Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Švédsky yoging

.alexandra Stanová .časopis .týždeň vo svete

Médiá informujú o nepokojoch v častiach Štokholmu, obývaných imigrantmi. Pre mňa má však život v tomto meste inú príchuť. Už keď som sem prišla ako študentka v roku 2009 prvýkrát – bola treskúca zima so snehovou búrkou – bola to láska na prvý pohľad, ja a staré mesto Gamla Stan.

Švédsky život je vlastne jednoduchý a ocenia ho najmä tí, ktorí neznášajú naťahovačky s úradmi. Osobné číslo priradia každému Švédovi a takmer každému prisťahovalcovi ako identifikátor osoby. Chcete si založiť bankový účet, zapísať sa do fitnescentra, doručiť nákup z Ikey? Stačí nahlásiť osobné číslo a vedia, kde bývate či aké máte telefónne číslo. Trochu strašidelné, no veľmi praktické. A čo daňové priznanie? Daňoví úradníci ho pripravia za vás, a ak s ním súhlasíte, odobríte ho zaslaním SMS.
Ale nie všetko je tu jednoduché. Predaj alkoholu (aj piva a vína) je obmedzený na sieť špecializovaných obchodov Systembolaget. V sobotu o tretej popoludní zatvoria a ďalších alkoholuchtivých obslúžia až v pondelok ráno. Spontánnosť sa nevypláca ani pri praní. Väčšina domácností funguje bez vlastnej práčky, delia sa o spoločnú práčovňu s práčkami a sušičkami švédskeho Electroluxu. Takéto pranie si však treba zarezervovať minimálne týždeň vopred. Ak prídete do práce neskôr alebo odídete skôr kvôli praniu, každý to akceptuje. A dlhé rady sú tu na všetko. Od dvojhodinového státia pred nočným klubom až po niekoľkoročné „státie v rade“ na nájomné byty. Bytová otázka je tu katastrofálna. Nečudo. V hlavnom meste sa vďaka štedrej sociálnej politike zabývali tisíce prisťahovalcov, a tak dnes každý tretí rezident Štokholmu pochádza spoza hraníc. Nedostatok práce a komplikovaná integrácia boli aj zdrojom nedávnych nepokojov Husby. Mimochodom, spomínané osobné číslo umožňuje prisťahovalcom zapísať sa na kurzy švédčiny. Nielenže sú zadarmo, ale ak dosiahnete určitú úroveň za určité obdobie, ešte vám aj zaplatia.
Sama švédčina je však ťažká. Je to spevavý jazyk s dôrazom na intonáciu a niekedy s ňou majú problém aj Švédi, keďže najčastejšie používajú vetu „Vad sa du?“ („Čo si povedal/a?“) Švédsky jazyk nepozná hlásku dž, a tak aj anglické slová s touto hláskou vyslovuje väčšina Švédov ako j. Behanie, po anglicky džoging, ktorému sa Švédi tak venujú, znie skôr ako yoging. A vy ste zmätený, či bol Johan včera behať, alebo na joge. Ja sa tu však venujem obom týmto aktivitám a prebúdzam v sebe športového ducha švédskeho národa.

Alexandra Stanová/
Vyštudovala Fakultu manažmentu UK. V lete 2011 odišla do Štokholmu na trojmesačnú pracovnú stáž do Spotify, ktorá sa predĺžila naneurčito.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite