Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lotroviny Pištu Vandala

.štefan Chrappa .časopis .osobnosti

Milí priatelia, už dávno som nepísal o mojej manželke. Je to elegantná žena. Neviem, a vlastne ani nechcem vedieť, čo na ňu hovoria iní chlapi, pre mňa je najšmrncovnejšia. Nezáleží, či má tepláky, či kvetované šaty, či mi dohovára, alebo ma chváli. Niekedy písala básne a študovala francúzštinu. Na taške mala našitú aplikáciu z hlinených guľôčok a kociek. Raz som ju stretol v školskom bufete, v omamnej vôni vlašského šalátu a čerstvého pečiva. Ozdoby z tašky sa jej rozsypali po zemi a ona ich rýchlo zhŕňala do dlaní. Test, z ktorého dostala FX, mi venovala na výstrahu.

Keď sa niekam vychystá, ukáže sa mi a povie, že vyzerá hrozne. Ja ju musím chlácholiť, že to také hrozné nie je. Poznáte to. Chceme, aby nás niekto ocenil. Namiesto toho, aby sme sa skromne pochválili, prehnane zdôrazňujeme svoje nedostatky, ktoré nedostatkami nie sú.
Takisto môj tato. Vyupratoval si pivnicu. Sudy s vínom, fľaše i kompóty povyrovnával. Stáli ako bojové šíky víťaznej armády. Podlahu vyzametal. Debničky so zeleninou postavil do pozoru. Pivnica bola ako lusk, voňala čistotou, vlhkosťou a podzemím. Prišiel k nemu známy po víno. Tato ho medzi dverami takto vítal: „Ospravedlň ten neporiadok.“ Hosť namiesto toho, aby začal velebiť nevídanú pravidelnosť uprataného priestoru, iba provokačne precedil, že ho to ne-pre-kva-pu-je. Pána domáceho dostal do vývrtky.
Iný prípad tvoria podivíni so zlým odhadom či prehnaným sebavedomím. Videl som čašníka, ktorý za ohavne vysokú cenu servíroval odporné jedlo a ešte mal tú drzosť sa opýtať, ako vám chutilo! Keď jeden zákazník povedal, že to bolo otrasné, čašník vtiahol hlavu medzi plecia, že „no, čo už“ a zdupkal do kuchyne.
Milí priatelia, ak chceme dostať pochvalu, pochváľme sa sami. Nečakajme od druhých, že budú vyvracať našu falošnú skromnosť.  A ak niekomu vnucujeme šmejd, netvárme sa, že je to zlato.
A čo tento stĺpček? Čo ako? No super bol, nie? No áno... hehehe.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite