Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Za dobrotu na žobrotu

.roman Joch .časopis .klub

Dobrý človek, môj známy. Prednášal v Egypte o demokracii. Po Arabskej jari, chápte, keď boli mnohí nadšení z „príchodu demokracie“ do arabského sveta.

Prozápadný diktátor Hosní Mubarak padol, prišla „demokracia“ – a v prvých voľbách vyhrali Moslimskí bratia. Bolože to rečí o novej vlne demokratizácie, o podobnostiach pri zmene tamojšieho režimu so strednou Európou, moci facebooku a nádeji pre celý región. Až na to, že prišlo niečo iné: koniec slobody. V prvom rade pre egyptských kresťanov, ktorí sú utláčaní ešte viac, ako za Mubaraka, ale aj pre malú menšinu Egypťanov, ktorí túžia žiť slobodne, ale okrem nich – paradoxne a celkom perverzne – aj pre niektorých u nás na Západe.
Tá správa mi vyrazila dych. Nová islamistická vláda totiž môjho známeho obvinila zo zločinov proti egyptskému štátu. Za to, že tam prednášal o slobode a demokracii. A vydala na neho medzinárodný zatykač. Nešlo len o gesto, noví egyptskí vládcovia boli dôslední a môj známy sa ocitol na zozname Interpolu. Našťastie jeho vláda uspela a zo zoznamu bol vymazaný. Ale nie všetky krajiny to vedeli. Bol práve v členskej krajine EÚ, policajti ho o štvrtej v noci vytiahli z hotela. Na policajnej stanici vysvetľoval, čo sa stalo, a že už na zozname Interpolu nie je, len v ich krajine to ešte nestačili zaregistrovať.
A potom sa to zhoršilo. Pôvodne bol len obvinený, teraz je už v Egypte odsúdený v neprítomnosti. Opäť je na zozname Interpolu, teraz ešte striktnejšom. Bude trvať, kým ho vymažú, ak vôbec. Jeho cestovanie v Európe je komplikované, vo svete nemožné. Tí ľudia nielenže berú slobodu svojim ľuďom, ale už i nám na Západe. Dajú nás na zoznam hľadaných osôb a Interpol fachidiotsky koná. Nechcem ani pomyslieť, že títo ľudia by skutočne mohli stráviť nejaký čas v cele.
Napadajú mi tri otázky. Po prvé, ako sa Interpol mohol tak vymknúť z medzí a stať sa nekontrolovateľným monštrom, ktoré môže manipulovať kdejaký diktátor z tretieho sveta? Ako to mohol Západ dopustiť? A aké sú teraz možnosti nápravy?
Po druhé, kde máme istotu, že sa niečo podobné nemôže stať hocikomu politicky aktívnemu? Stačí napísať kritický článok o Severnej Kórei, Zimbabwe alebo Kube, dotknuté amabsády to nahlásia na centrále – a bác, sme odsúdení v neprítomnosti a je na nás vydaný medzinárodný zatykač. Ocitneme sa na zozname Interpolu. Myslíte si, že je to nemožné? A kto z nás by bol povedal, že prípad môjho známeho je možný?
A konečne po tretie, akí naivní boli všetci na Západe, keď vítali pád prozápadného diktátora a príchod „demokracie“ v krajine s primitívnou a fanatickou väčšinou! Nabudúce, keď nejakému spriatelenému diktátorovi (či kráľovi) bude v krajine so silnými islamistami hroziť pád a davy na námestiach budú požadovať „demokraciu“, mali by sme byť minimálne opatrnejší. Prípadne sa radšej za diktátora postaviť, aj keď proti nim použije ozbrojenú silu.
Na demokraciu treba dozrieť. A navyše, spriatelení diktátori našich ľudí na zoznam medzinárodne hľadaných zločincov nedávajú.  

Autor je riaditeľ Občanského institutu v Prahe.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite