opakovane vyliezal, spolu s rovesníkmi, na nepredvídavo umiestnené schodisko. Veľa času trávil na parkovisku hrou s kamienkami. Ako jediný z nás tancoval s nevestou. Po tom, ako sa s krikom vyrútil medzi rady stolov, som zhodnotila, že je čas ísť domov. Pre ostatných sa zábava práve začala. Doma pri pohári vína a svadobných zákuskoch som rozmýšľala, čo mali mladomanželia z našej expresnej prezencie? A čo z toho mal náš syn? Má to vôbec význam, deliť sa o tieto udalosti s našimi ratolesťami?
Psychologička Jana Ashford, ktorá vedie kurzy efektívneho rodičovstva (www.almacentrum.sk) hovorí, že už aj 1,5-ročné dieťa si môže svadbu užiť. „Má tam ľudí, ktorých má rado, môže sa zahrať s inými deťmi, vybehať po sále, zatancovať si. Okrem toho, vďaka fotkám a videu budú mať všetci spomienku, že už vtedy bolo dieťa súčasťou rodiny, spoločenstva,“ vysvetľuje. Pre väčšie deti je podľa psychologičky prínosné, že sú súčasťou dôležitej udalosti, ktorú prežívajú dospelí v jeho okolí. „Deti v predškolskom alebo mladšom školskom veku sa môžu pri tejto príležitosti zamýšľať nad konceptmi rodiny, manželstva a vzťahov. Je to dobrá príležitosť rozprávať sa doma na tieto témy,“ myslí si Jana Ashford.

.detské svadobné emócie – ako na ne?
Väčšina emócií, ktorá deti sprevádza počas svadby, je o radosti, tešení sa a zábave. Dieťa citlivo vníma emócie okolia. Ak sa tešíte vy, aj ono bude prežívať radosť z očakávania príjemnej udalosti. Naopak, ak ste vy už z príprav na svadbu nervózni, aj dieťa môže byť nepokojné. Podľa psychologičky sa deti na svadbe môžu cítiť aj nepríjemne. Keď sa stretnú naraz s veľkým množstvom ľudí a dostáva sa im pozornosti, ktorá im nie je príjemná – veľa ľudí sa ich dotýka, vypytuje, uťahuje si z nich. Najnáročnejšou časťou svadby je najmä pre malé deti obrad. Nútené sedieť ticho a bez pohybu cítia sa nespokojné a frustrované. Preto je ideálne, ak môžete obrad prečkať vonku.
Aby deti zvládli nával emócií a správali sa podľa vašich očakávaní, je vhodné ich dopredu na túto udalosť pripraviť. Jana Ashford radí rodičom, aby vopred deťom vysvetlili, čo sa bude diať a kde, kto tam bude prítomný a ako to bude prebiehať. Výborným tipom je pozrieť si spoločne fotky z iných svadieb, video zo svadby rodičov alebo si prečítať detskú knižku na takúto tému. „Je dobré, ak dieťa vie, čo sa od neho očakáva – napríklad, že počas obradu musí ticho sedieť, ale už sa môže tešiť na tancovanie a koláčiky. Alebo že si prajete, aby pozdravilo ľudí, ktorých budete zdraviť vy,“ hovorí psychologička. Zdôrazňuje však, že svoje očakávania by ste mali formulovať pozitívne, a nie formou zákazov a varovaní.„Jasne povedzte dieťaťu, aké správanie by ste chceli vidieť,“ dodáva.

.bez detí – jasne a zreteľne
Rodičia s malými deťmi určite nepatria k hosťom, ktorí rozprúdia zábavu do neskorých nočných hodín. V zahraničí ani na Slovensku už nie je novinkou, že nevesta a ženích pozvú rodičov bez detí. Tým však môžu prísť nielen o pár hostí, ale možno aj o pár priateľov. Na slovenských aj zahraničných diskusných fórach nájdete vášnivé diskusie o tom, ako sa zachovať, ak vás na svadbu pozvú bez potomkov. Jedna skupina hovorí, že deti sú ich súčasťou a buď pôjdu celá rodina, alebo nikto. Na druhej strane sú tí, ktorí tvrdia, že právom snúbencov je vyhradiť si, koho pozývajú, a že svadbu s malými deťmi si aj tak rodičia neužijú. V každom prípade takéto obmedzenie netreba brať osobne. Väčšina mladých párov má buď finančné, alebo kapacitné obmedzenia, a kým najbližšia rodina sa väčšinou pozýva v plnom počte aj s deťmi, pre priateľov a vzdialenejšiu rodinu nevesta a ženích rezervujú miesta na hostine bez potomkov. Preto ak vás mladý pár pozval bez detí, berte to tak, že si vás chcú užiť a dopriať vám únik do „dospeláckeho“ sveta, zábavu a zámienku na odloženie detí k starým rodičom. Samozrejme, ak máte takú možnosť.
Podľa prestížneho amerického magazínu Martha Stewart Weddings rozhodnutie mať alebo nemať deti na svadobnej hostine treba vyjadriť jasne už v pozvánke, a to konkrétnym vymenovaním osôb, ktorých sa týka. Pozor, podľa spoločenskej etikety dieťa staršie ako 18 rokov by malo dostať vlastnú pozvánku, aj keď stále žije s rodičmi. Nevesta a ženích sa vyhnú zbytočným nedorozumeniam, ak po odoslaní pozvánok rodiny s deťmi obvolajú. Na Slovensku je zvykom pozývať hostí osobne, čo je dobrou príležitosťou vyjadriť svoju predstavu o počte alebo veku hostí. Zahraniční organizátori svadieb radia buď pozývať všetky deti, alebo žiadne, len deti z blízkej rodiny, respektíve určiť vekový limit. V každom prípade sa odporúča vylúčiť deti, ak ide o svadbu vo večerných hodinách, v netradičných priestoroch pre dospelých (napríklad nočný klub) alebo ak je svadobná hostina zameraná na program, ktorý deti neocenia. Napríklad kulinársky zážitok plný ochutnávok jedla alebo návšteva vínnych pivníc.

.aby sa deti aj rodičia cítili dobre
Aby sa deti cítili súčasťou oslavy, je dobré ich začleniť do programu drobnými úlohami, ktoré vzhľadom na ich vek a povahu budú schopné zvládnuť. Môžu hádzať ružové lupienky alebo ryžu, niesť prstienky alebo držať závoj. Zabaviť ich môžete tiež bublifukmi, postarajú sa tým aj o zaujímavé fotky. Mladé talenty v rodine určite radi obohatia program krátkymi tanečnými alebo hudobnými vystúpeniami. Nevesta a ženích by pri plánovaní svadobnej hostiny za prítomnosti detí nemali zabudnúť na detskú alternatívu k svadobnému menu a pitný režim pre najmenších. Výhodou je mať k dispozícii priestor na prebaľovanie a dojčenie. Hostia s malými deťmi určite s nadšením privítajú ubytovanie v budove, kde sa koná svadba, prípadne, ak im šťastný pár prenechá novomanželský apartmán na poobedňajší spánok pre ich potomkov. Hostí prichádzajúcich s deťmi je vhodné zohľadniť aj v zasadacom poriadku. Ak ide o rodinných príslušníkov, ocenia sedenie pri ďalších členoch ich rodiny, ktorí im môžu s deťmi pomôcť. Sedieť spolu môžu aj rodiny s menšími deťmi, staršie usaďte s rovesníkmi. Zabavia sa tak viac deti aj dospelí.
Aj keď sú vaše detičky čarovné v slávnostných šatách a mini oblekoch, svadba je najmä, ak nie výlučne, o neveste a ženíchovi. Rešpektujte ich prianie, ak sa rozhodnú deti nepozývať. A keď vás pozvú aj s ratolesťami, neberte to ako príležitosť zabezpečiť si voľný program vyhlásením súťaže o to, ktoré dieťa neuvidíte najdlhšie. Dobrou prípravou určite nájdete kompromis, aby svadba bola zážitkom pre vás aj vaše deti. A potom v nabitom programe svadobného dňa nezabudnite na reprezentatívnu fotku vašej rodiny v gala! Dôležité je však načasovanie. Ideálne ešte predtým, ako budú mať chlapci zelené kolená, manžel prepotenú košeľu, dievčatá si zostatok čokoládového zákuska utrú do družičkovských šiat a najmenšie vám po dojčení ovracia kokteilové šaty. Ideálne ešte počas obradu, vonku, kde vás s radosťou cvakne iný rodič.

Autorka je spolupracovníčka .týždňa.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite