Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .časopis .osobnosti

Vážení priatelia! Stretli sme sa tu pri prvom výročí odvolania arcibiskupa Róberta Bezáka z jeho úradu. Netajíme sa tým, že z toho nosíme v sebe neutíchajúcu bolesť. Dovoľte, aby som sa dotkol troch aspektov dnešného stretnutia.

Pre toto stretnutie sme zvolili modlitbu čisto katolícku: modlitbu svätého ruženca. Viem, že medzi nás prišli aj ľudia, ktorí nepatria do Katolíckej cirkvi, alebo možno sú aj neveriaci. Chcú tu byť, a v tichosti sa solidarizovať s našimi úmyslami a s našou i ich nádejou. Uvedomme si a zapamätajme si dobre, že táto ich účasť je pre nás obrovským záväzkom. Aby, pokiaľ ide o dobrú vec, aj my sme vedeli byť tolerantní a solidárni s náboženským presvedčením a túžbami iných ľudí. K tomuto nás vedie pápež František, tento rozmer k nám prinášal aj arcibiskup Róbert Bezák.
Toto modlitbové stretnutie má svoje ciele, ale nenesie v sebe žiadny hnev a nenávisť. Toto je naša historicky overená cesta. Takto naši ľudia pred 25 rokmi stáli v Bratislave na Hviezdoslavovom námestí, a budúci rok bude 25 rokov, čo naši ľudia stáli v takomto duchu na novembrových námestiach. Takto, vtedy i dnes, zápasíme o budúcu tvár Slovenska i cirkvi. Pretože, aká bude cirkev, také bude aj Slovensko – a platí to, samozrejme, aj naopak. Toto je tiež dnešný náš odkaz odtiaľto,  z Nekrasovovej ulice.
Dnes sa chceme modliť za cirkev, za Svätého Otca, za jeho poradcov, za nunciatúry, za arcibiskupa Bezáka. V týchto úmysloch je zahrnutá naša nádej i bolesť. Osobitne chceme myslieť na pápeža Františka a jeho snahu o obnovu cirkvi, ktorá prináša radosť a nádej. Milí priatelia, sme tu ľudia rôznych stavov, veku i povolaní. Spojme sa v tom, čo nás robí všetkých rovnými: v modlitbe, pre ktorú sme sa tu dnes zhromaždili.

Odznelo na Modlitbovom zhromaždení pred Apoštolskou nunciatúrou
2. 7. 2013.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite