Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovo Antona Srholca

.anton Srholec .časopis .osobnosti

Devalvovali nám slová láska, milovať. Sú vyprázdnené. Ich pôvodný význam bol pritom blízko Božieho. Ochrana života, angažovania sa pre život, pre jeho výkvet, pre človeka. Pre všetko, čo je dobré, pravdivé, krehké a ohrozené. Obetovať svoje sily, prostriedky i život. Človek len s bázňou a s chvejúcimi sa kolenami mohol pošepky povedať: Milujem Ťa. Milujem svoj národ, Boha.

Veľmi ľahko a lacno dnes hovoríme či spievame tieto slová. Keby sme mali dajaký vzácny šperk, a keby sme ho stále nosili a ukazovali, nikto by neveril. Alebo by sme oň veľmi skoro prišli.
Celé Slovensko ako keby sa presťahovalo do paneláku a tam prežíva svoje príbehy. Sme múdri, ale aj múdry občas schybí. Hlavne, že sa máme radi. Aj zábava patrí k životu, no zaťaženému vekom aj prastarými obrazmi mi to niekedy pripomína Babylon, Sodomu, alebo „až do trpkého konca“. Ako keby sme hladnému či chorému človeku ponúkli len slová útechy, peknú zábavu a chvíľu zabudnutia.
Slovensko je choré. Vykradnuté, sklamané prežíva dačo ako kolektívnu depresiu. Nepomôže nám vyhovárať sa, že v celom svete je to tak. Príčin našich chorôb a zranení je veľa. Každý vieme svoje. Uzdraviť ho môžu len ľudia, ktorí ho majú radi. Ktorí v pokore, nezištne a vytrvalo dávajú na stôl svoj dar a svoju službu. Každý to, čo vieme, čo sme sa naučili, a so srdcom. Potom aj dar našich zabávačov nebude len náplasť, chvíľka zabudnutia, ale slávnosť a pokračovanie nášho spoločného príbehu v pravde a láske.
Touto glosou sa chcem poďakovať státisícom jednoduchých ľudí, ktorých nevidíme na obrazovkách. Trpezlivým nesením svojho údelu ako spodné vody nesú celú našu spoločnosť. Prišiel čas, aby sme ako skrytý poklad a príklad vytiahli na svetlo ich jednotlivé príbehy ako dôkaz skutočnej vernosti a lásky.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite