Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ideológia finančnej helikoptéry

.ján Oravec .časopis .týždeň v ekonomike

Milton Friedman sa vtipným a výstižným vyjadrením o zhadzovaní peňazí z helikoptéry kedysi pokúšal poukázať na nezmyselnosť viery, že tlačenie peňazí je účinným nástrojom v boji proti poklesu ekonomiky. Bohužiaľ, imperatívom dneška nie je varovanie Miltona Friedmana, ale naopak, práve ten postoj, ktorý oprávnene a nahlas kritizoval.

Ideológia finančnej helikoptéry je dnes ústredným prvkom menovej stratégie väčšiny kľúčovych centrálnych bánk na svete. Tie tak robia s cieľom kupovania času pre nerozhodných politikov a tiež s cieľom urýchliť oživenie ekonomiky. Nedarí sa im však ani jedno, ani druhé. Politici draho kúpený čas trestuhodne premrhávajú, keď nielenže väčšinou neurobili potrebné reformy, oni dokonca radi podľahli ilúzii, vytvorenej intervenciami centrálnych bánk a nahovárajú si, že zlé počasie sa už skončilo a obloha sa vyjasňuje. A oživenie ekonomiky? To sa akosi nie a nie dostaviť, napriek masívnym finančným injekciám centrálnych bánk.
Ideológia finančnej helikoptéry dominuje aj diskusiám o zamestnanosti a nezamestnanosti. Nezamestnanosť znížime, keď budeme z finančnej helikoptéry zhadzovať peniaze na zamestnávateľov, ktorí budú na oplátku vytvárať dotované pracovné miesta. Cieľom je za každú cenu znížiť ten prekliaty ukazovateľ, ktorý občas zvykne rozhodovať aj o výsledku volieb. Takmer nikoho netrápi, že sa tak ide udiať postavením gigantickej potemkinovskej dediny, pričom za fasádou jej umelých kulís sa s reálnou schopnosťou zamestnávateľov vytvárať pracovné miesta vôbec nič neudeje.
S ideológiou finančnej helikoptéry sa často stretávam aj pri seriózne sa tváriacich diskusiách na rôzne témy v Bruseli. Najnovšie napríklad v diskusii o inováciách. Zvýšenie inovatívnosti v Európe sa vraj má dosiahnuť zásadným zvýšením prostriedkov daňových poplatníkov na podporu inovácií. Som zvyknutý, nič nové pod slnkom. Prekvapujúca však bola odpoveď môjho oponenta na môj argument o míňaní obrovských prostriedkov na tento účel s nulovým efektom. Odpovedal, že ani peniaze vynaložené na podporu evidentne skrachovaných projektov vraj neboli vynaložené zbytočne, pretože aj tie vyprodukovali nápady, ktoré boli s úspechom použité niekde inde. Táto logika vyráža dych, pretože finančnú helikoptéru nahrádza prechodom ešte na vyššiu úroveň intervencie: požiadavkou na organizovanie kobercových náletov, kde zvyšovanie hustoty bombardovania zvyšuje pravdepodobnosť zasiahnutia toho správneho cieľa.
Aj pre toto všetko je potrebné ustavične opakovať: skutočným problémom dneška nie je alarmujúci stav, v akom sa nachádza ekonomika. Skutočným problémom dneška je kríza myslenia, keď veľké množstvo inak inteligentných ľudí podľahlo ideológii finančnej helikoptéry a začalo veriť, že akýkoľvek ekonomický či sociálny problém zmizne, ak sa naň vrhne dostatočné množstvo prostriedkov daňových poplatníkov.
Po každom poblúznení zvykne nasledovať vytriezvenie. V tomto prípade, ak sa vôbec dostaví, bude pre mnohých mimoriadne kruté.

Autor je prezident Združenia podnikateľov Slovenska a Nadácie F. A. Hayeka.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite