Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Čižnár sa ujal funkcie Prezident Ivan Gašparovič minulý týždeň vymenoval kandidáta Smeru Jaromíra Čižnára za nového generálneho prokurátora. Urobil tak mesiac po tom, ako schválili Čižnára za šéfa prokuratúry poslanci parlamentu. „Zvážil som všetky aspekty, právne aj ostatné, ktoré by mohli namietať vaše vymenovanie. Zistil som, že niet takého dôvodu, preto som sa takto rozhodol,“ povedalGašparovič.

Prezidentská kancelária  vymenovanie Čižnára do poslednej chvíle tajila, hoci obvykle informuje o podobných akciách aj niekoľko dní vopred. Čižnár v pohovore povedal, že sa chce zamerať na ochranu maloletých a žien pred násilím alebo zneužívaním. Zakročiť chce aj proti neplatičom daní, boj proti korupcii však nespomenul. Jozef Čentéš, kterého odmietol prezident Gašparovič vymenovať do funkcie generálneho prokurátora, bude podľa Hospodárskych novín od štátu požadovať odškodné. Denníku SME potvrdil, že uvažuje o sume 150-tisíc eur. V prípade, že bude úspešný, chce peniaze venovať charite.
.vag

Minister vnútra Robert Kaliňák navrhuje zmeny pravidiel volieb a volebných kampaní. Má sa vrátiť 48-hodinové moratórium, 3 týždne pred voľbami sa nebudú môcť zverejňovať prieskumy verejnej mienky a vrátiť sa majú aj finančné limity na kampaň.
Predbežný kandidát na prezidenta SR za KDH a stranu Most-Híd, Pavol Hrušovský, chce o podpore svojej kandidatúry rokovať aj s mimoparlamentnou SMK. Ale dôležitejšia bude podpora od SDKÚ-DS. Lenže tá ju Hrušovskému, ktorý chce počkať do jesene, zatiaľ prisľúbiť nechce.
Odvolaný biskup Róbert Bezák odmietol ponuku, že ho cirkev materiálne zabezpečí. Išlo by fakticky o jeho odchod do dôchodku. Ďalšia budúcnosť Bezáka je zatiaľ nejasná. On sám do dôchodku ešte ísť nechce. Pápež František zatiaľ na Bezákovu žiadosť o stretnutie nedopovedal.
Paroplynový cyklus nemeckého koncernu E.ON v Malženiciach sa končí. Vývoj cien elektriny na burze a masívna podpora pre obnoviteľné zdroje energie urobili 400-miliónovú investíciu nerentabilnou. Zariadenie má byť zakonzervované.

Osobnosť: Juraj Halenár/
Futbalistovi bratislavského Slovana stačili tri minúty na to, aby otočil zápas svojho tímu s bulharským majstrom Ludogorcom Razgrad. Slovan doma prehrával po chybe brankára Putnockého, nakoniec však Razgrad v druhom predkole Ligy majstrov porazil 2:1.

Antisosobnosť: Štefan Harabin/
Šéfovi Najvyššieho súdu sa opäť podarilo upútať pozornosť. Tentoraz za tým nebol žiadny kontroverzný výrok, žaloboba  či súdny verdikt, ale bozky. Počas aktu vymenovania nového generálneho prokurátora trikrát pobozkal Roberta Fica. Vraj preto, že si ho váži.

Citát/
Robert Fico: „Pozdravy pána Harabina bývajú také vrúcne, že sa im dá ťažko odolať.“
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite