Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zimmermanovská nevina?

.časopis .profil

Američan okolo tridsiatky, beloch, zastrelí neozbrojeného tínedžera, černocha. Tínedžer sa nevlámal do jeho domu, nevstúpil na jeho pozemok. Porota (úplne biela) zbaví strelca obvinení. Rasizmus v súdnej sieni? Vyzerá to tak. No je to trocha komplikovanejšie.

Tento biely Američan, ktorý zastrelil neozbrojeného, sa volá George Zimmerman a jeho obeť, 17-ročný černošský stredoškolák, sa volal Trayvon Martin. George Zimmerman bol najskôr obžalovaný z vraždy druhého stupňa, porotou oslobodený od obvinení, a tak nedostal nijaký trest. Mnohí Američania nadobudli dojem, že systém slúži belochom a privilegovaným, a nechráni černošských mladíkov, ba automaticky ich považuje za gangstrov a „lovnú zver“. Odpor voči rozsudku sa prejavil aj na pouličných protestoch.

.žiadny sympaťák
Kto je vlastne George Zimmerman? Táto otázka je pre spôsob, akým sa médiá zmocnili prípadu, podstatná. Je to bezcitný vrah, alebo človek, ktorého najväčším problémom je horúca hlava?
George Zimmerman v jeden daždivý večer hliadkoval vo svojej štvrti v 50-tisícovom floridskom meste Sanford. Bol tam z poverenia komunity ako člen dobrovoľnej susedskej hliadky, aké sú v amerických mestách a mestečkách dosť bežné. Nevysoký obézny tridsiatnik mal so sebou legálne držanú zbraň. Zo svojho auta videl vyššieho mladého muža, ktorý sa podľa neho správal podozrivo – kráčal pomaly po štvrti a obzeral si domy. Zimmerman kontaktoval policajný dispečing a upozornil na túto podozrivú osobu. Keďže v tej štvrti sa už predtým vyskytli výtržnosti – viacero z nich Zimmerman sám hlásil –, policajti vyrazili na ohlásené miesto.
Zimmerman medzitým vystúpil z auta, hoci dispečer mu povedal: „To nemusíte robiť, pane.“ Napriek tomuto upozorneniu Zimmerman prikročil k mladíkovi, oslovil ho a spýtal sa ho, čo tam robí. Od tejto chvíle nie je stopercentne jasné, čo sa dialo. Zimmerman tvrdí, že Trayvon Martin sa naňho vrhol päsťami, zrazil ho na zem, búchal mu hlavou o chodník. Fotografie z policajnej stanice, na ktorých vidieť krv na Zimmermanovom nose a vzadu na hlave, jeho verziu nevyvracajú. Zimmerman v strachu o  život kričal o pomoc, a potom sa mu podarilo vytasiť zbraň a vystreliť. Trayvona Martina tá guľka zabila.
Polícia po príchode zistila, že Trayvon Martin nebol ozbrojený. Ukázalo sa, že Martinova večerná vychádzka smerovala len do miestneho obchodu po cukríky a iné pochúťky.
George Zimmerman mal už v minulosti na krku obvinenie z násilia voči policajtovi a tiež obvinenia z domáceho násilia. Susedom tvrdil, že sa plánuje stať policajtom, to sa však akosi neuskutočnilo. Médiá z Georgea Zimmermana urobili symbol „bieleho privilegovaného muža“, čo však celkom nesedí. Je napoly Hispánec (po peruánskej matke), z matkinej strany mal aj afrických predkov. Na zozname voličov má hispánsku etnicitu.
Je ženatý, bezdetný, oficiálne pracoval pre poisťovňu a zároveň študoval na miestnej univerzite trestné právo. (V istom rozhovore sa vyjadril, že by sa raz chcel stať sudcom.) Jeden z jeho prednášateľov povedal, že Zimmerman patril k tým inteligentnejším študentom – to však mohol byť aj nepriamy komentár k celkovej úrovni ročníka. Zimmerman totiž rozhodne nerobí dojem mimoriadne rozvážneho človeka, schopného súdnej úvahy.
A nerobí ani dojem človeka úplne pravdovravného. George Zimmerman po zatknutí vyhlásil, že nemá žiadne peniaze. Manželka to potvrdila. Dnes však pani Zimmermanová čelí trestnému stíhaniu, pretože vyšlo najavo, že Zimmerman mal v čase spáchania tohto činu vyše stotisíc dolárov.
Kontroverzné je aj to, že Zimmerman počas procesu zbieral finančné prostriedky od ľudí, ktorí ho boli ochotní podporiť. Pretrvávajú otázky, ako tieto prostriedky minul.

.tragédia zlého úsudku?
Ani Trayvon Martin však nebol anjel. Mal za sebou tri dočasné vylúčenia zo strednej školy, naposledy pre údajné vlastníctvo drog. Najdôležitejšia však nebola táto jeho osobná história, ale osudný okamih stretnutia s Zimmermanom – presnejšie to, ako Trayvon Martin zareagoval. Porota usúdila, že hoci nie je možné presne rekonštruovať bitku týchto dvoch ľudí, George Zimmerman oprávnene nadobudol pocit, že je v ohrození života, a preto vystrelil.
Ale čo sa naozaj stalo? Martin krátko pred smrťou volal kamarátke z mobilu a povedal jej, že ho sleduje nejaký creepy-ass cracker. Porotu zaujalo označenie cracker, pretože sa v južných štátoch USA často používa ako rasovo motivovaná nadávka belochom. Kamarátka Martinovi poradila, aby radšej ušiel. Ak by to bol spravil, zrejme by ešte žil.
Ani Zimmerman neposlúchol dobrú radu – mal zostať sedieť v aute, ako mu naznačil policajný dispečer. A ak sa už musel k „podozrivému“ priblížiť, mal to spraviť s rozvahou, oznámiť mu, že je členom hliadky, a dať si pozor, ako mladík v kapucni zareaguje.
Prípad, v ktorom sa tragicky spojil slabý úsudok s neprimeranou reakciou, porota napokon zmietla zo stola. Ale, ako podotkli mnohí komentátori, George Zimmerman nie je nevyhnutne nevinný. Je len oslobodený od konkrétnych obvinení. Právny systém neodsúdil Zimmermana za symbolické bremeno viny ešte z čias obchodu s otrokmi, čo žiadala rozhorčená časť verejnosti. Ale to neznamená, že Zimmerman má čisté svedomie. Keď vášne medzi Američanmi poľavia, ešte možno príde čas na debatu o tom, akí nebezpeční môžu byť  tí nadmerne aktívni a legálne vyzbrojení jedinci.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite