Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Malý štát, veľký problém Luxembursko prežíva búrlivé obdobie, na aké nie je zvyknuté. Jean-Claude Juncker, premiér Luxemburska, rezignoval a rozpustil vládu, ktorú tvorila jeho Kresťanskosociálna ľudová strana v koalícii so socialistami. Veľkovojvodovi luxemburskému, ktorý je hlavou tohto štátu, odovzdal návrh na vypísanie predčasných volieb. Luxembursko sa inak tešilo stabilite, ekonomickej i politickej. Malo najvyššie HDP na hlavu a od roku 1995 toho istého premiéra.

Teraz však Junckerovi podrazila nohy vlastná tajná služba. Na verejnosť prenikli informácie, že luxemburskí tajní spreneverili veľa štátnych peňazí, zúčastňovali sa na podvodoch a nezákonne odpočúvali aj premiéra. Parlamentná komisia obvinenia prešetrila a potvrdila. Juncker sa bráni, že v čase vyčíňania tajnej služby mal iné priority. Je pravda, že ako predseda euroskupiny vtedy zachraňoval spoločnú menu. Vybudoval si slušné renomé mediátora, ktoré mu mohlo časom pomôcť na vyššiu funkciu v európskych štruktúrach. Teraz budú prioritou stále populárneho premiéra predčasné voľby.
.mg

Egypt zrejme nečaká pokoj ani počas Ramadánu. Oponenti aj prívrženci Mursího ohlasujú demonštrácie a čakajú na mená členov dočasnej vlády. Hlas dvíhajú aj ženy: protestujú proti sexuálnym útokom, ktoré pribúdajú najmä v Káhire na námestí Tahrír.
Kamál Hamání, jeden z veliteľov Slobodnej sýrskej armády, padol za obeť násiliu medzi frakciami protiassadovských bojovníkov. Zabili ho príslušníci skupiny Islamský štát v Iraku a vyhlásili, že zlikvidujú všetkých členov najvyššej vojenskej rady Slobodnej sýrskej armády.
Dane nezvýšime, sľubuje britský minister financií George Osborne. Podľa neho postačia na úpravu rozpočtového deficitu škrty. Labouristi odpovedali, že oni dane znížia – najmenej zarábajúcim. Liberálni demokrati zase obhajujú zvýšenie daní pre najvyššie príjmové skupiny.
Pokles pôrodnosti v Európe súvisí s rastom nezamestnanosti, zverejnil nemecký Inštitút Maxa Planka pre demografický vývoj. Kríza pôrodnosti postihla najmä južné európske štáty. Nezasiahla Nemecko, Rakúsko a Švajčiarsko.

Osobnosť: Sergej Magnitskij/
Ruského právnika, ktorý v roku 2009 za nevyjasnených okolností zomrel vo väzení, moskovský súd posmrtne vyhlásil za vinného z daňových únikov. Magnitskij, ktorý obvinil z podvodov pracovníkov štátnych orgánov, bol dosť nepohodlný. Asi aj preto bola potrebná táto právna fraška.

Antiosobnosť: Albert DeSalvo/
Konečne poznáme meno neslávne známeho Bostonského škrtiča. DeSalvo sa pôvodne sám priznal k sérii vrážd žien zo 60. rokov, ale potom svoje priznanie odvolal. V roku 1973 ho zabili vo väzení, kam sa dostal za iné delikty. DeSalvovu vinu dokázala jeho DNA na poslednej obeti.

Citát/
Jean-Claude Juncker: „Dá sa od premiéra čakať, že stále vie, čo robí všetkých 60 zamestnancov tajnej služby?“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite