Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Piatok na Pohode

.časopis .hudba

Piatkový program Pohody sa začína Batoláriom a končí sa vystúpením Cluster Ensemble. Medzitým uplynie 21 hodín plných hudby, divadla, debát, literatúry a filmov.

Začnime tým Batoláriom. Unikátne divadlo pre celkom malé deti – batoľatá – a ich rodičov má vo svojom repertoári vynikajúce Bábkové divadlo na Rázcestí z Banskej Bytrice. Možno sa na ňom zúčastniť (ide o interaktívne predstavenie) v piatok  aj v sobotu o ôsmej ráno v detskom parku, ktorý má tento rok vďaka sponzorom obrandovaný názov Daylong Kids Park. Tí, čo už na Pohode boli, vedia, že nejde o žiadne „odkladisko detí”, ale o plnohodnotný „stejdž” s kvalitným programom. Okrem bystrických bábkarov tam počas festivalu vystúpi napríklad Divadlo Piki z Pezinku, Divadlo Úsmev z Bratislavy, ba dokonca ja Slovenské národné divadlo (s Táňou Pauhofovou v inscenácii Mechúrik-Koščúrik). Okrem toho tam bude bubenícky workshop kapely La3no Cubano, veľkí herci budú spievať malým deťom, zahrajú orchestre z dvoch základných umeleckých škôl. Nielen 700-členné detské zbory tu udržiavajú kvalitu hudobného a umeleckého vzdelania našich detí...
Hlavný hudobný program otvorí na pravé poludnie Solamenta naturali, špičkový súbor, špecializujúci sa na starú hudbu, vedený Milošom Valentom. Len čo Solamente naturali dohrajú na Orange stejdži, na Bažant stejdži vystúpia nemenej špičkoví (na hudobných vrcholoch je pomerne veľa miesta) Bratislava Hot Serenaders s kapelníkom Jurajom Bartošom a hviezdnymi spevákmi Milanom Lasicom a Ondřejom Havelkom.
Spomedzi zahraničných účinkujúcich si dovolím upozorniť na Dengue Fever, Bloc Party, Maiu Vidal a Cathy Davey.
Dengue Fever je kapela bratov Zaca a Ethana Holtzmanovcov a speváčky Chhom Nimol. Holtzmanovci (a ďalší traja členovia kapely) sú Američania, Chhom je Kambodžanka, všetci sú z Los Angeles. Hoci Chhom spieva po khmérsky a aj melodika jej piesní priznáva kambodžské korene, Dengue Fever hrajú moderný, zaujímavý, prudko nákazlivý a okamžite uchvacujúci pop, vhodný do tanca aj na pozorné počúvanie. Bloc Party predstavovať netreba. Treba však pripomenúť, že Kele Okereke, Russell Lissack a spol. si po letných festivaloch plánujú dať dlhšiu pauzu. Nechcem maľovať čerta na stenu, no zdá sa mi, že ak ich chcete vidieť naživo, na Pohode máte poslednú príležitosť.
Na rozdiel od vyššie menovaných kapiel je Maia Vidal krehká a pôvabná dáma, multiinštrumentalistka (najčastejšie hrá na akordeóne), autorka zvláštne pokrútených, nežne znejúcich a vtipných pesničiek. Treba ju nielen počuť, ale aj vidieť. Cathy Davey je írska pesničkárka. Po Nine Hynes, Lise Hannigan a Gemme Hayes ďalšia spievajúca dáma zo zeleného ostrova. Cathy nahrala tri albumy, skladá zvláštne, džezom šmrncnuté pesničky, ktorým nechýba rockerská drsnosť a muzikantská sofistikovanosť. A je to pritom totálne írske: priame, vášnivé, radostné.
No a potom je tu jedna legenda a jeden headliner.
Legenda sa volá Tony Allen. Je bubeník, má 73 rokov, pochádza z Nigérie, patrí medzi tých, ktorí spolu s Felom Kutim definovali afrobeat. Hral s kdekým – okrem spomínaného Kutiho napríklad s Charlotte Gainsbourg či s Damonom Albarnom a Paulom Simonom (v kapele The Good, The Bad and The Queen). V poslednom čase však tento fenomenálny bubeník vystupuje s vlastnou kapelou. A je to úžasný zážitok. Hrajú hudbu, ktorá človeka šteklí v žalúdku, núti ho poskakovať, a to všetko bez toho, aby čo i len približne dokázal určiť prvú dobu.
Medzi Allenových príležitostných spoluhráčov patrí aj basgitarista Red Hot Chili Peppers Flea, ktorý sa so starým kamarátom určite stretne v backstejdži. Na hlavnom pódiu totiž hneď po Allenovi vystúpia Atoms For Peace, teda Thom York, Nigel Godrich, Joey Waronker, Mauro Refosco a spomínaný Flea. O piatkovom headlinerovi už bolo hádam povedané všetko. Dodajme len to, že Yorkova kapela, ktorá na jar vydala skvelý album Amok, vystúpi na Bažant stejdži Pohody úplne prvýkrát v Európe.
Okrem toho budeme môcť v piatok vidieť Roba Rotha v jeho monodráme Hollyroth (mimochodom, Robo bude tohtoročný rekordér Pohody – vystúpi šesťkrát), Kubo Ursiny so svojím Provisoriom zahrajú krásne Dežove piesne, na hlavnom stejdži zahrá Para, program Orange stejdžu bude o polnoci vrcholiť koncertom Andreja Šebana, v stane Európa budú svoju magickú hudbu hodinu pred polnocou hrať VENI Academy.
Od desiatej ráno do ôsmej večer sa budú diať veci aj v stane .týždňa. Debatovať sa bude o ekonomike, sexe, národe, Cervanovej, hudbe či Tarantinovi. Príďte sa pozrieť, nudiť sa určite nebudete.
Keď sa bude piatková noc končiť, areál na hodinku-dve takmer stíchne. Len z Arény Slovenskej sporiteľne budú znieť sample a bíty Tibora Holodu. V tom istom čase, teda okolo pol piatej ráno, začnú ladiť na hlavnom pódiu Cluster Ensemble. Keď sa naladia, tak zahrajú Music for Pieces of Wood, Four Organs a Six Pianos od Steva Reicha a (vo svetovej premiére) after GONE again od Mariána Lejavu. Batoľatá, swing, afrobeat, Kambodža z LA, Robo Roth, Thom York, zlomené bíty a Reich s Lejavom pri východe slnka. A to je ešte len piatok.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite