Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Vatikánske podozrenie Koncom minulého týždňa bol v súvislosti s vyšetrovaním tzv. Vatikánskej banky zatknutý monsignor Nunzio Scarano, vysokopostavený klerik, ktorý je podozrivý, že plánoval ilegálny presun 20 miliónov eur zo Švajčiarska do Talianska. Spolu s ním zatkli finančného makléra Giovanniho Carenzia a agenta talianskej tajnej služby Giovanniho Maria Zitu. Je niečo zhnité vo Vatikánskej banke?

Pápež František je odhodlaný zistiť to a začiatkom mesiaca menoval komisiu, aby vyšetrila obvinenia, že Vatikánska banka sa dopúšťa prania špinavých peňazí. Komisii dal mimoriadne právomoci, ktoré majú prednosť pred bežnými bezpečnostnými opatreniami. Vatikánska banka čelila obvineniam zo špinavých operácií viackrát. Bola hlavným akcionárom v talianskej banke Ambrosiano, ktorá v roku 1982 skrachovala a jej riaditeľa našli obeseného. V roku 2010 sa obvinenia ozvali znovu a pápež Benedikt sa vtedy pokúsil o jej očistenie. Zdá sa však, že konečný záver prípadu tejto mimoriadne uzavretej a tajnostkárskej banky príde až s pontifikátom Františka, ktorý odsudzuje „kult peňazí“.
.mg

Srbsko má začať prístupové rokovania s Európskou úniou v januári 2014. Rozbehnú sa aj rokovania o asociačnej dohode s Kosovom. V nedeľu vstúpilo do EÚ Chorvátsko.
Egyptský prezident Muhammad Mursí čelí nepokojom. Demonštrácie proti jeho vláde aj za ňu otriasajú Káhirou. Opozícia žiada, aby Mursí odstúpil. Islamisti ho podporujú.
Keď eurozóna prijala Taliansko, netušila, že táto krajina utajila skutočný dlh aj deficit verejných financií prostredníctvom derivátových obchodov. Zverejnil to denník Financial Times. Nemilé odhalenie pre guvernéra ECB Maria Draghiho, ktorý bol vtedy na ministerstve financií.
Juhoafrická republika s obavou sleduje chorobu 94-ročného Nelsona Mandelu, ktorého pred vyše 20 dňami hospitalizovali pre pľúcnu infekciu a je vo vážnom stave.
Najvyšší súd USA zrušil federálny zákon o ochrane manželstva, ktorý stanovoval, že manželstvo možno uzatvoriť len medzi mužom a ženou. Rozhodujúci hlas proti zákonu dal Anthony Kennedy, konzervatívec menovaný Ronaldom Reaganom.
    
Osobnosť: János Áder/
Na návšteve v Belehrade sa maďarský prezident ospravedlnil Srbom za zločiny, ktoré na nich spáchali Maďari vo Vojvodine. Ešte pred príchodom Ádera srbský parlament odsúdil útoky, ktoré proti maďarským civilistom vo Vojvodine viedli Srbi.

Antiosobnosť: Silvio Berlusconi/
Súd udelil talianskemu expremiérovi sedem rokov väzenia a doživotný zákaz verejných funkcií za to, že platil za sexuálne styky neplnoletému dievčaťu. Väzenie však pre siahodlhé odvolávacie postupy Berlusconimu tak skoro nehrozí.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite