Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovo Brata Filipa

.brat Filip .časopis .osobnosti

„Potrebujeme ešte kňazov?“ znela akiste rečnícka otázka istého primičného kazateľa. „Nepotrebujeme!“ zaznel provokačný výkrik dedinčana z davu, ktorý už mal mierne capenô. Kazateľ nestratil duchaprítomnosť a riekol: „Ten, kto kričí, že nepotrebuje, ho potrebuje azda najviac.“

Naozaj? Pozrite, považujem za malý zázrak, že ešte aj dnes, keď sa v spoločnosti všetci klamú falošnými slovami, sa každoročne nájde zopár mužov, ktorí v najkrajších rokoch svojej mladosti sľubujú Bohu hlásať všetky Pravdy evanjelia a zároveň chcú tieto Pravdy aj poctivo žiť. Považujem za neslýchané, že v dobe, keď je tvrdo pretláčaná téza oko za oko a zub za zub, sa tu v pravidelných intervaloch objavuje niekto, kto chce ľudí za každých okolností učiť milovať a odpúšťať. Je pre mňa odvážne spiatočníčke, že v čase uvoľnených mravov, keď tu dnes chrápe temer každý s každým, sľúbi zopár mužov Bohu celibát, ktorý sa začína čistotou srdca – a myslia to vážne.
Možno teraz sa to zdá také jasné, veselé. Ibaže zábudlivosť je príčinou nejedného zla vo svete. Dupľovane to platí o zabúdaní na prvopočiatočný kňazský ideál. Áno, príliš veľa sa dnes čaká od kňaza: má byť skvelý manažér, údržbár, automechanik, stavbár, ekonóm, ale najmä múdro sa vyznať v ľudskej duši pri všetkých etapách jej rastu a veľa času tráviť na kolenách. Ľudia tiež čakajú, že kňaza nikdy nezabijú prudké údery jeho srdca, keď sa v ňom rodí silná láska k žene.
Byť naozajstným kňazom je dnes hrdinstvo. Uprostred letargie vystúpiť z radu, a obklopený kompromismi ostať nekompromisný, si vyžaduje vzdorovať všetkým vášňam, ktoré si vyhradzujú právo samozrejmosti. Taký kňaz tu bude vždy potrebný, lebo ľudia v ňom nájdu útočisko pred povrchnosťou, ktorú všade naokolo vidia.
Kde na to všetko zobrať silu? Som presvedčený, že neostáva iná voľba, ako objať Kristov kríž a rozhodnúť sa, že mu ho pomôžem niesť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite