Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet Petra Zajaca

.peter Zajac .časopis .klub

Henry Kissinger sa dožil 27. mája 2013 deväťdesiatky. Niekdajší singapurský predseda vlády LeeKuanYew sa jej dožije v septembri. Helmut Schmidt bude mať v decembri deväťdesiatpäť. Odchádza posledná generácia veľkých svetových povojnových politikov.

Rád sledujem televízne diskusie s Helmutom Schmidtom. Sedí na vozíčku, labužnícky si poťahuje z cigarety, je asi jediný, kto si to môže v nemeckej televízii dovoliť. Má suchý hamburský humor, sviežu myseľ, formuluje uvážlivo, pointovane. Občas sa jemne pobaví na vlastnom bonmote. Zjavne si užíva bystrú moderátorku. Hovorí jej, ako sa bol minulý rok rozlúčiť v Singapure so svojím priateľom Harrym. Familiárne tak nazýva LeeKuanYewa.  S Henrym, samozrejme Kissingerom, sa rozlúčil už dávnejšie. Ešte by ho možno zaujímala rozlúčková cesta do Ruska.
Helmut Schmidt je nemecký sociálny demokrat, Európan a weltmann. Bol pri zrode eura a je jeho vyznávačom. Zamyslí sa a povie: „Ak bude mať Európska únia šťastie a zachová si nadhľad, prežije.“ Nakloní sa k moderátorke a dôverne jej povie: „Ale Harry si so svojím ázijským, menej optimistickým pohľadom myslí, že Európska únia je firma, ktorá sa zväčšila priveľmi a prirýchlo, dostala sa na naklonenú rovinu a pravdepodobne stroskotá.“
Som priateľom federalizmu. Amerického aj nemeckého. Československý nedostal šancu stať sa skutočným slobodným federalizmom s jemne vyváženou deľbou mocí, na ktorej je založené americké chápanie demokracie. Práve osud československej federácie by však mal každému federalistovi napovedať, čo znamená vývoj Európskej únie, ktorý nesmeruje k skutočnej federácii, ale k centralistickému a etatistickému rozhodovaniu byrokratických a politických elít.
Helmut sa už s Harrym definitívne rozlúčil. Obaja patria k odchádzajúcej generácii. Na otázku, čo keď mu niekto povie, že je už nepotrebný, sa Harry usmeje a odpovie: „You don't have to tell me. I can feel it." Harry odchádza, jeho potrebné slová o Európskej únii však ostanú visieť vo vzduchu Helmutovej televíznej diskusie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite