Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovo Brata Filipa

.brat Filip .časopis .osobnosti

Ak si pod slovom svätý predstavujete neboráčika, s ktorým si hocijaký okoloidúci môže poutierať topánky a on to z lásky k Ježiškovi prijíma, tak na to zabudnite. Svätým sa stáva taký človek, ktorý chce za každých okolností vložiť svoju vôľu do vôle Božej. Presne taký bol svätý Anton Paduánsky. Nie nadarmo mu minulý týždeň venovali bratislavský františkáni veľké sympózium. Bol to naozajstný muž, ktorého by sme mohli definovať aj ako priateľa Boha a priateľa chudobných. Chudobní v Antonovom ponímaní sú ale aj boháči, ktorí nemajú nádej, nemajú Boha.

Anton nechcel vidieť len reálny stav, v akom sa človek nachádza, ale videl aj možnosť, kým sa človek môže stať. V mladosti zažil niekoľko stroskotaní svojich túžob. Vďaka tomu rýchlo dospel z chlapca v muža a vo všetkých kázňach, ktoré potom mal, rezal do živého a išiel tvrdo po pointe, ktorej každý rád porozumel. To mu dovoľovalo stavať sa smelo pred mocipánov aj biskupov, v mene obrany chudobných (duchom). To mu tiež dovoľovalo manuálne pracovať, aby za utŕžené peniaze vykupoval ľudí z väzenia alebo spod vlády úžerníkov.
Svätý Anton bol reálny muž v reálnom svete, nohami na zemi, rukami pri práci, no srdcom ponorený v Láske Boha. Vyznačoval sa vo svojom živote mimoriadnou poctivosťou. Nechcel sa ním len tak prešvindľovať, nehľadal cestu menšieho odporu. Aj za cenu veľkej bolesti ostal čistý, férový a rýdzi. To je naozajstný vzor pre dnešných mužov, ktorý stojí za to, aby bol znovuobjavený, hoci žil pred 800 rokmi.
Jeho životné heslo bolo Pravda a Láska. Kým to muži neprijmú, ostanú deťmi. Buď potom pôsobia zženštilo, neschopný pre čokoľvek sa rozhodnúť, alebo sa hrajú na alfa samcov, ktorí pasú samozvané zlatokopky a pôsobia mačovsky. A tak vás, muži, prosím: staňte sa naozajstnými mužmi, aby sa pri vás ženy mohli stať naozajstnými ženami.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite