Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Peter Osuský: Zostavujem prezidentskú gardu

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Ak práve kandidát na prezidenta Peter Osuský nesedí v parlamente, úraduje ako vicestarosta v bratislavskom Starom Meste. Hovorí, že politický život je ako cesta kalným potokom. Každému suchému kameňu, čo kde-tu trčí, sa poteší, a každý ďalší na obzore je cieľom a nádejou.

Zbieram
Hoci nemám vodičák, áut mám plno, celý autopark, zbieram ich od siedmich rokov. Venujem sa aj filatelii, predovšetkým olympijskej histórii na známkach, v tejto oblasti mám zo svetových filatelistických výstav zlaté medaily. Čo sa tam hodnotí? Aký vzácny materiál som zozbieral, ako ho usporiadal, koľko vedomostí je za komentármi. Profesor Grexa raz povedal, že hoci som dermatovenerológ, okamžite by mi mohol zveriť vedenie katedry dejín športu. My „námetári" nezbierame známky podľa krajín, hoci i také zbierky mám, ale podľa námetov – napríklad slon alebo palma či fúzy a brada. Divili by ste sa, koľko brád a fúzov je na známkach.

Nevzdávam sa
Nikdy som nebol talent na šport či iné pohybové aktivity, ale mal som vždy snahu. Za tenisovou loptičkou som bežal, aj keby som sa mal zabiť o plot. Majster Remišovský v tanečnej zo mňa nevykresal nič, ale poctivo som chodil vytancúvať spolužiačky, pre ktoré nechodili iní, lebo som bol predseda triedy. Hudba a rytmus mi nevadia, môžu hrať čokoľvek, som nezávislý tanečník.

Milujem Prahu
Mám o nej niekoľko bežných metrov kníh, chodieval som tam tak 5-6-krát ročne vymiesť antikvariáty a divadlá. Takto som sa zvláštnym riadením osudu ocitol  17. novembra rovno pri kordóne policajtov s obuškami. Rozohnali najprv nás, aby sme nevideli, ako budú študentov tĺcť. Na druhý deň som zohnal nóbl lístok do Činoherného klubu na Gogoľových Hráčov. Čepek a Abrhám vyšli v texaskách na javisko, vytiahli dožmolený papier a začali čítať. Myslel som si, že to je nejaká forbína. Lámali sa ľady.

Višne a uhorky
Nie som kuchár, ale zaváram. Vyženiem všetkých z kuchyne, umyjem poháre, rozložím uhorky na plachtu podľa veľkostí, ležia ako vojaci a ja zostavujem prezidentskú gardu, naložím, zalejem, vyvarím a potom uložím do špajze. Teší ma pohľad na vyrovnané zelené rady a červené rady. Asi sa vo mne ozýva 12,5 percenta nemeckej krvi.

Kazím normy
Moja zlatá žena robí doma všetko, ja iba také atypické veci ako umývanie okien. Raz ma pri tom videla kolegyňa krátko pred voľbami a zakričala na mňa z ulice, že robím kampaň ešte aj umývaním okien! A navyše kazím mužom normy. Čistenie striebra mám rád, lebo ak je zájdené – potom sa leskne. Vysávanie nemám rád. Nikdy nie je taký chliev, aby to vyniklo. Radšej tehly skladať, ako vysávať.

Zmierujem sa
Ešte v mladosti sa mi podarilo v hneve vyhodiť z druhého poschodia zaseknutý písací stroj, ale to ma už opúšťa. S mojou ženou sme sa našli, nedokážeme mať tichú domácnosť dlhšie ako 15 minút. Potom začínajú obojstranné zmierovacie pokusy a najneskôr v 19. minúte je Camp David.

Nekorím sa
Najmladší syn je môj najväčší oponent, škriepime sa často, udržuje ma tým v cviku. Mohlo by sa zdať, že nepripustím iný názor, že mám patent na rozum, ako hovorila moja mama, ale to nie je pravda. Otočiť ma síce nie je ľahké, ale po boji a prelomení obrany to moja múdra žena dokáže. Netrpím nadmernou pýchou, ale naučil som sa nekoriť sa pred ľuďmi či médiami. Ak som o niečom presvedčený, tak mi je úplne jedno, čo si o tom myslia peoplemetre. Snažím sa žiť tak, aby na mňa nemal nič daňový úrad, ani aby ma nevyfotil paparazzo vo dverách bordelu. Nemám rád bulvár, ale je problém politika, ak zadá podnet.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite