Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Zombie sú späť. Niežeby by sa kamsi vytratili, tmolia sa a pobehujú v mainstreame vlastne ustavične, či už v seriáli The Walking Dead, ktorého štvrtá séria vypukne na jeseň, alebo v novom komediálne ladenom Zombielande, kde stále bažia po ľudských mozgoch, ale inak jedno klišé za druhým a k podstate sa človek neprehryzie.

Zombie, živí mŕtvi sú personifikáciou bezbrehého konzumu. Sú Auparkom, Euroveou, Markízou a Jojkou, sú spredmetnením idey mŕtvej mysle, mŕtvej duše a mŕtveho ducha a živého tela, hnaného animálnou túžbou žrať ľudské mozgy. Nemyslieť, konzumovať, viac a viac, až kým nezostane žiadny mozog na zjedenie. Tuposť, dav, honba za čímsi bez vyššieho účelu či zmyslu, na konci rozpad civilizácie, ako ju poznáme. Mať, nie byť, a Fromm vstáva z hrobu, aby sa mi za to sprznenie pomstil. Dennodenná skúsenosť s našou prítomnosťou, pretavená do tej najpriamočiarejšej metafory, nech nám to dôjde a môžeme sa z toho tešiť. Všetci sme infikovaní, čoraz menej mysliace telá, odhodlané konzumovať viac a viac, potenciálne zombie, len nákaza ešte neprepukla naplno. Alebo prepukla a ten zmätok vôkol je panika, ktorá predznamenáva rozpad. O ňom, nie o budúcnosti svetlých zajtrajškov, ale o budúcnosti temnoty, sú dva najzásadnejšie zombie príbehy prítomnosti. Prvý sa volá Svetová vojna Z, román Maxa Brooksa (nepliesť si s rovnomenným filmom s Bradom Pittom, ktorý o nejaké dva týždne príde do našich kín a je o čomsi celkom inom), ktorý paradokumentárnym spôsobom mapuje globálnu zombie nákazu a svojou kvalitou a výpovednou silou vysoko prekračuje nároky kladené na akýkoľvek príbeh, v ktorom sa zombie čo i len mihnú. Druhým, azda ešte zásadnejším je videohra The Last of Us, aktuálny mokrý sen väčšiny videoherných recenzentov a čo je dôležitejšie, azda prvá hra, ktorá je síce vynikajúca, ale človek nemá chuť ju hrať, lebo s tým, čo sa v nej deje, sa nepotrebuje a nechce konfrontovať. A zombie sú toho len symptómom.
Tá infekcia sa volá beznádej a je príjemné vidieť, že sme si ju všimli, takto máme šancu nájsť protilátky skôr, ako zamorí všetko a všetkých.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite