Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na druhom fronte

.peter Schutz .časopis

Do malátnej ospalosti na slovenskej pravici vpadli koncom mája udalosti, ktoré do tohto umierania vnášajú nový život.

Vplávanie utečencov zo SaS do Novej väčšiny nemá o nič menšiu ambíciu, než veľké preskupovanie síl napravo od stredu. To nie je zle, naopak, akýsi dostredivý pohyb po toľkých odstredivých už bol priam žiaduci. Strategická pointa spojenia, otvorenie druhého frontu, kde si to nová pravica – teda Nova-Do – rozdá s pravicou starou, s Ľudovou platformou, však nesie niekoľko rizík.
Výška stávky, ktorá je v hre, predznamenáva, že súboj štandardných strán a novej pravice odkloní časť energií a nápadov od zápasov na prvom fronte s Ficom a jeho vládou. Niežeby doteraz v tejto oblasti opozícia niečo zapamätateľného odviedla, avšak vyhrotené boje o ovládnutie pravoboku môžu na konci dňa znamenať, že vzájomne sa budú nenávidieť viac než nenávidia Ficovu stranu. Slabinou fúzie je aj určitá nekompatibilita prostredí, ktoré sa spájajú. Nejde pritom ani o ideologické trecie plochy, ktoré kdekto prognózuje. Pre registrované partnerstvá, napríklad, si ad hoc liberáli typu Miškov a Krajcer zaiste nenechajú kolená vŕtať. Zradnejšie než kultúrno-etické témy sa môžu ukázať v Nova-Do vzťahové problémy, ktoré zrejme rýchlo nechajú zabudnúť na aktuálne medové týždne.
Tri platformy, ktoré otvárajú, majú byť signálom, že do Nova-Do sa zmestia všetci ľudia dobrej vôle (catch all party). To, že jednou z platforiem bude občianska, navodzuje podozrenie, že prijatím (kvázi)liberálov zo SaS sa náborová akcia nekončí a aj Lipšic má v talóne zrejme ešte jedno prekvapenie. Možno až také veľké, že sa zúčastní na prezidentských voľbách, hoci veľakrát už povedal nie.
Aj keby z prekvapenia zišlo, pre SDKÚ, KDH a Most budú tri platformy novej pravice veľkou komplikáciou. Už len preto, že za rok opozičnej práce nevedia vykázať viac, než jedno zastavenie zákona Smeru o obnoviteľných zdrojoch. Navyše, a to sa zdá kritické, Ľudová platforma zlyháva okrem iného v disciplíne, o ktorej netradičné spojenie konzervatívcov a liberálov vyhlasuje, že bude ich najväčšou cnosťou, teda v schopnosti tvoriť dohody v kľúčových politických otázkach.
Nejde totiž iba o čoraz väčšiu frašku s hľadaním prezidentského kandidáta. Pol roka volania Pavla Freša po jednotnom postupe ĽP v regionálnych voľbách vyústilo do obnovenia slovenskej koalície v Nitre. A v Banskej Bystrici do nula hlasov (!!!) v krajskej organizácii KDH pre koalíciu s SDKÚ a Mostom. Ako by to nestačilo, v Košiciach a Trnave uzavreli síce poslanecké koalície, avšak už nie županské. To všetko dokopy je fiasko, navyše s nepríjemným strategickým dôsledkom. SDKÚ, KDH a Most prichádzajú o možnosť postaviť centrálnu kampaň ako referendum o vláde Smeru.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite