Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Tragédia v Afganistane Terorista z radov afganskej armády zaútočil na základni v Kandaháre na skupinu slovenských vojakov. Bez varovania na nich začal strieľať zo vzdialenosti tridsiatich metrov. Jedného vojaka zabil a dvoch vážne zranil.

Obeťou sa stal tridsaťpäťročný čatár Daniel Kavuliak z Turzovky na Kysuciach. Útočníka zatkli americkí vojaci a čaká ho súd. Útok na slovenských vojakov nebol prvým prípadom, keď príslušníkov zahraničných vojenských misií napadli vojaci afganskej armády.
Účasť slovenských vojakov v misii v Afganistane kritizoval predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer). Podľa neho ide o neodôvodnenú agresiu západných štátov, ktorej súčasťou by Slovensko nemalo byť. Premiér Fico a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, naopak, vyhlásili, že naši vojaci napriek tejto tragédii v Afganistane zostanú. „Teroristi sú zbabelci a pred zbabelcami sa neuteká,“ povedal Lajčák. V Afganistane pôsobí v rámci operácie ISAF 234 slovenských vojakov.
.jm

Prezident Gašparovič prijal na hodinový rozhovor Jaromíra Čižnára, ktorého parlament zvolil za generálneho prokurátora. No Čižnára ešte oficiálne nevymenoval.
Jána Oroscha, ktorý dočasne viedol Trnavskú arcidiecézu po Róbertovi Bezákovi, pápež vymenoval za arcibiskupa. Oficiálne má byť uvedený do úradu 30. augusta. Svoje vymenovanie oznámil Ján Orosch v katedrále pred prítomnými kňazmi.
Bratislavským županom sa chce stať aj Daniel Krajcer, ktorý je podpredsedom Lipšicovej strany NOVA. Pavol Freššo a Monika Beňová budú mať konkurenciu.
Začala sa demolácia štadióna na Tehelnom poli, kde by mal vyrásť nový futbalový stánok. Užívať by ho mali futbalisti Slovana i slovenská reprezentácia. Na výstavbu štadióna by mal prispieť aj štát, no nie je ešte jasná výška sumy, ktorú na stavbu štadióna pošle štátna pokladnica. Pôvodne sa uvažovalo o 70 miliónoch, dnes sa hovorí o podstatne nižšej sume.
Minister zahraničných vecí otvoril v hlavnom meste Moldavska v Kišiňove slovenské veľvyslanectvo.

Osobnosť: Lucia Kurilovská/
Prezident Gašparovič váha s jej vymenovaním za rektorku Akadémie policajného zboru. Odborníčka na trestné právo ho totiž kritizovala za nevymenovanie Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Prezidentovi vraj prekáža aj to, že nie je docentkou.

Antiosobnosť: László Csatáry
Bývalý veliteľ tábora pre deportácie Židov, ktorý mal pomáhať pri ich odsune do Osvienčimu, sa naďalej vyhýba doživotnému trestu väzenia. Minulý týždeň neprišiel na zasadnutie košického súdu, ktorému nebola doručená ani návratka dokazujúca, že si predvolanie prevzal.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite