Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba...

.časopis .lifestyle

TREBA POSKLADAŤ: Klasická loďka ako skladačka
Pre romantických Robinsonov, ktorí by si radi vyskladali svoju loďku vlastnými rukami, je tu dizajnérska vychytávka od Bailman Boat Company, loď zložená naplocho do balíka ako zo švédskeho nábytkového reťazca. V balíku je súprava 32 dielcov, skrutky, epoxidové lepidlo. Jediné nástroje, ktoré sú potrebné na zmontovanie loďky, sú kladivo, vŕtačka a tesniaca pištoľ. Loď je dlhá okolo 2,4 m, váži 45 kg a šikovný majster ju postaví podľa návodu za 16 hodín, menej šikovný za 30 hodín vrátane času potrebného na utesnenie. Výrobca odporúča rozložiť si prácu do dvoch víkendov. Loďka s dvoma stojí 1 690 dolárov, plachetnica 2 590 dolárov. Veslá a plachty, prípadne motor, nie sú súčasťou skladačky. Pre menej zručných majstrov je v ponuke už zmontovaná surová loďka, ktorú treba len pekne natrieť farbou a vyzdobiť.  Loďka unesie tri dospelé osoby.

TREBA ZAMYKAŤ: Nádobka s časovým zámkom
Ak neviete kontrolovať svoju pažravosť alebo iné zlozvyky, napríklad fajčenie či sústavné kontrolovanie mobilu, prípadne chcete svoje dieťa naučiť disciplíne, ale sami nemáte to srdce odolávať jeho prosbám, je tu riešenie – dóza na potraviny či iné drobnejšie predmety, ako sú mobil, cigarety, diaľkový ovládač, hracia konzola. Na jej vrchnáku sa dá celkom jednoducho otočením gombíka nastaviť čas, keď sa bude dať odomknúť. Tento praktický produkt, zvaný Kitchen safe, sa objavil nedávno na Kikstarteri a rýchlo si našiel dostatok podporovateľov, takže s veľkou pravdepodobnosťou sa už čoskoro začne vyrábať.  Tri dózy v tvare kocky s hranou cca 15 cm stoja 75 dolárov plus poštovné, idú do nich dve ceruzkové batérie. Dá sa na nich nastaviť čas zamknutia od jednej minúty po desať dní.  

TREBA BEHAŤ: Tenisky pohodlné ako podprsenka
Športová značka Under Armour vyvinula nové tenisky s názvom SpeedForm. Pri ich tvorbe sa inšpirovali podprsenkami Playtex, ktoré perfektne sadnú na telo akoby to bola druhá koža. Podobne ako tie podprsenky, aj tenisky SpeedForm sú vytvorené z jedného kusa materiálu, nemajú žiadne švy a spoje na miestach, kde by mohli omínať. Teda na päte. Mali by byť na nohe také pohodlné ako ponožky. Sú vyrobené z materiálu, ktorý znesie maximálnu záťaž, ale neváži viac ako dvadsať deka. Firma ich vyvinula pre športovcov na behanie, ale už teraz predpokladá, že podobnou technológiou bude čoskoro vyrábať aj vychádzkovú obuv. Tenisky majú stáť 120 dolárov a v júli by sa mala na trh dostať prvá limitovaná edícia v žiarivých farbách ako zelená, červená, modrá či oranžová.

TREBA OVOŇAŤ: Víno a levanduľa v Pezinku
Ak chcete vidieť pri viniči kvitnúť nádhernú sýto fialovú levanduľu a zároveň koštovať kvalitné víno, nemusíte ani toto leto cestovať do Provensálska. Nad pezinskou Rozálkou/Kejdou v lokalite Stará hora je unikátny vinohrad Vlada Píša, kde sa prekvapivo darí nielen viniču, ale aj levanduli a ďalšej stredomorskej flóre, ako je rozmarín či figovník a albízie. V sobotu popoludní na úpätí Malých Karpát sa vám ponúka nevšedný zážitok i výhľad v rámci druhého ročníka sympatického komorného podujatia Víno a Levanduľa. Vo svojich vinohradoch v blízkom okolí sa budú prezentovať aj ostatní vinári z Pezinského vinohradníckeho rajóna, môžete degustovať ich vína priamo tam, kde dozrieva ich hrozno. Popri levanduli a výrobkoch z nej, popri skvelom vínku čakajte aj kvalitnú tradičnú slovenskú gastronómiu. Za vstupné 10 eur vyfasujete pohár, mapku, bonus a lístky na degustáciu a nákup vín v hodnote 6 eur.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Francúzska nová vlna v metre
Zazie v metre (Zazie dans le métro, 1960) je nad očakávanie dôstojná adaptácia rovnomenného, a samozrejme nádherného románu Raymonda Queneaua, nakrútená klasikom svetovej kinematografie, francúzskym režisérom Louisom Malleom. To, čo na prvý pohľad vyzerá ako až psychedelická smršť nápadov, obrazov, scén, sekvencií a gagov, je vlastne funkčným pokusom o prenesenie Queneauovej poetickej jazykovej ekvilibristiky do filmovej reči. Dievčatko Zazie je prvýkrát v Paríži  a želá si iba jednu-jedinú vec – vidieť, navštíviť, „zažiť“ parížske metro. A strýko Gabriel, stvárnený nezabudnuteľným Phillipom Noiretom, by jej želanie rád splnil, lenže sa nedá, lebo parížske metro znova raz ochromil štrajk. Zazie však neprišla do Paríža, aby sa dala odbiť. To ostatné je dôkazom, že tzv. francúzska nová vlna v sebe niesla okrem všakovakých presahov a zvýznamnení aj ohromný divácky potenciál. Streda, 3. júla, Dvojka, 21.45.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite