Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ušami Michala Kaščáka

.michal Kaščák .časopis .osobnosti

Opäť som bol na veľtrhu balkánskej a

Opäť som bol na veľtrhu balkánskej a inej svetovej hudby s názvom World Music Expo. Balkán je niečo ako gitara – vlna zaľúbenosti do oboch je aktuálne veľká. Keď však raz uvidíte hrať Bobana Markoviča, tak vám jeho klony z celého sveta pripadajú menej zaujímavé, ak vás rovno nevyženú zo sály.
Takto som napríklad odišiel zo skupiny Balkan Beat Box z New Yorku, sláviacej svetové úspechy. Hrajú v nej emigranti z rôznych kútov sveta, na rozdiel od podobných Gogol Bordello mi pripadajú ako hudobná kalkulačka. Odpozorovaný recept na svetovú etno slávu znie takto: aby to bolo moderné, musí byť v zostave DJ. Aby to bolo etno, musia byť v zostave aspoň nejakí emigranti, najlepšie aspoň zo štyroch krajín. Aby to bolo chytľavé, a dostatočne multikulti, musí váš štýl znieť ako zmes balkánu, reggae, dubu, klezmeru, afrobeatu, kuby a latiny, všetko podporené inteligentnou elektronikou, pod čím treba rozumieť väčšinou také titititititititi v pozadí a silný kopák v popredí.
Ak toto všetko spĺňate, odporúčam zájsť do predajne etnoodevov (časť skupiny), do „oblekárne“ (aspoň jeden člen by mal hrať v obleku a bielej košeli) a potom zohnať niečo batikované. Samozrejme, treba myslieť aj na klobúčiky a také veľké štrikované čapice. V tejto globalizovanej podobe treba povedať niečo proti globalizácii a USA, kam chce utekať celý svet, a preto je na ne taký naštvaný. A je to... Preháňam... Womex bol veľmi fajn stretnutím a niektoré koncerty boli skvelé. Hneď prvý večer som strávil s Rusmi – aby som krotil typickú slovenskú pýchu na majstrovstvo v popíjaní. Najlepším koncertom bol Seun Kuti a Egypt 80. Seun je synom slávneho otca, ktorého skupinu má za sebou. Podľa toho, čo ukázal v Seville, ho čaká podobne slávna budúcnosť. Skupina hrala úžasne – jemne spomaľovala, zrýchľovala, vlnila sa, vibrovala, nič pre zarytého metronomistu. Všetko spolu, živý organizmus, priam hypnotický zážitok. Výborná bola aj francúzska skupina Caravan Palace – mix (už je to tu) tridsiatych rokov a elektroniky a k tomu veľmi veselá speváčka. A napokon, Sevilla je krásne mesto, miestni barmani sú mimoriadne prefíkaní a komunita okolo world music rada hýri. O rok idem zas.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite