Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Rozhádaní Mandelovci Nelson Mandela je vyše štyri týždne v nemocnici v Pretórii a je v kritickom stave. Veľmi nepríjemne preto vyznievajú spory v klane Mandelovcov, ktoré prebiehajú o pozostatky Mandelových detí. Minulý štvrtok telá troch Mandelových potomkov, ktorí zomreli už dávnejšie, preniesli naspäť do pôvodných hrobov v dedine Qunu (v tej dedine Nelson Mandela vyrástol).

V roku 2011 dal totiž telá z Qunu prepraviť Nelsonov vnuk Mandla Mandela – pochoval ich na svojom pozemku v dedine Mvezo. Ich návrat do Qunu prikázal súd na žiadosť Nelsonovej manželky, dcéry a zvyšku rodiny. Nelsonova manželka tvrdí, že Mandla dal telá preniesť zo sebeckých dôvodov – chce, aby bol Nelson Mandela raz pochovaný na jeho pozemku, hoci ten si to neželá. Na verejné hádky reagoval aj arcibiskup Desmond Tutu, laureát Nobelovej ceny mieru. „Nemyslime len na seba,“ povedal Tutu. „Prestaňme, prosím, špiniť meno Nelsona Mandelu.“ Južnú Afriku čakajú ťažké chvíle. Už teraz vidieť, aké búrlivé môže byť vyrovnávanie sa s Mandelovým odkazom.
.mg

Škandál s odpočúvaním núti Spojené štáty reparovať vzťahy s európskymi partnermi. Európa sa hnevá a Američania navrhli, aby sa popri rozhovoroch o obchode prebiehali aj paralelné debaty o zbere informácií.
Francúzsko má však tiež svojho Veľkého brata. Podľa denníka Le Monde francúzska tajná služba v obrovskom rozsahu monitoruje telefonické a počítačové dáta. Le Monde tvrdí, že táto operácia „prebieha mimo zákona a vhodného dohľadu“.
Keby sa teraz konali v Holandsku voľby, ako najsilnejšia by z nich vzišla Strana slobody euroskeptika a populistu Geerta Wildersa. Prieskum verejnej mienky hovorí, že namiesto súčasných 15 kresiel v parlamente by slobodní získali teraz až 29 miest.
Politická scéna v Portugalsku prežíva otrasy. Z vlády rezignoval minister financií aj minister zahraničných vecí – na protest proti sociálnym a ekonomickým dopadom úsporných opatrení. Šíri sa strach z návratu eurokrízy.
Alexander Navalnyj môže dostať až šesť rokov – toľko preňho žiada ruská prokuratúra v kontroverznom procese, kde je ruský protikorupčný aktivista obvinený zo sprenevery. Navalny kandiduje na primátora Moskvy, voľby sú v septembri.

Osobnosť: Vojvodkyňa z Cambridgeu/
Británia očakáva narodenie prvého potomka vojvodu a vojvodkyne z Cambridgeu, ktorý raz bude následníkom trónu. Predpokladaný termín nebol zverejnený, hovorí sa o polovici júla, môže to však byť aj skôr. Azda novorodenec pozdvihne krízou utlmenú náladu britskej verejnosti.

Antiosobnosť: Francois Hollande/
Francúzsky prezident má hanbu. Najskôr vyčítal Američanom, že špehujú svojich partnerov, európske inštitúcie. Vzápätí mu odhalenie francúzskeho špionážneho programu v denníku Le Monde vzalo dych. Hollande nemôže dosť dobre tvrdiť, že o francúzskej verzii „prizmy“ nevedel.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite