Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stredná Európa Luboša Palatu

.luboš Palata .časopis .týždeň vo svete

Bol som kúsok za Kladskom, starobylou metropolou Kladského vojvodstva, jediného miesta, kde žili po tisíc rokov Česi a ktoré zostalo za hranicami Československa, a to tak po roku 1918, ako aj 1945, keď sa z nemeckého Kladska stalo Kladsko poľské. Hovoril som si práve, že by nebolo na zahodenie sa tam aspoň na pár minút zastaviť, ale nakoniec som zostal na okruhu okolo mesta a pokračoval ďalej do Vroclavu.

Toto čoraz bohatšie mesto, dnes možno najbohatšie v celom Poľsku, organizovalo totiž na svojom výstavisku s úžasnou Halou storočia Global Forum jednu z najprestížnejších konferencií v celej strednej Európe. Ponáhľal som sa, lebo som mal sľúbený rozhovor s Alexandrom Kwaśniewským, Joschkom Fischerom a Radkom Sikorským, čo si vyžadovalo byť vo Vroclave čo najskôr. Vtom zazvonil mobil. Číslo z práce. „Ahoj, vieš čo sa deje?" Priznal som, že neviem. „Obrovská razia, zatýkajú ľudí okolo premiéra, Nečas zmizol." A pýtala sa ma, či si spomínam na niečo podobné v nejakej inej krajine strednej Európy. Spomenul som si na kukláčov v Mečiarovej Elektre a na Ferenca Gyurcsánya, ale ani jedno sa s Prahou nedalo porovnať.
Vo Vroclave medzi poľskými novinármi som sa rýchlo stal hviezdou. Na Global Forum žiadni českí politici neprišli, bolo to také poľsko-americko-slovenské podujatie, takže som namiesto robenia rozhovorov naraz rozhovory poskytoval ja. A všetci krútili hlavou, že čo sa to v tom Česku deje. Jeden poľský novinár sa čudoval, ako sa niečo také môže diať v Prahe, ktorú vždy dávali Poliakom za príklad. Jeho kolegyňa mu ale na večernej recepcii odporovala, že dnes už Česi žiadnym príkladom nie sú. „Ekonomika nanič, za prezidenta majú Zemana a dejú sa tam také veci," hovorila a ja som jej nebol schopný odporovať. Čo vám mám hovoriť, z konferencie ani z nádherného Vroclavu som nemal nič. Stále som surfoval na internete a snažil sa pochopiť, čo sa v Prahe deje. Nečas, zamknutý vo svojej pracovni, sa našiel, ale nepovedal nič, čo by pražské temno rozhrnulo. Policajný puč? Odhalenie politicko-ekonomickej mafiánskej chobotnice, vedúcej až k Nečasovi? Začiatok vlády Miloša Zemana? V úžasnej krčme na námestí pri najkrajšej radnici v celej strednej Európe som si dal jedno pivo a bežal do hotela. Až ráno pri raňajkách som sa upokojil. Jana Nagyová (tajomníčka a údajná milenka Nečasa) nechala sledovať vojenskými spravodajcami Nečasovu manželku (od stredy už bývalú), tak má podľa serveru Novinky.cz znieť jedno zo základných obvinení. Takže žiadny puč, len taký malý český škandálik, povedal som sa a prvýkrát sa v pokoji započúval do diania na konferencii. Akýsi americký diplomat hovoril zaujímavo o svojej poslednej návšteve Káhiry.

Autor je redaktor Lidových novín a MF DNES
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite