Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kalvária vyšla z hmly

.časopis .týždeň doma

Rozhovor so zástupkyňou generálneho riaditeľa VÚB Elenou Kohútikovou o najvýznamnejšom projekte Nadácie VÚB.

.čo pre vás znamená obnova banskoštiavnickej Kalvárie?
Po päťročnom úsilí vidíme prvý reálny výsledok. Banskoštiavnická Kalvária vyšla z hmly, kde sa dovtedy nachádzala a prvú časť, Dolný kostol, ukázala v plnej kráse. Som veľmi rada, že sme do tohto projektu ako Nadácia VÚB vstúpili, je to náš finančne najväčší aj najdlhší projekt.

.myslíte v rámci obnovy pamiatok?
Nie, spomedzi všetkých projektov, ktoré sme podporili. V roku 2008 sme sa zaviazali dať do tohto projektu 20 miliónov korún na obdobie desiatich rokov, každý rok prispievame dohodnutou sumou. A sme veľmi radi, že náš príklad pritiahol aj ďalších sponzorov, pretože sami to nedokážeme utiahnuť. A nemá to len ten efekt, že pomáhame obnoviť pamiatku, ale naši manažéri a členovia predstavenstva si doslova vyhrnuli rukávy a zúčastňovali sa tu na brigádach, na ktoré sem privážame aj našich klientov. Banská Štiavnica sa obnovou Kalvárie stáva ešte zaujímavejšou aj pre turistov. Pred pár rokmi o Kalvárii vedel iba málokto, no dnes sa dostáva medzi desať najzaujímavejších kultúrnych pamiatok Slovenska.

.zápis Kalvárie na Zoznam sto najohrozenejších pamiatok sveta pred pár rokmi bol na jednej strane veľkou poctou, na druhej veľkou hanbou Slovenska. Boli ste aj viceguvernérka NBS, nemyslíte si, že súkromná firma VÚB v tomto prípade tak trochu nahrádza štát, ktorý prispieva na jej obnovu v oveľa menšej miere?
Máme veľa takýchto dlhov z hľadiska obnovy pamiatok. Som presvedčená, že štát by to ani pri najlepšej vôli nedokázal všetko potiahnuť. Každý by sme mali svojou troškou prispieť, štát aj firmy, ale aj jednotlivci.

.ktoré ďalšie pamiatky vaša nadácia podporuje?
Za všetky spomeniem drevený kostolík v Potokoch v okrese Svidník. Tam sme zaplatili kompletnú rekonštrukciu a zanechali sme kostolík funkčný na liturgie. Okrem toho sme obnovili viaceré zvonice a vitráže. Obnovujeme menšie časti, voláme to Poklady môjho srdca.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite