Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Generálka na karneval

.marcel Merčiak .časopis .šport

Brazília obnovila svoj futbalový kredit. Ukázala, že 22. miesto v rebríčku FIFA je nezmyslom. A zároveň na Pohári konfederácií FIFA potvrdila, že organizácia MS 2014 môže priniesť veľa nuansov.

FIFA vybrala Brazíliu ako usporiadateľa aklamáciou. Pri Blatterom presadenej rotácii kontinentov vychádzali MS 2014 na Južnú Ameriku, Brazília nemala na jeseň 2007 protikandidáta. Už vtedy presakovali informácie, že šampionát bude biznisom vplyvných skupín okolo všemocného šéfa brazílskeho futbalu a viceprezidenta FIFA Ricarda Teixeiru.
Tempo príprav vyrylo vrásky na čelo FIFA. Zložitý systém štruktúr v organizačnom výbore a politická vôľa na úrovni brazílskej vlády a vlád jednotlivých federálnych štátov priniesli obrovský sklz pri výstavbe štadiónov. FIFA požadovala – tak ako v prípade Južnej Afriky 2010 – maximálne 9 až 10 usporiadateľských miest, Brazílčania si presadili dvanásť. A tak sa bude hrať napríklad aj v amazonskom Manause, ležiacom v inom časovom pásme!
Športové megapodujatia majú byť výstavnou skriňou jednej z najrýchlejšie napredujúcich ekonomík sveta. Dva roky po MS sa v Riu de Janeiro uskutoční letná olympiáda. Šampionát nabral obrovské parametre. Kým Nemecko investovalo do organizácie MS 2006 celkovo šesť miliárd dolárov a Južná Afrika do MS 2010 štyri miliardy, náklady sa v Brazílii vyškriabali už teraz na 14 miliárd! Napriek tomu ani dnes nie je jasné, či sa podarí dokončiť úpravy všetkých letísk a dopravného systému. Dvadsať percent infraštruktúrnych projektov sa ešte nezačalo realizovať!
Aj preto vyšli Brazílčania do ulíc. Pôvodne pokojné protesty proti zvýšeným cenám cestovného prerástli po celej krajine do silných demonštrácií, poukazujúcich na sociálnu nespravodlivosť a korupciu. Ľudia už majú plné zuby toho, že prostredníctvom vlastných daní musia platiť predražené štadióny, kým po celej krajine sa rozpadajú cesty, školy, nemocnice a chýbajú silnejšie sociálne projekty. „Brazílčania neodmietajú šampionát, chcú ho, ale odmietajú život v spoločnosti, ktorá nedokáže zlepšiť ich život,“ povedal legendárny Ronaldo.
FIFA, ktorá žiada od organizátorov nové garancie pokojnejšieho priebehu MS, je tiež zodpovedná za daný stav. Obrovské zisky z MS si odvedie na svoje švajčiarske kontá, v Brazílii ich zdaňovať nebude. Taký je mechanizmus, ktorým si od každého organizátora MS vynucuje legislatívne úpravy. Zo svojho zürišského bunkra oznámila po skončení Pohára konfederácií, že ceny vstupeniek na MS 2014 ohlási neskôr. Zrejme aby nevyvolávala ďalšie rozhorčenie Brazílčanov. Napriek všetkému nie je panika na mieste. Ako povedal britský PR-guru Martin Lee: „Nezabúdajte, že rok pred olympiádou horeli niektoré štvrte Londýna a napriek týmto protestom zorganizovala Británia skvelé Hry!“
 
.familia scolari
O to krajšie vyznel fenomén brazílskeho selecaa. Rok pred MS si získalo srdcia fanúšikov, nabralo nové sebavedomie. Takmer tri roky nevyhralo nad silným tímom, ešte 2. júna pri prvom medzištátnom zápase na novej Maracane sa pri remíze 2:2 s Anglickom na jeho adresu pískalo, ale o štyri týždne bolo všetko inak. Brazília zdolala štyroch majstrov sveta: v príprave Francúzsko, na festivale šampiónov Taliansko, Uruguaj a vo finále Španielsko.
Keď bola v roku 2001 na dne, povolala Luiza Felipe Scolariho, úspešného klubového trénera. Presne o 365 dní neskôr sa pod jeho vedením stala pentacampeónom: MS 2002 vyhrala bez straty bodu. Po vyše desaťročí sa vrátil: v novembri 2012 vystriedal Mana Menezesa. Pod rukami má mladé mužstvo s vekovým priemerom pod 26 rokov, s jediným tridsiatnikom v poli (Dani Alves). Piatimi víťazstvami na Pohári konfederácií ukázal, prečo ho doma volajú „kráľ mata-mata“. Mata-mata sú súboje, v ktorých ide o všetko. Osemnásť z devätnástich trofejí, ktoré ako tréner získal, dosiahol v súťažiach s vylučovacím formátom!
Úspech na MS 2002 dosiahol vďaka jedinečnej generácii hráčov (Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho, Cafú, Roberto Carlos). Pritom Brazíliu pred šampionátom nebral nikto vážne. Teraz sa rok pred MS vracia do pozície top favorita. Má ešte čo zlepšovať, ale ukázala potenciál vyhrávať – pekne, aj za každú cenu. „Scolari nám vrátil pokoj,“ vyhlásil kapitán Thiago Silva. Tréner opäť buduje „rodinu“, silné zväzky medzi hráčmi. „Sú oveľa mladší, ako majstri sveta spred 11 rokov. Niekedy si pripadám ako ich otec,“ hovoril tréner.
Sú tu noví ťahúni: Marcelo, Paulinho, Oscar a supernova Neymar, na ktorého pleciach budú ležať nádeje 190-miliónového národa. „Chceme vyslať svetu silný signál,“ povedal Scolari pred finále so Španielskom. Brazília jasne prevýšila hegemóna posledných rokov. Stavila na recept, ktorý vytiahol Bayern v Lige majstrov proti Barcelone. Dostupovanie v strede poľa, odolnosť v súbojoch, agresívne napádanie, bleskový prechod do útoku, priamočiarosť, využívajúcu dynamickosť Neymara s fyzickosťou Freda, a ešte niečo zo Scolariho konzervativizmu – umenie taktických faulov.
„Felipao“ si na lavičku vzal za akéhosi consiglieriho Carlosa Alberta Pareiru, trénera majstrov sveta 1994. Silná dvojica má doviesť Brazíliu opäť na vrchol. Španieli budú chcieť ukázať, že ich éra sa ešte neskončila, nesporne silní budú Nemci, Taliani, Argentína. Zrejme medzi nimi je schovaný majster sveta 2014. Brazília a Španielsko sú jedinými šampiónmi, ktorí nevyhrali MS doma. Brazília nechce pripustiť žiadne nové Maracanazo, zopakovanie smoly z roku 1950. Dňa 12. júna 2014 začne v Sao Paule otváracím zápasom MS „misiu hexacampeao“. Či sa zopakujú obrovské protesty, je otázne, ale na futbalovom poli existuje pre Brazíliu iba jedna alternatíva: víťazstvo vo finále 13. júla na Maracane. Nič iné nie je možné.
 
Autor je komentátorom RTVS.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite