Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď sa súdi celebrita

.marek Vagovič .časopis .týždeň doma

V slovenskom šoubiznise rezonuje zaujímavý spor: známy spevák Tomi Popovič žaluje tvorcov animovaného seriálu Zapál Rytmausa, že ho zosmiešnili a ponížili. Ak mu dá súd za pravdu, môže to byť precedens a významný zásah do slobody prejavu.

.televízia Lokal TV vznikla v roku 2010. Najskôr bola na internete, kde zverejnila video s animovanou postavičkou Pištu Lakatoša. Video zaujalo aj televíziu JOJ, ktorá ponúkla Lokal TV nakrútenie seriálu. Po odvysielaní niekoľkých častí sa však spolupráca prerušila. „Odišli sme aj pre vysoké náklady. Každý diel stál o 10-tisíc eur viac, ako nám platila televízia JOJ,” vysvetľuje Adriana Krónerová zo spoločnosti INOUT STUDIO, ktorá zastrešuje aj projekt Lokal TV.
Televízia JOJ tvrdí, že spoluprácu prerušila aj preto, že humor Lokal TV, ktorá si robí srandu aj z mnohých celebrít, bol už za čiarou. Jeden z hlavných tvorcov seriálu Jakub Króner však pripomína, že JOJ-ka videla všetky časti dva mesiace pred ich odvysielaním. „Počas výroby to navyše pripomienkovali dramaturgovia, ktorí nám hovorili, čo môžeme a čo už nie.” Napriek tomu, že autori seriálu urobili viacero kompromisov, televízia napokon niektoré pasáže bez ich vedomia vystrihla.

.kontroverzná šou
Od decembra 2012 je Lokal TV len na internete, kde si môže dovoliť aj ostrejší slovník ako v klasickej televízii. Okrem Pištu Lakatoša vysiela aj mnoho iných seriálov, kde paroduje známych ľudí, drsnému humoru sú vystavení aj policajti. Stránku si pozrie približne 500 až 600-tisíc unikátnych návštevníkov mesačne. Medzi populárne seriály Lokal TV donedávna patrila aj šou Zapál Rytmausa. Okrem hlavnej postavy – rapera Rytmusa – parodovala aj iné celebrity (Sisa Sklovská, Ibrahim Maiga) či bizarné typy zo sveta šoubiznisu (Martinka z Turca).
Hneď v prvej časti sa objavila aj postava, ktorá sa podobá na speváka Tomiho Popoviča. Autori seriálu mu však zmenili priezvisko na vulgárne Kok…vič. „Malo ísť o jednorazový fór. No keďže pán Popovič sa okamžite ozval, prestali sme používať spomínané meno, aby to s ním ľudia nespájali,” tvrdí Krónerová. Podľa Krónera začali postavu aj kresliť tak, aby sa nepodobala na Popoviča. „Urobili sme ju tučnejšou a plešatou, dali sme jej dole čapicu a začali s ňou narábať ako s vlastnou fikciou.”
V priebehu niekoľkých dní „vypípali” aj vulgárne znejúce priezvisko Kok…vič, ktoré sa od druhej časti seriálu nikde nespomínalo. Kontroverznú prvú časť napokon úplne stiahli z internetu. „Tí, ktorí nás sledovali až od druhej časti, si to už nemali dôvod spájať s pánom Popovičom,” tvrdí Krónerová.  

.30-tisíc eur
Toto však platí len v prípade ľudí, ktorí sa nevyznajú v slovenskej hip-hopovej, respektíve popovej kultúre. Pre väčšinu mladých zrejme nie je Tomi Popovič neznámym pojmom: tento spevák totiž spolupracoval s Rytmusom, Darou Rolins, aj s americkou skupinou Backstreet Boys. Popovičove klipy videlo na internete niekoľko stotisíc ľudí, v prípade spolupráce s inými interpretmi sú celkové čísla rádovo vyššie.
To znamená, že aj po zmene jeho mena v seriáli na Smažáčik, respektíve prekreslení niektorých identifikačných znakov nie je až také ťažké rozpoznať, že ide o Popoviča. K jeho postave sú navyše autori seriálu tvrdší ako k iným. „Stretol som sa s názormi, že kým z Rytmusa robíme cool postavičku, Popovičovi nakladáme. My sme pritom len využili základný model – blbý a blbší. Je to klasická dvojica typu Laurel a Hardy,” tvrdí Króner.
Tomi Popovič reagoval na paródiu krajným spôsobom: prostredníctvom svojho advokáta Zoroslava Kollára požiadal súd, aby vydal predbežné opatrenie, že firma INOUT STUDIO musí zo svojich stránok odstrániť seriál Zapál Rytmausa. Dňa 3. júla 2013 podal spevák na tvorcov seriálu aj žalobu, v ktorej žiada podľa informácií .týždňa odškodné 30-tisíc eur.   

.čudný verdikt
Okresný súd Bratislava I. najskôr návrh na vydanie predbežného opatrenia zamietol. Krajský súd v Bratislave však dal 24. marca 2013 Popovičovi za pravdu. Podľa súdu totiž tvorcovia seriálu „mimoriadne urážlivým a ponižujúcim spôsobom zasiahli do ľudskej dôstojnosti, osobnej cti a dobrej povesti” Tomiho Popoviča. Predseda senátu Milan Chalupka to zdôvodnil aj tým, že tvorcovia „podsúvajú nepravdivý záver o homosexualite navrhovateľa”, respektíve, že ho cez jeho „pohybové osobnostné prejavy bezostyšne prirovnávajú k pohlavnému údu”.
Súd zároveň v rozhodnutí, ktoré má 19 strán, nariadil spoločnosti INOUT STUDIO, aby odstránila zo svojich stránok nielen seriál Zapál Rytmausa, ale aj diskusné príspevky na internete. Firme dokonca zakázala používať konkrétne výrazy, ktoré sa v seriáli spomínajú v súvislosti s animovanou postavou Tomiho Popoviča (smažáčik, odhŕňač, strýko Fester, teplý). Tvorcovia seriálu sa s rozhodnutím súdu vyrovnali svojsky: po zákaze šou začali vysielať animované televízne správy, v ktorých ironickým spôsobom komentujú priebeh „kauzy”.
Autori obišli aj zákaz používať niektoré slová, ktoré nahradili inými (smažený syr), čím poukázali aj na absurdnosť celej situácie. Krajský súd na otázky .týždňa, aký význam malo predbežné opatrenie, či nie je v rozpore so slobodou slova, ktorú garantuje Ústava, alebo či by nemali verejne známi ľudia znášať väčšiu mieru kritiky, neodpovedal. Podľa hovorcu Pavla Adamčiaka je predseda senátu Chalupka na dovolenke.

.vzor South Park
Tvorcovia seriálu považujú verdikt súdu za snahu, ako ich zastrašiť.  „Niekto si zrejme myslí, že sme partia mladých chalanov, ktorí si kreslia niekde na kolene, takže keď na nás pošlú právnika, stiahneme sa,” hovorí Króner. Podľa Krónerovej je rozhodnutie súdu nedorozumenie. „My neparodujeme konkrétneho človeka, ale popovú ikonu, ktorá niečo symbolizuje. Z Vila Rozborila sme si napríklad vystrelili preto, že hoci zarába na charite, verí si, že je anjel.”
Podobným žalobám ako Lokal TV často čelí aj americký seriál South Park. Jeho tvorcovia majú údajne zo zárobkov vyčlenenú aj určitú sumu na prípadné súdne spory. Na rozdiel od Slovenska však môžu tvorcovia uvádzať konkrétne mená aj tváre. „To znamená, že zobrazia fotku tváre, ktorej dorobia telo a riešia ju ako konkrétnu celebritu. Ich humor je navyše oveľa drsnejší ako u nás,” pripomína Kroner.   
Tomi Popovič, ktorý žil niekoľko rokov v USA, na otázky .týždňa neodpovedal. „Ďakujem za Vašu ponuku, ale obsah Vašich otázok vnímam ako nepriamu obhajobu činnosti Lokal TV. Nechcem strácať čas dokazovaním opodstatnenosti svojich právnych krokov a presviedčaním tých, ktorí sú už presvedčení o tom, že verejné prznenie môjho mena, polročné šikanovanie a zosmiešňovanie mojej osoby je akousi umeleckou fikciou Jakuba a Adriany Kronerovcov.”

.spor o slobodu
Podľa Popoviča Ústava každému zaručuje aj právo na zachovanie ľudskej dôstojnosti, osobnej cti a dobrej povesti. „V mojej brandži imidž a biznis stojí a padá na dobrom mene. Postava, ktorá bola vytvorená z predobrazu mojej osoby, má podobu dementného, plešatého, obézneho homosexuála, konzumenta exkrementov a aktéra homosexuálnej pornografie. Toto sú holé fakty, nie umelecká fikcia,” tvrdí Popovič.  
Podľa vlastných slov sa stal terčom verbálnych útokov aj vyhrážok od fanúšikov Lokal TV na internete, takže musel kontaktovať políciu. Na druhej strane samotný Popovič prostredníctvom Facebooku nemiestne zaútočil na rodinu Kronerovcov. „Údajne Adriana Kronerová je stará zbesilá žumpa nakazená… Vraj rozbíja rodiny a priviedla muža na psychiatriu,” napísal Popovič na svojom profile.  
Poslanec parlamentu a advokát Daniel Lipšic spevákovi po ľudskej stránke rozumie. „Ľudia, ktorí dobrovoľne vstúpili do verejného priestoru – to znamená politici, ale aj herci či speváci – by však mali strpieť oveľa vyššiu mieru kritiky.” Podľa Lipšica by mali byť chránené aj vulgárne prejavy. „Je absurdné, ak takéto veci posudzujú súdy. Prečo by niekto nemohol prirovnať verejne činnú osobu aj k pohlavnému údu, čo je z povahy veci hodnotiaci úsudok?” pýta sa Lipšic.

.precedens
Iné by to vraj bolo v prípade, keby niekto o konkrétnom človeku povedal, že je vrah, ktorý znásilňuje deti. „To už je skutkové tvrdenie, ktoré by nemalo byť chránené slobodou prejavu,” dodáva Lipšic.
Lokal TV produkuje humor, ktorý sa nebude páčiť každému: často je totiž na hrane, niekedy ju aj prekročí. Samozrejme, že ľudia ako Popovič majú právo na obranu: ak mu však dá súd za pravdu aj v prípade žaloby na ochranu osobnosti, ktorú podal na tvorcov seriálu Zapál Rytmausa, bude to precedens. A ten môže mať v budúcnosti vplyv aj na vážne spory o slobodu slova medzi médiami a politikmi či podnikateľmi.    

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite