Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.hudba .recenzie

.časopis .hudba

ATRA SICHRA
ATRA SICHRA
EAST WEST PROMOTION
Platne najznámejšieho slovenského bluesmana Ericha „Boboša“ Procházku sú mimoriadne dobre strážené poklady – v CD-shopoch ich musíte hľadať s detektívnou dôslednosťou a zanietením. Aktuálnym albumom Boboš vaše odhodlanie ešte poriadne otestuje: treba totiž vedieť, že za kabalistickým názvom sa skrýva jeho skvelé trio s Pištom Lengeylom a Ajdžim Sabom – na cédečku to nikde nie je napísané. Okrem toho musíte uveriť, že v sivočiernom obale sa neskrýva demo začínajúcej metalovej kapely, ale veľká hudba. Ten, kto nájde a uverí, bude odmenený. Boboš, Pišta a Ajdži nahrali desať starých bluesových štandárd s prostotou, akú si môže dovoliť len málokto. Ajdžiho úsporné perkusie, Pištova temná gitara, Bobošov hlboký, ležérny spev a pestrofarebná harmonika vytvárajú smutnokrásnu hudbu s liečivými účinkami. Hľadať, nájsť, počúvať.
●●●○○


Przemek Dyakowski/Leszek MoZdZer
Melisa
Outside Music/Hevhetia
Sloboda voľby a prezentácie autorských projektov priviedla pianistu Leszka Mozdzera k založeniu labelu Outside Music. Tretí vydavateľský titul je zároveň profilom 73-ročného harcovníka poľského džezu – gdanského saxofonistu Przemka Dyakowského. Iniciátor a producent Mozdzer uchopil koncepciu nahrávky ako koordináciu sólistov v prospech vyššieho celku na pomedzí voľného spontánneho konceptu a aranžmánov v tradičnom ponímaní. Táto premenlivá, pozvoľne pulzujúca zvukomalebnosť, nekonečnosť zobrazovaného priestoru, ale aj vyzretá tónová subtílnosť Dyakowského altsaxofónu pozdvihujú Melisu na piedestál výnimočnosti. Nie nadarmo ju poľská kritika označila za „nesmierne rafinovanú nahrávku určenú dospelému poslucháčovi“. Čerešničkou je Mozdzerov ostýchavý vokál v mierne bizarnom bonusovom popevku Larry, The Rebel Of Love.
●●●●●
.peter Motyčka


R.E.M.
And I Feel Fine...
Capitol/EMI (2CD)
Vydavateľský mariáš v období medzi radovými albumami odštartovali EMI, dnešný vlastník katalógu I.R.S., prvého vydavateľa R.E.M. And I Feel Fine... (The Best Of The I.R.S. Years 1982-87) nadväzuje na zabudnuté výberovky, ktoré I.R.S. vydávali každých pár rokov po prestupe R.E.M. k Warner Bros. Ponúka však ucelenejšiu a vyváženejšiu kolekciu, najmä v zberateľskej verzii s druhým diskom, plným ťažko zohnateľných rarít. R.E.M. boli v 80. rokoch skupinou, z ktorej úsporného zvuku bol cítiť odkaz postpunku a obdiv, ktorý Peter Buck, Mike Mills, Michael Stipe a Bill Berry cítili k Velvet Underground či Patti Smith. Charakteristický zvonivý zvuk Buckovej gitary Rickenbacker a Stipov nezameniteľný spev sú naopak značkou, ktorú si R.E.M. zachovali dodnes. Oplatí sa vypočuť a zistiť, aké silné skladby sú Cuyahoga, So. Central Rain alebo The One I Love.
●●●●○
.juraj Olejník


R.E.M.
Live
Warner Bros (2CD/DVD)
O tom, že R.E.M. patria k najväčším súčasným skupinám, niet žiadnych pochýb – i keď celosvetovej sláve predchádzalo desať rokov, počas ktorých si ich albumy všímali nanajvýš recenzenti a zopár univerzitných rádií. „Živák“ R.E.M. zachytáva mix dvoch vyše dva roky starých koncertov z Dublinu a – i keď hodnotenie výberu skladieb je v takýchto prípadoch vždy subjektívne – je akurátnym prierezom histórie skupiny, omnoho živším, než sterilné štúdiové „bestofky“. Prekvapivo surový, neopracovaný zvuk, do ktorého sa ukrylo aj zopár chybičiek (aby divák nezabudol, že aj R.E.M. sú len ľudia), je podporený dynamickým strihom a jednoduchou, ale funkčnou scénou, nasvietenou decentnými svetlami a videoprojekciou. R.E.M. Live je DVD, ktoré sa dá pozrieť viac než raz. A pribalenie dvoch CD so zvukovým záznamom koncertu je príjemným bonusom.
●●●●○
.juraj Olejník


Zuzana Smatanová
Tabletky odvahy
Sony BMG
„Cítim, že dospievam / a svedkov k tomu netreba (...) začnem to chápať / a nájdem samu seba,“ spieva Zuzana Smatanová v úvodnej skladbe albumu Tabletky odvahy. „Nič nezostane stále / mení sa toho čoraz viac,“ dodáva v ďalšej piesni. K hlavným témam nových skladieb Smatanovej akoby patrilo dospievanie a zmena – a s tým súvisiace pocity ako nádej, ale i obavy či melanchólia. Napriek týmto témam sa album Tabletky odvahy od predchádzajúcich dvoch neodlišuje nijako radikálne, skôr v jemných detailoch. Kde-tu napríklad pribudli ostrejšie gitary (Posledné a pevné rozhodnutie, Malé dávky vonkajšieho sveta...), ale opäť sú to predovšetkým jednoduché poprockové pesničky, ktoré neurazia, ale ani dlho nezostanú v hlave. Zuzana Smatanová ešte úplne nedospela – ale čaro jej pesničiek je práve v tej, ešte neprešpekulovanej a kostrbatej dievčenskosti.
●●●○○
.vladislav Gális


KT Tunstall
Drastic Fantastic
Relentless/EMI
Príbeh KT Tunstall pôsobí ako rozprávka typu „trpezlivosť ruže prináša“. Škótku s čínskymi koreňmi najprv vydavateľstvá odmietali s tým, že je stará – mala vtedy 27 rokov. Napokon jej vyšiel album Eye To The Telescope, ale v Británii si ju verejnosť všimla, až keď naživo vystúpila na BBC. V USA jej zase pomohlo, že si jej skladbu vybrala účastníčka súťaže American Idol. Dnes je KT Tunstall v úplne inej pozícii – na konte má Brit Awards a ďalšie ceny a jej druhý album sa vníma ako test, či za úspech toho prvého nevďačí len šťastiu. KT Tunstall na obale Drastic Fantastic pózuje ako glamrocková hviezda, a hoci je to jasná irónia, zvuk nahrávky je predsa len trochu košatejší a skladby sa od folkpopu blížia k poprocku. Po druhom albume je jasné, že úspech KT Tunstall nie je výsledkom náhody, hoci na tom prvom bolo viac výraznejších skladieb.
●●●○○
.vladislav Gális
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite