Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stredná Európa Luboša Palatu

.luboš Palata .časopis .týždeň vo svete

Sobota: Zase jeden prepršaný víkend. Túto jar stále prší. Minulá jar bola suchá a pekná. Praha vraj tento rok zažila osemdesiat slnečných hodín, asi toľko, čo Nové Hebridy. Tento víkend to nebude lepšie. Učím sa však na kapitánske skúšky riečnej plavby, tak nech si prší.

Nedeľa: V noci nepršalo, ale lialo. Desivá letná búrka, lenže k tomu asi 10 stupňov nad nulou. Vltava stúpa, Berounka tiež, Labe to isté, prší aj dole v Bavorsku, na Dunaji a na Ihne. Náplavka pri Národnom je už popoludní pod vodou. Musím sa učiť, hovorím si, a nejdem zachraňovať lode do veslárskeho klubu na Smíchove. Už večer ma to zamrzí.
Pondelok: Je zle. V noci sa stavajú protipovodňové bariéry, prestáva chodiť metro, môj syn Kubo má prvé „povodňové prázdniny“ v živote, v zoo v Troji evakuujú zvieratá, gorily do špeciálnej povodňovej veže. O tretej popoludní, keď nikde nenachádzam informácie, pýtam sa na Plavebnej správe, či skúšky budú. Nebudú. Odkladajú sa na dvadsiateho. Premiér Petr Nečas povoláva vojakov. Prezident Miloš Zeman hradnú stráž a novinárom praje, nech sa utopia. Večer voláme k príbuzným do Karlína, že keď ich evakuujú, môžu k nám prísť prespať. Neprídu.
Utorok: V Pasove je tisícročná voda, ale v Prahe to nikoho nezaujíma. Idem do práce vlakom a na bicykli, autá stoja v hodinových kolónach, električky, čo nahradili metro, sú beznádejne prepchaté. Karlov most je zavretý a ten Mánesov obsypaný ľuďmi. Neprší, neevakuuje sa, najhoršie je za nami. Strelecký ostrov nie je, vidieť z neho len stromy, ktoré sú meter až dva pod vodou.
Streda: Kubo ide do školy. Mám službu na internete. Spojenie vlak a bicykel funguje. Len vlak je trochu plnší, lebo mnohí Pražania prvý raz skúšajú tento spôsob prepravy po meste. Pasov to má už za sebou. Hitom dňa sa stávajú zábery hrádze v Rakúsku pri meste Grein na Dunaji, ktorá ako zázrakom chráni domy, položené niekoľko metrov pod hladinou vzdutej rieky. Správu s názvom Zázrak na Dunaji si v ten večer prečíta štvrť milióna ľudí. Metro nechodí. Pláva Mělník, Lovosice, časť Ústí nad Labem.
Štvrtok: Neprší. Jazero na záhrade vsiaklo. Čechov začína zaujímať svet okolo nich. Dunaj v Bratislave presahuje desať metrov, ale nič. V Budapešti sa boja, či na nich Slováci nepustia Gabčíkovo. Drážďany sa boja vody z Česka, ale zároveň upokojujú, že rok 2002 sa na Labe opakovať nebude. Vltava v Prahe klesla o dva metre. V metre sú však priesaky, takže ešte nechodí. Strelecký ostrov je zase ostrov. Pražská zoo je otvorená, a hoci je spolovice pod vodou, vyberá plné vstupné. Storočná povodeň v Prahe sa končí. Tak zase za rok.

Autor je redaktor MF DNES a Lidových novín.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite