Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čierne lieky

.yoani Sánchez .časopis .klub

Útržok papiera ležal na zemi, ale našiel ho až o deň. Text bol napísaný ručne a nečitateľne, ale rozumel všetkému. Diazepam je aj naďalej za desať pesos za dvanásť tabletiek, doručený by mal byť do 24 hodín. Aspoň počas nabližšieho mesiaca. Paralen sa tiež dá zohnať. Označil ho ako voľbu číslo dva. Alkohol teraz nepotreboval, tak ho neobjednal. Ešte jeden krém, keďže sa teraz dá zohnať.

Tento díler bol spoľahlivý, nikdy ho nepodviedol. Všetky lieky, ktoré mu zohnal, boli kvalitné, niktoré dokonca z dovozu.
Čierny biznis s liekmi a ďalšími zdravotníckymi potrebami rastie každý deň. Stetoskop stojí toľko, koľko človek zarobí za dva dni, sprej pre astmatikov zodpovedá zárobku za jeden deň. Keď sa však vezme do úvahy, ako sú štátne lekárne zle zásobené, nedá sa rodičom a rodinným príslušníkom čudovať, že nesedia so zalomenými rukami. Rolka leukoplastu stojí okolo desať pesos v národnej mene, asi toľko, čo sklenený teplomer. Ak nechcete porušovať zákon a nekupovať na čiernom trhu, máte jedinú možnosť: merať si teplotu priložením ruky na čelo. Nebezpečenstvo je však v niečom inom. Čierny trh spôsobil, že mnohí zákazníci si lieky predpisujú sami, nepotrebujú lekára. A díler, ten sa na nič nepýta, nikdy nemá otázky, čo budete robiť s pilulkami alebo sirupom.
Napriek podniknutým krokom proti pašovaniu liekov sa zdá, že tento fenomén a s ním spojený biznis sú na vzostupe. Smetný kôš plný farmatík v havanskej štvrti Puentes Grandes je dôkazom zlyhania všetkých stratégií štátu. Ani polícia nedokáže nič urobiť. Už preto, že lieky vynášajú a predávajú samotní farmaceuti, lekári, sestričky, ba dokonca riaditelia nemocníc. Najväčší záujem je, pochopiteľne, o lieky proti bolesti, na zápaly, antidepresíva, ale aj o injekčné striekačky. Najväčší problém čierneho trhu s liekmi je, samozrejme, ich falšovanie, napodobňovanie a riedenie. Malé biele pilulky, ktoré stoja trojnásobok  ich oficiálnej ceny, tak môžu problém ukončiť. Alebo ho spôsobiť. Ale úplne iný, väčší.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite