Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ružové víno, leto a bryndza

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Ideálnym letným nápojom je orosený pohár dobre vychladeného ružového vína. O víne, sektoch, muštoch i o tom, čo sa podáva prezidentským návštevám k bryndzovým haluškám, sme sa rozprávali s obchodným zástupcom Eleska Robertom Nagyom.

.pred pár rokmi by sme ružové víno márne hľadali v regáloch bežných obchodov. Dnes je všade, pijú ho smelo aj muži a z letnej sezónnej záležitosti sa stáva celoročná. Je ružové víno celosvetovým trendom?
Najväčší boom ružových vín je u nás. Teda na Slovensku a v Česku. Rakúšania dorábajú veľmi málo ružového vína, aj ho tým pádom veľmi málo pijú. Nie každá odroda vie v našich končinách dozrieť na veľké červené víno, ako ho poznáme z Francúzska či z Talianska, ale čo je nevýhoda pre červené je, naopak, pre ružové víno vynikajúce. Svedčí mu veľa kyselín, je ovocnejšie. Vďaka tomu sme mohli na svetových súťažiach vymiesť komín vinárskym veľmociam.

.ako sa vyrába?
Na Slovensku sa robí klasické ružové víno z modrého hrozna. Hrozno sa nechá chvíľu nakvasiť na šupách, ktoré farbia. Po niekoľkých hodinách, keď sa docieli žiaduca farba, šupy sa dajú preč, mušt je hotový, následne prebehne fermentácia na ružové víno. Ak sa hroznová šťava hneď pasterizuje, vznikne nealkoholický čistý prírodný produkt.

.laik by si mohol myslieť, že ružové sa docieli zmiešaním bieleho vína s červeným.
Ružové víno sa môže oficiálne dorábať len z modrého hrozna. Jedinou výnimkou na svete je oblasť Champagne, kde sa skutočne mieša biele s červeným. Nie je to nejaké pančovanie, je za tým potreba získať peknú ružovú farbu, pretože ich burgundské odrody majú veľmi málo farbiva v šupke. Aj samotné červené Pinot Noir má bledšiu farbu.

.ľudia chcú len malinovoružovú?
Áno, napríklad frankovku a cabernet, tie sú krásne ružové, ale zwiegeltrebe zvykne ísť do odtieňa cibuľovej šupky, ktorá sa ľuďom až tak nepáči. Ale farba nie je najspoľahlivejším vodítkom pri výbere, dôležité je, aby víno voňalo po ovocí, ideálne po jahodách, malinách, prípadne aby malo trošku zvyškového cukru. Presne také parametre mala naša Frankovka rosé 2011, ktorá sa stala šampiónom Národného salónu vín v kategórii ružových. Perfektne sadla do toho, čo našincom chutí.

.na ružové vína používate skrutkovacie uzávery. Nemajú aj voči nim ľudia zbytočné predsudky?
Ešte pred 2-3 rokmi ľudia ohŕňali nos, mysleli si, že sa dávajú len na lacné a nekvalitné víno, ale pomaly začínajú chápať, že je to lepšie ako použiť nekvalitný korok alebo silikónovú zátku. Zvlášť v prípade vín, určených na rýchlu spotrebu, do roka do dvoch, je to aj veľmi praktické riešenie, dá sa skladovať postojačky, zatvárať a otvárať, nenavyšuje to zbytočne cenu a víno nikdy nebude tzv. korknuté. Cez korok víno dýcha, mení sa a dozrieva, ale pri niektorých vínach bez zrievacieho potenciálu, ako je napríklad aj ružové, to nie je potrebné. Navyše, veľmi aromatické odrody ako Sauvignon, Tramín, Pálava, keď sú takto hermeticky uzavreté, uchovajú si rovnaké vlastnosti, aké mali, keď ich dal vinár do fľaše. Ale je pravda, že keď ľudia kupujú víno ako darček, stále preferujú korkové uzávery.

.ako piť ružové víno?
S chuťou! (Smiech.)

.dobre, tak k čomu sa ružové víno najlepšie hodí?
Práve dnes sme mali vo vinárstve na exkurzii žiakov z hotelovej akadémie a jedna z učiteliek spomínala, že ich učí pravidlo: biele víno k bielemu mäsu, červené k červenému.

.takže podľa toho: ružové k ružovému?
Hej, ružové víno ide najlepšie k lososovi, to je ideálna kombinácia, ale inak takéto zjednodušené pravidlo ladenia podľa farby neplatí. Skôr by sa dalo zovšeobecniť, že ľahšie víno k ľahšiemu jedlu a ťažšie k ťažšiemu. Víno by malo byť s jedlom v harmónii, alebo v absolútnom kontraste, keď prírodne sladké víno ako tokaj či ľadové víno podávate so slaným syrom. Ružové ide okrem lososa výborne aj k ľahším šalátom, ovocným a tvarohovým dezertom. Keď na Slovensko zavítajú oficiálne prezidentské návštevy, vždy im v paláci ponúknu aj slovenské jedlá ako bryndzové halušky alebo pirohy s bryndzou a k tomu ide veľmi dobre ružové víno so zvyškovým cukrom. Poctivá bryndza z ovčieho mlieka je pikantná a slaná – cukor v ružovom víne ku tomu ide.

.ako sa má ružové skladovať a ako podávať?
Dôležitá je tmavá chladná miestnosť, najmä svetlo vínu nerobí dobre. Pri podávaní by malo byť dobre zachladené na 8 až 11 stupňov. Ak ste pri bazéne, pokojne ho zachlaďte aj na 6 stupňov, ale tých pár stupňov navyše umožní vínu lepšie rozvinúť arómu.

.je ružové víno vhodné aj na miešané nápoje?
Stačí veľký pohár na červené víno, do neho ľadové kocky alebo drvinu, zaliať ružovým a ideálny letný nápoj je hotový. Nič nepokazíte, ak do toho pridáte bazu, mätu, ovocie, prípadne nejaký bitter. Len nie kolový nápoj.

.no a čo majú piť tí, čo chcú sladšie bublinky?
Šumivé vína, tie sú teraz veľmi v móde. Naše sekty sú robené tradičnou metódou druhotného kvasenia vo fľaši, ale robíme aj dosycované tzv. perlivé víno, sparkling wine, z polosladkej pálavy aj frankovky. To je výborné pitie na leto!   

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite