Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba...

.časopis .lifestyle

TREBA NAFUKOVAŤ: Viac fyziky menej námahy
Na začiatku vývoja tejto zázračnej nafukovačky bol malý brat Ryana Frayna, ktorý sa márne snažil ústami nafúkať hračku. Ryan po piatich rokoch skúmania prišiel na revolučný nápad, hodil ho na Kikstarter a v krátkom čase získal veľký záujem investorov, aby mohol začať vyrábať Windcatcher, v preklade niečo ako zachytávač vetra. To je vlastne aj v skratke zhrnutý fyzikálny princíp, ako je možné pár fúknutiami do nafukovacieho goliera v tvare širšieho lievika nafúknuť celú nafukovačku. Pracuje to na princípe komínového efektu. Rýchle fúkanie do širokého ventilu naťahuje desať- až pätnásťkrát viac objemu okolitého vzduchu, než je samotný výdych. Na internete sa už dá objednať za akciovú cenu 90 dolárov. Úžasné! Konečne netreba so sebou trepať s nafukovačkou aj pumpovacie zariadenie, ani sa netreba do omdletia vysiliť pri zdĺhavom ústnom fúkaní.  

TREBA DOVOLENKOVAŤ: Namiesto hotela väzenie
Na pobreží Baltického mora, v západnej časti Lotyšska, je mesto Lipava, kde bola v časoch ZSSR nielen základňa sovietskeho námorníctva a sklad nukleárnych zbraní, ale aj väznica Karosta. Dnes sa do nej dá prísť na exkurziu a dá sa tu v doslova väzenských podmienkach aj prespať. Najnovšie Karosta ešte pritvrdila a ponúka návštevníkom, ktorí podpíšu príslušný reverz, že s nimi budú zaobchádzať ako so skutočnými väzňami. Musia robiť všetko, čo im prikážu dozorcovia, nechať sa šikanovať a urážať, neuposlúchnutie rozkazu sa trestá fyzickým cvičením a upratovacími prácami. Spia na starých matracoch a drevených doskách, jedlo dostávajú cez okienko v mohutných dverách. Kam sa hrabe Alcatraz, kde môžu zvedavci prespať nanajvýš v budove, kde bol ubytovaný len personál väznice!

TREBA UKLADAŤ: Bezpečné parkovanie pre bicykle
Presúvať sa po meste je neuveriteľne trendy, a tak vo svete hneď niekoľko firiem úspešne expanduje s rôznymi systémami na bezpečné parkovanie bicyklov. Španielska spoločnosť ma-SISTEMAS žne v Európe  úspech s búdkou Biceberg s uhlopriečkou 7,5 metra, kde vložíte kartu, otvorí sa vám kabínka na bicykel, prípadne ruksak a helmu, a kabínka sa výťahovým systémom uloží pod zemou. Podľa počtu podlaží sa dá uložiť od 23 do 92 bicyklov. V prípade japonského systému Eco Cycle od spoločnosti Giken nemá každý bicykel svoju samostatnú uzavretú kabínku, ale robotické rameno umiestňuje na voľné miesto len samotný bicykel, takže sa ich zmestí vyše 200 do hĺbky len jedenásť metrov. Aby robot našiel správny bicykel, musí mať nalepené špeciálne identifikačné zariadenie spárované s užívateľskou kartou.

TREBA NAVŠTÍVIŤ: Medzinárodný festival animovaných filmov FestAnča
V Žiline sa od štvrtka do nedele bude na viacerých miestach premietať to najlepšie zo svetovej a slovenskej animovanej tvorby. Fest Anča je multimediálnym open-air podujatím so živou hudbou, performance, workshopmi, seminármi, koncertmi či výstavou. A samozrejme s medzinárodnou súťažou animovaných filmov o ktoré zabojuje 964 filmov z rozličných kútov sveta. Nechýbajú medzi nimi súčasné animácie, známe vďaka účasti na prestížnych filmových festivaloch Clermond-Ferrand, Sundance, na Berlinale alebo ovenčené nomináciami na Oscara. Zo Slovenska sa prihlásilo 27 filmov, napríklad čerstvý Sneh Ivany Šebestovej, hudobný klip Mesiac Ondreja Rudavského či do Annecy vybraný film Matúša Vizára Pandy. Ťahákom festivalu je osobná účasť amerického producenta a scenáristu Mikea Reissa, spolutvorcu seriálu Simpsonovci.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Dokonalý film o morálnych kódexoch
Neľútostný súboj (Heat, 1995) je jeden možno z desiatich skutočne dokonalých filmov, pričom slovko dokonalý tu znamená odosobnenú objektivizovateľnú kvalitu filmového jazyka, nijako nesúvisiacu s personálnym vkusom toho-ktorého diváka. Opus Magnum nie celkom doceneného giganta kinematografie, režiséra, scenáristu a producenta Michaela Manna, predstierajúci, že je vysoko štýlovou gangsterkou, v ktorej sa na opačných stranách zákona stretnú Robert De Niro a Al Pacino. To, čo sa vo filme skutočne rieši, však nie je zločin ani profesionalita, ale spôsob, akým vznikajú a fungujú autonómne morálne kódexy, zhodou okolností odlišné od morálneho kódexu vytvárajúceho aktuálne civilizačné normy. A centrálna prestrelka je najdôležitejšou filmovou sekvenciou deväťdesiatych rokov, bez nej by nielen akčné filmy dneška vyzerali celkom inak. Streda, 26. júna, Jednotka, 20.10.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite