Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svet

.časopis

Euroskepsa sa šíri Gallupov inštitút v Európe vykonal prieskum o tom, ako môžu vyzerať voľby do Európskeho parlamentu v roku 2014, a zistil, že by pri nich mohlo dôjsť k posilneniu strán naladených proti EÚ. Tých 1500 respondentov, ktorí sa na prieskume zúčastnili, pochádzalo z Veľkej Británie, Francúzska, Nemecka, Poľska, Dánska a Holandska.

Hoci sa prieskum nekonal v krízou postihnutých krajinách, aby sa výsledky očistili od pesimizmu, ktorý sa tam vyskytuje, aj vo Francúzsku má väčšina (62 percent) názor, že EÚ nabrala zlý smer. V Nemecku podporu zotrvaniu v EÚ vyjadrilo iba 49 percent respondentov. Nebezpečné je, že túto situáciu môžu využiť aj radikálne a nacionalistické politické subjekty. Ani nebudú mať ťažkú prácu, pretože, ako povedal Robert Manchin, riaditeľ Gallup Europe, Európania nevnímajú Úniu ako súčasť riešenia problémov, ale ako „súčasť samotného problému“. Hneď teraz by si zvolili odchod z Únie len Briti – keby sa konalo referendum, podľa prieskumu by 55 percent z nich odpovedalo, že chcú Úniu opustiť.
.mg

Sýrska armáda minulú stredu po troch týždňoch bojov dobyla mesto Kusair. Pôvodne prosperujúce mesto je dnes v ruinách a obýva ho posledných 500 ľudí. Assadovej armáde pomohla prítomnosť bojovníkov Hizballáhu.
Aun Schan Su Ťij chce kandidovať na prezidentku. Líderka barmskej opozície  to priznala na Svetovom ekonomickom fóre o východnej Ázii. Barmská ústava však nedovoľuje vykonávať úrad prezidenta nikomu, koho najbližší príbuzní majú zahraničné občianstvo – a to je prípad političkiných synov.
Medzinárodný menový fond v správe tvrdí, že pri poskytovaní finančnej pomoci Grécku Európska komisia pochybila, keď pred podporou rastu uprednostnila rozpočtovú rovnováhu. Grécko prežíva už šiesty rok recesie.
Islandský prezident Ólafur Ragnar Grímsson oznámil parlamentu, že Európska únia nemá o členstvo Islandu „veľký záujem“ a  nechce riskovať, že Islanďania ju v referende odmietnu. Jablkom sváru je rybolov a EÚ podľa Grímssona sotva prijme takú politiku, s ktorou by Islanďania súhlasili.

Osobnosť Bülent Arinč/
Turecký vicepremiér vyhlásil zásah proti demonštrantom, ktorí bránili park na istanbulskom námestí Taksim, za neprimeraný. Nie je isté, či ho premiér nevyužíva ako „lepšieho muža“ z kabinetu na upokojenie situácie, no pravda sa aj tak cení.

Antiosobnosť: Vladimír Putin/
Kým médiá rozoberali súkromie ruského prezidenta, ktorý oznámil svoj rozvod, málokto sa pozastavil nad tým, že na jeho nariadenie ruské ministerstvá predkladajú päťročné plány ekonomického rozvoja – päťročnice ako za ZSSR.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite