Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA SKRUTKOVAŤ: Minca namiesto skrutkovača
Známa manažérska poučka velí, že ak vo firme viazne myslenie a nápady, treba na jeho rozprúdenie ísť od formy k obsahu a poprehadzovať ľudí a nábytok. Na to však treba nielen flexibilných zamestnancov, ale aj nábytok. Skrinky, ktoré môžu byť aj stoly, predely či stojany, podľa aktuálnej potreby a nálady používateľa. Aby to bolo čo najjednoduchšie a nábytok dokázal rozmontovať a zmontovať skutočne každý, vyvinula japonská firma Nendo nábytok Ofon. Dizajn jednotlivých kusov nie je nijako prevratný, zato má geniálne vymyslený spôsob skladania. Na skrutkovanie dielcov dohromady  stačí minca, ktorá sadne do ryhy špeciálnej skrutkovacej súčiastky. Ofon sa dá objednať len na zákazku v Japonsku, ale hádam sa časom toto objavné montovanie rozšíri aj na bežný nábytok napríklad zo Švédska.

TREBA MAĽOVAŤ: Bicykel a kolobežka namiesto štetca
Ak máte doma malého maliara, ktorý sa ani za svet nechce trošku hýbať a zašportovať si, možno by ste ho mohli nahovoriť na trochu toho konceptuálneho umenia so zariadením Chalktrail. Je to vlastne akýsi držiak na farebnú kriedu, ktorý sa primontuje na zadné kolieska k detskému bicyklu či kolobežke a je to. Inštalácia a odinštalovanie je jednoduché, nie je potrebné mať k tomu žiadne špeciálne nástroje ani zručnosti, zvládne to i šikovnejšie staršie dieťa. Nádstavec je použiteľný na väčšinu detských bicyklov rôznych veľkostí. Váš umelec sa môže venovať tvorbe a pohybu v jednom, na čo už, samozrejme, existuje anglické zložené slovo „artivity“. Stačí len nájsť vhodnú, najlepšie rovnú asfaltovú plochu, ktorá volá po pokreslení. Držiak s kriedami kúpite cez internet za dvadsať dolárov.

TREBA POTLAČIŤ: Na bolesť hlavy bez tabletiek
Ak vás často bolí hlava alebo zuby a nechcete do seba stále súkať tabletky, možno ste už skúšali alternatívnu čínsku medicínu a stimulovanie bodov na ruke, ktoré bolesť hlavy uvoľnia. Robí sa to akupunktúrnymi ihlami alebo intenzívnym tlakom, akupresúrou. V prípade bolestí hlavy a zubov je vraj účinné tlačiť na miesto medzi palcom a ukazovákom a bolesť sa zmierni. Výsledok by sa mal dostaviť do dvoch minút, ale ak nie, treba to vydržať 20-40 minút, prípadne skúsiť aj druhú ruku. Aby ste nemuseli tak dlho zamestnávať obe ruky, ale mohli ste sa venovať inej činnosti  – aj keď, čo iné už sa dá robiť s urputnou bolesťou hlavy – vyvinula kanadská firma klip a nazvala ho Aculief. Ak tomuto spôsobu liečby veríte viac ako tabletkám, cez internet Aculief kúpite za tridsať dolárov.

TREBA POČÚVAŤ: Mesiac autorského čítania v Košiciach, Česku a Poľsku
14. ročník medzinárodného literárneho festivalu Mesiac autorského čítania prebieha denne už od začiatku júla v Brne, Košiciach, Ostrave a Wrocławi. Festival má dve programové línie, jedna reprezentuje domácu literatúru a druhá literatúru inej krajiny – v tomto ročníku sú to autori z Luxemburska, Nemecka, Rakúska a Švajčiarska. Denne sa teda predstavujú dvaja spisovatelia: čestný hosť z cudziny a domáci autor či autorka. Podrobný program nájdete na stránke www.autorskecteni.cz a tam je možné sledovať aj živé prenosy a záznamy z čítania, ak do niektorého z miest nemáte cestu. V tomto týždni čítajú napríklad Slováci Stanislav Rakús, Ján Litvák a Nóra Ružičková, Česi Pavel Kohout (ten počas čítania zároveň oslavuje okrúhle 85. narodeniny), Pavel Trtílek, Milan Děžinský a Eugen Brikcius, Nemky Tanja Dückers a Judith Zander, Luxemburčania Nico Helminger a Colette Mart, Nemecko reprezentuje chorvátskonemecký básnik a beatboxer Dalibor Marković.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Woody Allen, Jacques Derrida a Dante Alighieri v jednom
Woody Allen číta Jacquesa Derridu, ale nerozumie mu. Alebo rozumie a snaží sa ho vytočiť. A parafrázuje Dante Alighieriho. Alebo je to celé iba náhoda, ale tomu neverím. Pozor na Harryho (Deconstructing Harry, 1997) je alebo najpreceňovanejší, alebo najmenej docenený film Woodyho Allena, o spisovateľovi za zenitom, ktorý by sa rád vydal žať úspechy svojej kariéry, ale nemá s kým. Nesprostredkovateľný dej, nesúci ešte nesprostredkovateľnejší príbeh, v ktorom sa celkom rozkladá štruktúra rozprávania. Napriek tomu všetkému mimoriadne vtipný allenovský film, preplnený hrubozrnnou vulgaritou a banálnymi, hoci dobre znejúcimi životnými múdrami. Dívať sa, baviť sa, neriešiť, Woody Allen je napriek intelektuálnu obrazu, ktorý okolo seba vybudoval, predovšetkým vynikajúci filmár. Pozor na Harryho je toho perfektným dôkazom. Sobota, 20. júla, Dvojka, 21.10.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite