Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Písať o seriáli, sotva bola odvysielaná jeho prvá epizóda, sa môže zdať až nehorázne, ale nie je. Jedna epizóda totiž na reflexiu stačí, zvlášť ak Cyril a Metod – Apoštoli Slovanov vlastne ani poriadnym seriálom nie sú. Skôr ide o štvordielnu minisériu, čiastočne domácu, nakrútenú v koprodukcii štyroch, piatich alebo šiestich krajín. Ťažko povedať, dohľadať relevantné informácie je takmer nemožné.

Ambiciózny projekt, na prvý aj každý ďalší pohľad hraný dokument, dokudráma, konzultovalo sa s vedcami, historikmi, archeológmi, a tak ďalej, nakrúcalo sa, aby to dávalo zmysel aj v širšom kontexte, všade tam, kde sú Cyril a Metod dôležití. Srbsko, Bulharsko, Rusko, Poľsko a tak ďalej. A čo to celé stálo, ani nemyslieť. Navyše, aj štát v tom má nejakým spôsobom prsty, takže žiadna čistá poctivá komercia, ale spoločenská objednávka, a veru, z môjho uhla pohľadu aj politická, geopolitická a ešte akási, neviem presne sformulovať, aká, ale smrdí mi to. Nakoniec, píšem latinkou, aj toto tu, nie azbukou, ale to je asi na inú historickú dokudrámu. Akosi tuším, že tú nikto nikdy nenakrúti.
Cyril a Metod – Apoštoli Slovanov sú sebavedomý veľkorozpočtový seriál, výpravný, historicky čo najpresnejší, najprv doku, potom dráma. BBC to súka, len taký fukot, tiež za štátne, tak čo? Vedia to, aj my to vieme, a ak nevieme, naučíme sa. Faktograficky hutné, autentické, zosobnené, oživená história. Hercom som síce neveril ani nos medzi očami, ale to, že sa mi to nepáčilo, je vedľajšie.
Aj keď, nie celkom. Lebo nepáčilo sa mi to práve preto, čím to chcelo formálne byť a nakoniec nie je. Dokudráma totiž, každá, je dobrá iba vtedy, ak je alebo viac doku, alebo viac dráma. Rovnomerne sa to jednoducho nedá. Faktov kopec, významov málo.
Ale nevadí, úplne najdôležitejšie je, že Cyril a Metod sa už stihli podpísať. Stali sa témou, normálni ľudia sa o nich bavia, jedni hania, druhí chvália, dohadujú sa, diskutujú. A to znamená jediné. Dívali sa. Dobre, lebo iba na to seriály sú.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite