Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Gandalf a Elton John

.yoani Sánchez .časopis .klub

Londýn prišiel k nám, do Havany. Počas celého týždňa od prvého júna sa v Havane konal týždeň britskej kultúry. Oslava tejto kultúry na našich uliciach vyšla, ešte aj počasie sa rozhodlo na našom ostrove vyjsť v ústrety a synchronizovať sa s tým na tom druhom ostrove. Šedivá obloha, mrholenie a drobný dážď, dokonca hmla ráno pri východe slnka.

Chýba nám tu len silueta Sherlocka Holmesa, zakrádajúceho sa niekde za rohom ulice alebo kúzelník, klopúci na naše dvere so všetkým svojím náčiním. Inak sú to dni skvelej hudby a tiež šance oceniť neobvyklý program premietaných filmov v našich kinách. Od utorka napríklad ponúkali výber filmov vrátane víťazného dokumentu na ostatnom Oskarovi Pátranie po Sugar Manovi, ale aj biografickú snímku Marley o živote známeho skladateľa a speváka reggae. Rovnako úspešne sa dalo predpokladať, že deti a tínedžerov, tráviacich doma prázdniny, zaujme výber rozprávok a detských filmov.
Užívala som si tento týždeň nielen vďaka všetkým tým filmom a programu, ale aj vďaka niečo inému. Myslela som celkom osobitne na všetkých tých mladých Kubáncov, ktorí pred štyridsiatimi rokmi tajne počúvali to svetoznáme zakázané anglické kvarteto, ktorého pesničky dnes počuť všade a hrá ho aj štátny rozhlas.  Nápadné farby a celý dizajn plagátu britského týždňa mi evokovali bláznivé obrázky z Alenky v ríši divov  alebo nádherné dobrodružstvá, ktoré mám spojené so Žltou ponorkou.  Niektorí z nás tak tento výnimočný týždeň pochopili aj ako poctu všetkým tým týraným a mučeným bítlmaniakom spred mnohých rokov.
V týchto júnových dňoch však ten najväčší komfort predsa len spájame s niečím iným. Najlepšie s otvoreným oknom, cez ktoré pofukuje slabučký vietor niekde tam zvonku. Pri takomto okne a vetríku kdesi od Atlantického oceánu sa dá snívať, že tento britský týždňový darček možno urobí Atlantik užším, roky čakania skráti a všetko, čo sme stratili, umožní napraviť.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite