Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.do pozornosti

.vladimír Potančok .časopis .hudba

HUDBA THE CHEMICAL BROTHERS
PONDELOK 26. NOVEMBER
Londýnske duo The Chemical Brothers, ktoré tvoria Tom Rowlands a Ed Simons, sa už pätnásť rokov snaží určovať trendy v klubovej elektronickej hudbe. Chlapíci, ktorí majú na krku šesť rôzne prijímaných albumov (za niektoré z nich dostali aj cenu Grammy), patrili donedávna k prvej lige ostrovnej muziky. Či je to ešte stále tak, sa budú môcť ich slovenskí fanúšikovia presvedčiť na koncerte v bratislavskej Sibamac Aréne, ktorá netrpezlivo čaká na chemický postrek. 


HUDBA VLADIMÍR VÁCLAVEK/JAPE
UTOROK 27. NOVEMBER
Tým, ktorí viac ako na pompéznu šou ocenia kvality invenčných pesničkárov, je určený  dvojkoncert v bratislavskom kultúrnom centre A4. Moravský gitarista a skladateľ Vladimír Václavek (ex-Dunaj) s bubeníkom Milošom Dvořáčkom vydali tohto roku spoločný album dlhých a dobrých piesní. Po nich vbehne na javisko írsky životabudič Jape, kombinujúci tradičné pesničkárstvo s elektronickým drajvom. Kto z nich si viac získa srdcia poslucháčov, ukáže až koniec súboja.


HUDBA KORAI ÖROM + CHIKI LIKI TU-A
STREDA 28. NOVEMBER
Bratislavský Subclub tentoraz stavil na ostrieľané mená z prostredia undergroundu. Prešovská kapela Chiki Liki Tu-A má veľa priaznivcov aj v hlavnom meste Slovenska (a nemusia to byť len naturalizovaní východniari), zatiaľ čo meno maďarskej formácie Korai Örom je viac známe prívržencom nadžánrovo orientovanej world-music. Veľa bicích a málo slov, v rytme šamanskom sa vznášam s ňou... Ktovie, či sa všetci s toľkými nástrojmi pomestia na pódium – treba sa ísť pozrieť!


FESTIVAL PET JAZZ 2007
STREDA 28. NOVEMBER
Malým, ale významným lokálnym festivalom je už siedmy rok bratislavský Pet Jazz, zameraný na prezentáciu popredných domácich džezových formácií. V petržalskom Klube Za zrkadlom tentoraz vystúpi trnavské kvarteto Fuse Jazz bratov Bugalovcov, formácia 3+1 Band flautistky Sisi Michalidesovej, LT Quartet – nová skupina saxofonistu Ľubomíra Tamaškoviča, a kapela skladateľa a klaviristu Ľuboša Šrámka s hosťujúcou rakúskou speváčkou Verou Boehnisch.


FESTIVAL FLAMENCO FESTIVAL
STREDA – SOBOTA 28.NOVEMBER – 1. DECEMBER
Deviaty ročník medzinárodného flamencového festivalu sa bude konať v bratislavskom dome kultúry Istropolis, ale aj v niekoľkých menších sálach. Gitarové súboje, spevácke exhibície a tanečné čísla predvedú okrem iných napríklad gitaristi Peter Luha, Morenito de Triana, Flaco de Nerja, Rubén Campos, skupina Remedios, speváci a speváčky Andrea Dudášová, Gema Caballero, Ismael Fernandéz či tanečníci Juan Polvillo, Juan Trigueros, Pilar Ortega a Sandra „La Chispa“.


DIVADLO RUM A VODKA
ŠTVRTOK 29. NOVEMBER
V rámci dlhodobého cyklu Work In Progress uvedie divadelné Štúdio 12 na Jakubovom námestí v Bratislave slovenskú premiéru hry súčasného írskeho autora Conora McPhersona s názvom Rum a vodka. Príbeh mládenca, ktorý počas šialeného alkoholového víkendu klesne až na dno, kde stretáva ženu, o ktorej je presvedčený, že „uzdraví jeho život“, hrá Peter Čižmár a režíruje poľská režisérka a prekladateľka Klaudyna Rozhin, ktorá má už na konte úspešnú inscenáciu Howie a Rookie.


BESEDA ŠTVRTOK DANIELA HEVIERA
ŠTVRTOK 29. NOVEMBER
Každý štvrtok organizuje a moderuje významný slovenský básnik (a spolupracovník .týždňa) Daniel Hevier večerné stretnutia v príjemnej kaviarni Café Scherz na Palisádach (v budove bývalej Evanjelickej nemocnice) v Bratislave. Tento štvrtok bude jeho hosťom Juraj Kušnierik, ktorý bude všetkým, ktorí majú o to záujem, hovoriť o Islande, knihách a ružinovských psíčkaroch. Okrem toho zaznejú islandské ságy, hudba, čerstvé preklady textov speváčky Björk a všeličo iné.


FESTIVAL NU DANCE FEST
ŠTVRTOK – PIATOK 29. – 30. NOVEMBER
Ďalším festivalom, ktorý sa začne i skončí v novembri, bude druhý ročník festivalu súčasného tanca a pohybového divadla Nu Dance Fest. V centre Bratislavy, v kultúrnom priestore A4, uvidíte niekoľko zaujímavých predstavení z Čiech, Írska, Maďarska, Poľska a Slovenska,  videoprojekcie a výstavy fotografií, môžete sa zapojiť do diskusií a zabaviť na párty. Možno na nej stretnete aj niekoho z účinkujúcich: Szabó Réku, Annu Piotrowsku, Petru Fornayovú, Luciu Kašiarovú, či Jara Vinařského. 


FESTIVAL ZIMNÝ ŽÁKOVIC OPEN
PIATOK 30. NOVEMBER
V piatok je na programe aj obľúbené zimné vydanie festivalu Žákovic Open, ktorého letná verzia sa koná v Trenčianskych Bohuslaviciach. Všetci účinkujúci vraj ladia formu na jesenných turné – týka sa to tak českého Migu 21, ako aj hosťujúceho Hexu a pozvaného Polemicu. Nezaháľajú ani Clicháci a Vetroplachovia – obe skupiny hrajú v kluboch a na študentských beániách. Kapely a ich fanúšikovia by sa mali zísť v bratislavskom PKO, kde možno prídu aj ďalší účinkujúci z leta.
 

FESTIVAL MMF BRATISLAVA
PIATOK – PIATOK 30. NOVEMBER – 7. DECEMBER
V poradí deviaty ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava sa začína koncom novembra a potrvá až do 7. decembra. V kinosálach Palace Cinemas Aupark môžete uvidieť desiatky zaujímavých filmov v súťažných i nesúťažných sekciách. Krátke i veľmi krátke filmy, videoart, prvé a druhé filmy začínajúcich režisérov, retrospektívna prehliadka filmov nemeckého režiséra Ulricha Seidla, sekcia britských filmov s queer tematikou a mnohé ďalšie prekvapenia na vás čakajú v kine.


KINO KAUZA CIA
Pohnutý príbeh Edwarda Wilsona, vysokoškolsky vzdelaného mladého muža a amerického patriota, ktorý svoju kariéru spojí v čase studenej vojny s novozaloženou organizáciou CIA. Postupne však v ňom vinou tejto práce vzrastá nedôvera ku všetkým a ku všetkému a musí sa rozhodnúť, čo je preňho dôležitejšie – či zachraňovať špiónskymi prostriedkami rodnú krajinu, alebo vlastnú rodinu.
The Good Shepherd (USA, 2006)
Réžia: Robert de Niro. Hrajú: Matt Damon, Angelina Jolie, Alec Baldwin


KINO SILA SRDCA
Tento film je na rozdiel od predchádzajúceho nakrútený podľa skutočných udalostí, ale aj tak v ňom má opäť úlohu politika a Angelina Jolie. Ide o sfilmovaný príbeh Marianne Pearlovej, tehotnej manželky v Pakistane uneseného amerického novinára Daniela Pearla, ktorá hľadá svojho muža v uliciach Karáčí. Hoci vieme, že ten príbeh nemal šťastný koniec, hrdinka prejavila naozajstnú statočnosť a odvahu.
A Mighty Heart (USA/VB, 2007)
Réžia: Michael Winterbottom. Hrajú: Dan Futterman, Angelina Jolie
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite