Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Veľká voda Slovensko podobne ako Česko, Nemecko, Poľsko a Maďarsko bojovali minulý týždeň s veľkou vodou. Najväčšie problémy boli v Bratislave a na juhu Slovenska, kde hrozilo vyliatie Dunaja. V Bratislavskom a Nitrianskom kraji bol vyhlásený aj mimoriadny stav.

V hlavnom meste pre vodu uzavreli viaceré ulice, Starý most, a evakuovaný musel byť aj študentský internát v Karlovej vsi. Mestská časť Devín bola odrezaná od okolia a problémy s rozvodnenou riekou Moravou mala aj Devínska nová Ves a Vysoká pri Morave. V centre Bratislavy Dunaj kulminoval vo štvrtok večer na úrovni 1034 centimetrov a v Devíne na hodnote 973 centimetrov. Aj keď na niektorých miestach sa došlo k priesakom, protipovodňová ochrana hlavného mesta vydržala a k väčším škodám nedošlo. V čase našej uzávierky Dunaj v Bratislave klesal a povodňová vlna postupovala na Komárno a Štúrovo. Problémy s veľkou vodou mali minulý týždeň aj v Očovej a v Dolnom Badíne na Strednom Slovensku, kde po silnom daždi voda zaliala niekoľko domov.
.jm

Splnomocnenec vlády pre národnostné menšiny László Nagy abdikoval. Na odstúpenie ho vyzvala strana Most-Híd. Dôvodom bolo, že Smer v parlamente nepodporil novelu zákona, ktorá by umožňovala, aby sa aj železničné stanice a zastávky mohli označovať v jazyku národnostných menšín.
Podnikateľ Andrej Babiš sa súdi s Ústavom pamäti národa a žiada súd, aby určil, že je neoprávnene evidovaný v registračných protokoloch bývalej komunistickej Štátnej bezpečnosti ako agent. Zároveň chce, aby ÚPN uverejnil takýto výrok súdu na svojej internetovej stránke. Prvé pojednávanie bolo minulý týždeň na Okresnom súde Bratislava I.
Opozícia už nazbierala dostatok podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, ktorá sa má zaoberať podozreniami z tunelovania vojenského spravodajstva.
Názvy vlakov IC Gerlach a Kriváň sa zmenili na Union Poisťovňa.
Škôlka nebude pre deti od štyroch rokov povinná, parlament tento návrh SaS nepodporil. Na Slovensku klesá počet detí, ktoré chodia do predškolského zariadenia.

Osobnosť: Andrej Kiska/
Podnikateľ a zakladateľ charitatívnej organizácie Dobrý anjel začal zbierať podpisy pod svoju prezidentskú kandidatúru. Do kampane vstupuje ako občiansky kandidát. Predstavil aj petičný výbor, ktorého predsedom sa stal hokejový tréner Ján Filc.

Antiosobnosť: Robert Fico/
V utorok 18. júna bude parlament voliť nového generálneho prokurátora. Predseda vlády sa tak rozhodol po tom, ako Ústavný súd pozastavil účinnosť novely zákona, ktorou Smer určil, ktorí sudcovia majú rozhodnúť o sťažnosti Jozefa Čentéša.

Citát/
Robert Fico: „Budeme v krátkom čase voliť generálneho prokurátora. Už je toho naozaj veľa.“
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite