Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odvaha silnejšia ako rozum

.daniel Bútora .časopis

To, čo predviedla minulý týždeň česká polícia a štátne zastupiteľstvo, bolo odvážne. V každej krajine na svete chce veľkú odvahu od polície, ak má ísť po krku predstaviteľom štátu. Nie minulým, ale súčasným. Tým, ktorí majú práve teraz v rukách všetky nitky moci. Poslať kukláčov v plnej sile do sídla vlády a vyviesť odtiaľ šéfku sekretariátu premiéra (neskôr poslanú do väzby) a vedúceho úradu vlády (neskôr prepusteného) chce dávku odvahy, ktorá musí byť na tunajšie pomery mimoriadna.

Pridajme k tomu dve naozaj veľké ryby, biele goliere tých najvyberanejších značiek, teda Romana Janouška a Iva Rittiga, ktorým nateraz vykonali domové prehliadky. A tiež následný domino efekt, ktorý sa (zatiaľ) skončil premiérovou demisiou. Vlani to bol vplyvný poslanec a stredočeský hajtman David Rath. Teraz polícia zaťala ešte vyššie. Všetka česť.
A predsa tu sú tiene pochybností. Celá policajná superakcia spája dovedna rôzne prípady. Potenciálne najsilnejšie vyzerá prepojenie zadržaných politikov a lobistov cez nečisté obchody veľkých podnikov typu Lesy ČR, ČEZ či Riaditeľstvo ciest a diaľnic a cez kšefty na pražskom magistráte. Lenže práve v týchto prípadoch nebolo v prvých dňoch zverejnené takmer nič. Výnimkou sú peniaze – v bankových trezoroch sa našlo 150 miliónov korún a desiatky kilogramov zlata; trošku netypicky sa k tomuto lákavému imaniu nikto nehlási. O Janouškovi a Rittigovi sa všeobecne predpokladá, že tam k nečistým obchodom dochádza. Obalový spis v tejto kauze je však zatiaľ takmer prázdny a obaja lobisti tak (celkom podľa zákona) zostávajú na slobode.
Závažným by sa mohol ukázať prípad politického obchodu, ktorý mali urobiť bývalí poslanci a vplyvní členovia ODS s premiérom a jeho úradom. Poslanci, nespokojní so smerovaním vlády, mali podľa polície urobiť kšeft: mali sa vzdať svojich poslaneckých mandátov (a uvoľniť tak miesto lojálnejším politikom z ODS) výmenou za prospech. Problémom je, že tento prospech je zatiaľ definovaný len získaním výkonnej alebo kontrolnej pozície v štátnej firme. To je dobrá téma na diskusiu o politickom vkuse či úrovni politickej kultúry, pretože by to celé mohlo a malo byť inak. Nevedno však, či je to téma hodná trestného stíhania a dokonca odsúdenia. Rozhodovať bude súd, a bude naozaj zaujímavé sledovať kurzy stávkových kancelárií na to, či pridelenie takejto pozície je trestným činom prijatia úplatku.
Naopak, tretí prípad v tejto spleti, zneužívanie vojenskej tajnej služby šéfkou premiérovho sekretariátu, je až banálne jasná kauza, hodná škandálu, rozhorčenia a azda aj odsúdenia. Hoci, aj tu je otázka, či by sám osebe bol dôvodom na nasadenie kukláčov na úrade vlády.
Takže tiene pochybností tu sú, a nadšenie z ťahu proti korupcii trošku krotia. Najmä ak zvážime, že Nečasova vláda mala vôbec najväčšiu snahu za dlhé roky nechať polícii voľný priestor vyšetrovať porušenie zákona a snažila sa o prijímanie protikorupčných zákonov.
Napriek tomu je veľká česká policajná akcia dobrou správou. Celá postkomunistická Európa trpí korupciou, a následný cynizmus potenciálne ohrozuje samotnú podstatu demokracie. Polícia to možno trošku prehnala, mohla však veci ignorovať a "rozumne" nechať všetko tak. To sa našťastie nestalo. Odvaha bola tentoraz nielen silnejšia, ale aj múdrejšia ako rozum.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite