Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Keď rozhodne pár sekúnd

.ján Plesník .časopis .šport

Amerika má rada príbehy. Aj tie športové. O ďalší z nich sa postarali basketbalisti Miami Heat a San Antonia Spurs vo finále 67. ročníka NBA. Akoby podľa holywoodskeho scenára ponúkli fanúšikom tohto krásneho športu po celom svete finálový príbeh s prekvapujúci začiatkom, dramatickým zauzlením a takmer šokujúcim záverom. Ale poďme pekne po poriadku.

Z okruhu favoritov na tohtoročný titul v náročnej sezóne postupne niektorí odpadli. Napokon sa do finále prebojovali dva najsilnejšie tímy. Vzhľadom na to, že sa v Oklahome zranil Russel Westbrook a Los Angeles Lakers zdecimovali už dávno zranenia, zabojovali o titul tí najlepší.
V roku 2012 sa LeBron James stal iba druhým basketbalistom v histórii, ktorý vyhral v drese USA olympijské hry, titul NBA (s tímom Miami Heat), bol najlepším hráčom základnej časti NBA a súčasne aj MVP finálovej série (predtým sa rovnaký kúsok podaril v roku 1992 Michaelovi Jordanovi na olympiáde v Barcelone a v drese Chicaga Bulls). Vtedy James povedal, že je najšťastnejším človekom na svete. Potom sa mu podarilo získať ešte ďalšie olympijské zlato, ale tým, že teraz so spoluhráčmi z Miami Heat obhájil titul, jeho výnimočnosť v podkošovom svete sa stala  oprávnenou a zaslúženou.
Keď v roku 2006 vyhrali Heat svoj prvý titul v NBA, po ktorom odišiel slávny Shaquil  O´Neal, manažment dostal úlohu doplniť k Dwyanovi Wadovi ďalšie hviezdy. Chris Bosch, no najmä LeBron James pomohli vytvoriť „svätú trojku" a sen fanúšikov o druhom titule sa v roku 2012 stal skutočnosťou. Prišla nová sezóna a s ňou aj nové výzvy. Pre rozbehnutý a dobre naladený stroj Miami bolo predzvesťou úspešnej cesty za obhajobou titulu natiahnutie klubového rekordu v počte víťazstiev v rade až na 27, pričom sa začal otriasať aj historický rekord Los Angeles Lakers z roku 1972, ktorých séria víťazstiev bez prehry má hodnotu 33! Cesta tohtoročných finalistov k rozhodujúcej sérii bola rozdielna. Miami potrebovalo na vyradenie Indiany Pacers vo finále Východnej konferencie až sedem súbojov, aby si postup zabezpečilo po výhre 4:3 na zápasy. Po šiestich rokoch sa San Antonio znova prebojovalo do finále NBA. Spurs si teraz vo finále Západnej konferencie poradili s Memphisom hladko 4:0 na zápasy.
Hneď v úvodnom zápase finálovej série sa o prekvapenie postarali oddýchnutí basketbalisti San Antonia,  ktorí vyhrali  na palubovke Miami 92 : 88. Pod klesajúci výkon Heat sa podpísala aj únava. „Bolo na nás vidieť, že máme v nohách sedemzápasovú sériu s Indianou,“ konštatoval kapitán Dwyane Wade. V druhom stretnutí zvíťazili obhajcovia prvenstva presvedčivo 103 : 84 a stav po dvoch súbojoch v Miami bol vyrovnaný 1 : 1.
Séria pokračovala troma zápasmi na horúcej pôde v San Antoniu. V tom úvodnom zabrali domácim netradiční lídri. Danny Green a  Gary Neal nedovolili dovedna trinástimi trojkami hosťom vyťažiť viac zo zranenia domáceho rozohrávača Tonyho Parkera. Keď Spurs vytvorili šesnástimi premenenými trojkami rekord finálových zápasov  – výsledkom bola hladká výhra 113 : 77 a vedenie v sérii 2 : 1.  LeBron James až do štvrtej finálovej bitky strelecky nevyčnieval, ale v nej precitol a 33 bodmi a jedenástimi doskokmi pomohol Miami k víťazstvu 109 : 93 a vyrovnaniu série na 2 : 2.
V piatom finále, ktoré vyhralo San Antonio 114 : 104, prekvapil svojím ťahom skúsený tréner Spurs Gregg Popovich, keď v poslednom domácom dueli sezóny prvý raz v sérii vytiahol Ginóbiliho do základnej päťky. Zabralo to. Argentínsky rozohrávač, pre ktorého to mohlo byť posledné vystúpenie na palubovke San Antonia v jeho kariére, dostal krídla. Strelil 24 bodov a rozdal desať asistencií.
San Antonio delilo v šiestom finále od titulu doslova iba pár sekúnd! Napokon bolo všetko inak, lebo Ray Allen v osudovej chvíli demonštroval svoju pozíciu najlepšieho trojkára v dejinách súťaže. Strieľajúci rozohrávač Miami 5,2 sekundy pred koncom riadneho hracieho času za nepriaznivého stavu 92 : 95 a 2 : 3 na zápasy strelou z rohu spoza veľkého oblúka vyrovnal a vybojoval pre Heat predĺženie, znamenajúce nádej na natiahnutie série. Domáci v ňom vykúzlili víťazstvo 103 : 100 a v rozhodujúcom dueli tak výhodu domáceho prostredia.
A tak prišiel na rad 20. jún 2013 – posledný hrací deň sezóny v NBA.  Po ňom bolo Miami po roku opäť na nohách. Po víťazstve 95 : 88 v siedmom finálovom stretnutí triumfovali domáci Heat v sérii 4 : 3 na zápasy a obhájili majstrovský titul. LeBron James nastrieľal v rozhodujúcom zápase 37 bodov a doskočil 12 lôpt.
Najužitočnejším hráčom finálovej série sa po roku znova stal „Kráľ" James. „Vnímam ako požehnanie, že môžem byť tu. Je to ďalšia neuveriteľná chvíľa. Ako sa to podarilo? Snažím sa tvrdo pracovať a natrénované potom predviesť na palubovke," komentoval momenty po triumfe 28-ročný krídelník, pre ktorého ide o druhé prvenstvo v kariére.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite