Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Smer zvolil Čižnára Parlament zvolil za generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. V tajnej voľbe, na ktorej sa zúčastnili len poslanci Smeru, získal 82 hlasov. Opozícia opustila pred hlasovaním rokovaciu sálu, keďže za legitímne zvoleného šéfa prokuratúry považuje Jozefa Čentéša. Zvolenie Čižnára sa nepozdáva ani európskym ľudovcom. „Správu, že Slovensko zvolilo za generálneho prokurátora bývalého spolužiaka premiéra Roberta Fica napriek tomu, že už má jedného legitímne zvoleného generálneho prokurátora, som prijal s veľkým údivom,“ napísal Joseph Daul, predseda ľudových strán v Európskom parlamente.

Daul preto požiada Európsku komisiu, aby situáciu prešetrila. Zároveň vyzval prezidenta Ivana Gašparoviča, aby odložil vymenovanie Čižnára za generálneho prokurátora, kým nerozhodne o Čentéšovej sťažnosti Ústavný súd. To isté od neho žiadajú aj slovenskí opoziční poslanci. Prezident nerozhodne o vymenovaní Čižnára skôr ako začiatkom budúceho týždňa. Je totiž momentálne na dovolenke v Nórsku, kam chodí v tomto termíne na ryby.
.vag

Občania nebudú musieť pod hrozbou pokuty ohlasovať úradom odchod do zahraničia na čas dlhší ako 90 dní. Prezidentom vrátenú novelu zákona o hlásení pobytu občanov parlament pri opätovnom hlasovaní už neschválil.
Horúčavy, ktoré zasiahli Slovensko, lámali nielen teplotné rekordy, ale aj rekordy v počte kolapsov z tepla. V pondelok skolabovalo 91 ľudí, v utorok 81 a v stredu až 135 ľudí.
Šéf najväčších učiteľských odborov Pavel Ondek vyhlásil, že nezávislé organizácie a individuality v školstve sa zbláznili, lebo vyvíjajú špinavú kampaň proti jeho zväzu. Učiteľov začalo zaujímať, ako školskí odborári nakladajú s vyzbieraným členským. Členka odborov, ktorá žiadala tieto informácie, však u odborových predákov nepochodila.
Ústavný  súd rozhodol, že zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek z čias vlády Ivety Radičovej je protiústavný. K tomuto rozhodnutiu sa pripájajú odlišné stanoviská sudkyne Ľudmily Gajdošíkovej a sudcov Petra Brňáka, Milana Ľalíka a Rudolfa Tkáčika.

Osobnosť: Anton Srholec/
Cenu Jána Langoša za prínos pre demokraciu získal kňaz a bývalý politický väzeň Anton Srholec. Laudácio na Srholca, ktorý okrem iného pracuje s bezdomovcami, čítal odvolaný arcibiskup Róbert Bezák. Vlani získali túto cenu Václav Havel a Ivan Kadlečík.

Antiosobnosť: Dobroslav Trnka/
Bývalý generálny prokurátor sa teraz, keď nová voľba už prebehla, vyhraňuje voči Smeru. Nefunkčnosť Generálnej prokuratúry si vraj vládna strana vymyslela, aby do vedenia presadila Jaromíra Čižnára. Inštitúcia pritom podľa Trnku funguje aj bez šéfa obvyklým spôsobom.   

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite