Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA ZRIEŤ: Stará whiskey za týždeň
Whisky aj bourbon whiskey je podľa definície alkoholický nápoj destilovaný z obilnín, zrejúci aj niekoľko rokov v drevených sudoch. Istý Tom Lix odišiel od námorníctva a z dlhej chvíle vynašiel spôsob, ako proces dozrievania v sudoch  urýchliť, a to dramaticky. Spolu s ďalšími šikovnými inžiniermi vyvinul proces, ktorý pre časopis Forbes v skratke opísal takto: po šiestich mesiacoch v klasických sudoch sa destilát premiestni do špeciálnych nerezových tankov. Sud, v ktorom bol predtým, sa rozreže a vloží sa do tanku s destilátom. Potom sa v tanku udejú isté procesy, kde sa tekutina zmenami tlaku vtláča a zase vytláča z pórov dreva. Po týždni má nápoj rovnaké vlastnosti, ako keby strávil v sude niekoľko rokov, čo potvrdili aj viaceré slepé testy. Od marca touto metódou vyrobia v Cleveland Whiskey tisíc fliaš týždenne. Cena jednej sedemdecky sa pohybuje okolo 35 dolárov.    

TREBA PRIPEVNIŤ: Šitie gombíkov bez ihly a nite
Učí sa dnes vôbec ešte niekto prišívať gombíky? Ak aj učí, čoskoro možno tento spôsob pripevňovania gombíkov nahradí nový švédsky patent TIC a my budeme môcť úplne zabudnúť na ihly a nite. Tic  je plastový recyklovateľný klip, ktorého jedno rameno sa zasunie zospodu cez látku, a potom cez dve dierky gombíka a na vrch sa pritlačí druhé rameno klipu. Spojené ramená sa mierne vytočia doprava a doľava, čím sa oddelia od plastového nitu, ktorým zostane gombík na košeli pripevnený. Tic sa predáva v praktickom cestovnom balíčku po 4 kusy za 5,50 eura, takže vystačí na pripevnenie 4 dvojdierkových, respektíve dvoch štvordierkových bežných košeľových gombíkov. Mal by vydržať bežné používanie a pranie bez následkov. Ideálne na cesty, zatiaľ len v čiernej a bielej farbe.

TREBA OVONIAVAŤ: Ceruzky s povzbudivou vôňou
Vôňa mäty piepornej údajne podporuje mozgové aktivity, zlepšuje koncentráciu a zvyšuje mentálne schopnosti. Mohla by sa napríklad zísť študentom pri písaní testov a písomiek, ale nosiť si do školy trsy byliniek je nepraktické a nie každý pedagóg sa s úľubou pozerá na študentov prežúvajúcich mätové žuvačky či cukríky. Túto dieru na trhu objavila firma Scentco, ktorá sa už dávnejšie venuje výrobe rôznych pier, ceruziek a predmetov aromatizovaných potravinárskymi vôňami. Ceruzka Smencils je navyše veľmi ekologická, keďže nie je vyrobená z dreva, ale z recyklovaného novinového papiera, ktorý je tesne ovinutý okolo grafitového stredu a následne namočený do mätovej vône. To všetko je zaliate do biologicky rozložiteľného plastu, vyrobeného z kukurice.  Päť gurmánsky voňajúcich ceruziek stojí 6 dolárov, balík, kde je ich 45, stojí 45 dolárov.

TREBA VIDIEŤ: 5. festival Bratislavského bábkového divadla
Od štvrtka do nedele sa v Bratislavskom bábkovom divadle predstaví to najlepšie z najlepšieho. Naivní divadlo Liberec privezie oceneného Budulínčeka, švajčiarske divadlo Vagabu čarovný príbeh o dvoch bratoch, Teatro Telaio z talianskej Brescie je príbeh o kamarátstve chlapca a tučniaka, s divadlom La Capra Ballerina sa ponoríme do sna, kultové divadlo DRAK prezradí, či sa boja tigre a štyria kamaráti z Brém nás unesú do sveta detských riekaniek a piesní. Domáce divadlo BBD ponúkne Dreveného tata od Tomáša Janovica. Popolvára najväčšieho na svete  uvedú žilinskí bábkari, Husiara Mateja bábkari z Budapešti, tajomného Sallieriho Bábkové divadlo Brest a podivného kráľa nemecké divadlo Handgemenge. V parku oproti divadlu bude koncertovať detský orchester zo ZŠ Karloveská aj starodávny verklík. V študentskom divadle VŠMU Lab čakajú na divákov mladí herci v najvydarenejších inscenáciách dvoch divadelných sezón.

TREBA POZERAŤ V TELKE: Smiech a plač nad politikou
Pseudodokumentárna britská politická satira Politické kruhy (In The Loop, 2009)
s minutážou celovečerného filmu, voľne rozvíjajúca poetiku geniálneho britského sitcomu  Je to soda (The Tick of It), vysielaného svojho času na ČT. Znalosť kontextov však  nie je podmienkou, Politické kruhy vynikajúco fungujú aj celkom bez prípravy. Príbeh sám je sledom absurdných situácií, ktoré vyvolá neuvážený výrok prostorekého ministra, a ktoré treba riešiť prv, ako zvíťazia militantné vášne. Veď vojnu akože nikto nechce. Odborník na vzťahy s verejnosťou, chladnokrvný, cynický, a preto nesmierne úspešný expert má čo robiť, aby zabránil najhoršiemu. A ako sa na poriadnu politickú satiru patrí, ono to vlastne vôbec nie je smiešne, akurát sa smejeme, lebo je to príjemnejšie, ako plakať. Scenár filmu bol nominovaný na Oscara. Sobota, 15. júna, ČT 2, 23.50.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite