Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hračičky na dovolenke

.alexander Mravčák .časopis .lifestyle

Dovolenky sa za posledné roky zmenili. Nuda na dlhej ceste autom či lietadlom už neexistuje. Môžeme počúvať hudbu z telefónu alebo sa hrať na tablete. Ale ako zaručiť, že všetky gadgety budú na pláži či v pralese fungovať?

Prieskum portálu TripAdvisor z roku 2010 ukázal, že až 62 percent ľudí počas dovolenky kontroluje svoj pracovný e-mail. Jedna šestina sa priznala, že práca ovplyvňuje ich dovolenku zakaždým alebo často. A keby sa prieskum zopakoval dnes, čísla by boli možno ešte horšie. TripAdvisor tento fenomén nazýva „fake-ation“, teda falošná dovolenka. Namiesto oddychu pracujete, čo je niekedy horšie, ako keby ste nešli nikam. Skôr, ako vyrazíte na dovolenku s vašimi vernými technologickými hračičkami, spomeňte si na tento prieskum a berte si so sebou len tie, ktoré vás zabavia a pomôžu lepšie oddychovať. Keď to máte vyriešené, nezabudnite ešte na pár drobností.
V prvom rade je dobré si skontrolovať, či ich všetky v zahraničí vôbec nabijete. Chorvátsko či Grécko sú bezpečné, lebo používajú európsky zásuvkový štandard. Problém nastane, ak sa rozhodnete cestovať do Anglicka, USA, Švajčiarska či Dánska. Tie používajú iné štandardy. Podobne sú na tom ďalšie exotickejšie destinácie mimo Európy. Pred cestou si treba vždy zistiť, aké elektrické zásuvky krajina ponúka a v prípade potreby zabehnúť do elektra a kúpiť elektrický adaptér. Zariadenie za pár eur vám umožní nabíjať fotoaparát či počítač aj v cudzej zásuvke. Ak cestujete sami, bude stačiť aj jeden, ale pre viacerých technonadšencov v rodine určite nie.

.čím nakŕmiť tablet
Tablet je perfektný pomocník cestovateľa. Aspoň v zabíjaní nudy. Vďaka svojej prenosnosti a dlhej výdrži batérie dokáže zabaviť aj počas celej cesty lietadlom na druhú stranu zemegule. A rovnako užitočný je pri vylihovaní v hoteli. Najprv ho však treba naplniť obsahom, ktorý sa postará o zábavu. Knihy môžete stiahnuť na iPadoch aj androidových tabletoch cez Kindle aplikáciu. Na iPadoch aj cez oficiálny iBookstore. Ak ste fanúšikovia časopisov, nájdete ich v App Store (tam nájdete aj náš .týždeň) alebo Android Markete. Preskúmať sa oplatí aj aplikáciu Zinio, ktorá ponúka mnohé zahraničné magazíny. Aj keď za kvalitný obsah sa platí, väčšina časopisov poskytuje aj jedno číslo na ukážku. Pokiaľ je cesta krátka, vystačíte si s tým.
Ak sa radi hráte, tablety ponúkajú obrovský katalóg hier. Od strieľačiek a pretekárskych hier s prepracovanou grafikou až po jednoduché programy ako Cut the Rope či Fruit Ninja, ktoré pochopí aj ten, čo nikdy nič na počítači nehral. Samostatným žánrom, ktorý je obzvlášť vhodný na dovolenky, sú stolové hry na tablety, ktoré môžu hrať viacerí. A bez toho, aby ste balili dvojkilovú škatuľu. Na tablety si môžete zadovážiť obľúbené tituly ako Carcassone, Osadníci z Katanu či Monopoly.

.baterka na magistrálu
Znie to nudne, ale ak nechcete polovicu vecí brať zbytočne, nezabudnite na káble. Než zamknete kufor, skontrolujte, či máte ku každému zariadeniu nabíjačku. Alebo aspoň jednu univerzálnu, pomocou ktorej cez rozličné káble nabijete mobil, čítačku, tablet či prenosnú hernú konzolu.
Dobrodružnejšie povahy, ktoré sa trmácajú cez kontinent autobusom alebo vlakom, ale chcú mať smartfón stále nabitý, môžu siahnuť po prenosnej batérii. Tie v sebe uchovávajú energiu a nabijú čokoľvek, čo k nim pripojíte. Články s kapacitou 10-tisíc mAh, ktoré sú veľké ako mobilný telefón, dokážu nabiť smartfón približne päť- až sedemkrát bez toho, aby ste sa potrebovali dostať k zástrčke. Keď sa konečne k nejakej dostanete, akumulátor opäť doplníte a môžete vyraziť.
Čínske generické batérie nájdete na zahraničných weboch ako eBay od pätnástich eur. Podobné výrobky, ktoré však majú už aj logo natlačené latinkou, ale inak sú založené na rovnakom princípe, nájdete za vyššiu sumu aj v slovenských obchodoch.

.fotoaparát na pláž
Lacné digitálne fotoaparáty a zlé fotky. Ľahko sa robia, horšie je, keď vás niekto núti spätne si prezerať tie jeho, to môže tieto technológie poriadne zhnusiť. Ak fotografie nepoužívate ako nudiacu zbraň, nie je na nich nič zlé. Sú dobrým médiom na uchovanie spomienok a ak ich po rokoch náhodou nájdete, určite vás potešia. Ale dávajte si pozor, aby ste nestrávili väčšinu dovolenky pozeraním do hľadáčika.
Fotoaparát samotný závisí len od vašich preferencii. Mnohí si zrejme zvolia smartfón, ktorý sa dnes kvalitatívne vyrovná digitálnym foťákom spred desiatich rokov. Iní si vyberú skutočný fotoaparát. Je však pravdepodobné, že veľká a nemotorná zrkadlovka nebude vhodná na každodenné prenášanie. Lepším riešením je preto kompromis, ktorý nebude problém vložiť do vrecka na šortkách. Ak trávite veľa času na pláži alebo pri bazéne, určite porozmýšľajte o vodotesných fotoaparátoch, s ktorými sa za posledné roky roztrhlo vrece. Okrem možnosti použiť ich vo vode sú odolnejšie a približne rovnako dobré ako tie klasické.
Ak bude dovolenka trvať viac ako pár dní, je možné, že sa vám zaplní karta. Netreba preto zabudnúť na USB kábel, ktorým stiahnete fotky do počítača. Pokiaľ si laptop brať nechcete, so správnym príslušenstvom si stiahnete fotky aj bez neho. Môžete si kúpiť aj externý disk s čítačkou na pamäťové karty, ktorý fotky po vložení automaticky nakopíruje. Sťahovať fotky na externé úložisko sa oplatí, aj keď karta nie je zaplnená. Budete ich mať zálohované na dvoch miestach a ušetríte si nepríjemný zážitok, keď stratíte fotoaparát cestou naspäť, či nebodaj vám ho ukradnú, a vy tak prídete o dva týždne nafotených spomienok.

.smartfón všade
Smartfón je naše centrum digitálneho života. Treba ho preto dobre pripraviť. Prvý krok je nahrať novú hudbu, ak na ňom zvyknete sledovať filmy, tak aj tie. Pokiaľ plánujete na mobil počas dovolenky fotiť alebo nahrávať video, rozhodne si na ňom vytvorte miesto. Inak sa vám môže stať, že telefón odrazu odmietne robiť nové fotky – nebude ich mať kam ukladať.
Nie je však všetko len o zábave. Vďaka aplikáciám sa môže stať šikovný telefón na dovolenke neoceniteľným pomocníkom. V mieste pobytu sa vďaka nemu nestratíte. Aj keď v cudzine zrejme nebudete mať všadeprítomný internet, takže Google Maps využiť nemožno, je množstvo aplikácii, ktoré ju nahradia. Môže ísť o klasický navigačný program ako Sygic či Navigon. Ak však navigáciu v mobile nemáte, alebo nepokrýva destináciu, nemusíte vyhadzovať tridsať eur. Stačí zadať do vyhľadávania „offline maps“, prípadne názov mesta. Nájdete aplikácie, ktoré vám sprístupnia mapu v mobile a určia vašu polohu cez GPS. Dostupné sú zadarmo alebo za euro či dve.
Pokiaľ dovolenkujete vo veľkomeste a plánujete sa presúvať hromadnou dopravou, pohľadajte v App Store alebo Markete aj mapu metra. Bude pri plánovaní aj dovolenkovaní na nezaplatenie. Ak v hoteli nebudete mať internet, možno sa vám zíde aplikácia Wi-Fi Finder. Tá vás dovedie k najbližšiemu hotspotu. Využiť môžete aj aplikácie ako TripAdvisor, Yelp či Google+ Local, kde si prečítate recenzie na jednotlivé reštaurácie či iné turistické body. Avšak iba za predpokladu internetového pripojenia.
Zabudnúť netreba ani na slovník. Smartfónové obchody s aplikáciami ich ponúkajú obrovské množstvo. Pozor treba dať len na to, aby pracoval aj bez internetového pripojenia. Technologickým nadšencom sa rozžiaria oči, keď si spustia aplikáciu Word Lens. Tá automaticky preloží text v cudzom jazyku, na ktorý namierite fotoaparát smartfónu. Podporuje päť svetových jazykov.
Ak pocestujete lietadlom, skúste aplikáciu TripIt. Do nej si môžete uložiť všetky detaily letu a mať presný prehľad o harmonograme. Veľmi užitočné sú aplikácie ako Pocket či Instapaper. Do tých si odložíte články, na ktoré ste narazili na sieti a zaujali vás, ale nemali ste na ne čas. V lietadle alebo na pláži, kde je kopa času, si články môžete prečítať. Aj bez internetu.
Aj keď technika na dovolenke nám pomáha, občas si treba dať dovolenku práve od nej. Hlavné pravidlo je nevyužívať ju nadmerne. Ak nám mobil pomôže dostať sa čo najrýchlejšie k Eiffelovej veži, je to dobré. Ak si po ceste nevšimneme Víťazný oblúk, lebo sme celý čas pozerali do obrazovky, je to zlé. V prípade, že by vám technológia mala pokaziť dovolenku, radšej ju nechajte doma.

Autor je spolupracovník .týždňa

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite