Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svet

.časopis

Hizballáh v Sýrii Udalosti minulého týždňa ukázali, že to, čo sa v Sýrii začalo ako boj proti autoritárskemu režimu, sa za dva roky stalo viac sektárskou než občianskou vojnou, ktorá sa môže zmeniť na regionálny konflikt. Assadov režim má podporu Hizballáhu, ktorý do Sýrie vyslal svojich bojovníkov.

Izrael sa obáva, že Hizballáh v Sýrii získa rakety, ktoré ohrozia izraelské územie. Po minulom týždni je hrozba ešte reálnejšia. Do Sýrie dorazili ruské protilietadlové rakety S-300, ako potvrdil pre televíziu, ktorú vlastní Hizballáh, prezident Bašár al-Assad. Tieto rakety by mohli zasiahnuť Izrael, ktorý sa do sýrskeho konfliktu dosiaľ zapojil niekoľkými razantnými útokmi zo vzduchu. Bašár al-Assad opakovane upozornil izraelskú stranu, že na nálety bude reagovať rovnakým spôsobom, zatiaľ však hrozby neuskutočnil. Ani vyhliadky na mierovú konferenciu v Ženeve, ktorú organizujú USA a Rusko, nie sú optimistické. Znepokojivé je, že medzi rebelmi silnejú sektárske konflikty. Aj keby Assad padol, budúcnosť Sýrie zostane otázna.
.mg

Príbuzní obetí masakry z Námestia nebeského pokoja vydali vyhlásenie, v ktorom kritizujú lídra čínskych komunistov Si Ťin-pchinga. V otvorenom liste píšu, že Si podnikol „obrovské kroky späť k maoizmu“.
Nezamestnanosť v eurozóne v apríli dosiahla nový rekord 12,2 percenta. Grécko a Španielsko s nezamestnanosťou nad 25 percent by také číslo ešte brali. Najlepšie je Rakúsko: 4,9 percenta.
Podľa francúzskeho prezidenta Hollanda a premiéra Ayraulta je neprípustné, aby Brusel diktoval ich krajine, aké kroky má urobiť pre vyrovnaný rozpočet. Odpor pretrváva najmä voči dôchodkovej reforme. „My robíme reformy po svojom,“ povedal premiér Jean-Marc Ayrault.
Cyperské banky prichádzajú o sporiteľov, spôsobila to hrozba drakonického zdanenia vkladov. V marci klesli vklady o 4 percentá, v apríli o ďalších 7,3 percenta.
Nemecko zistilo, že má o 1,5 milióna obyvateľov menej, ako sa predpokladalo Je to tak podľa nových údajov federálneho štatistického úradu Destatis, získaných počas sčítania v roku 2011. Sčítanie bolo prvé od zjednotenia v roku 1990.

Osobnosť: Boris Nemcov/
Bývalý ruský vicepremiér tvrdí, že prezident Vladimír Putin umožnil pri prípravách zimnej olympiády v Soči spreneveru desiatok miliárd dolárov, keď väčšinu zákaziek dostali firmy blízke vláde.

Antiosobnosť: Franjo Tudjman/
Medzinárodný tribunál v Haagu odsúdil šiestich predstaviteľov bosnianskych Chorvátov za zločiny proti moslimom. Ako kľúčového člena tejto „zločineckej skupiny“ uviedol exprezidenta Franja Tudjmana.

Citát/
Boris Nemcov: „Ukradnuté peniaze sa mohli použiť na výstavbu 3 000 kilometrov diaľnic, alebo tisícov nových štadiónov.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite